5 razlogov, zakaj je študij na daljavo prava rešitev za športnike

16. 05. 2017

Zapisala: Sandra Krinickyte

 

Vsak, ki se ukvarja s športom profesionalno, bo potrdil, da treningi in tekmovanja vzamejo ne samo veliko časa, ampak tudi energije. Zaradi vsakodnevnih treningov, ki potekajo tudi večkrat na dan in udeležbe na državnih in mednarodnih tekmovanjih, katerih neizogiben del so potovanja, ima večina športnikov omejeno količino časa, ki ga lahko namenijo ostalim dejavnostim, med katerimi je tudi študij. Šport je dejavnost, ki narekuje celoten življenjski slog profesionalnega športnika in zato so ostale aktivnosti prilagojene in podrejene športu.

 

Problem je, da je življenjsko obdobje v katerem je športna kariera najbolj aktivna hkrati obdobje, ki je namenjeno pridobivanju visokošolske izobrazbe in poklica. Večina športnikov se zaveda, da je kariera profesionalnega športnika časovno zelo omejena in, odvisno od vrste športa, lahko traja dobrih 10 – 15 let. Ne glede na uspeh športne kariere si še vedno zelo malo profesionalnih športnikov uspe ustvariti ekonomsko neodvisnost in si zagotoviti finančna sredstva, ki bi zadoščala tudi za življenje po zaključku športne kariere. Zato se veliko športnikov ob koncu profesionalne športne kariere sooča s težavami pri vstopu na trg dela in gradnji poklicne, izvenšportne kariere.

 

Pridobitev ustrezne visokošolske izobrazbe lahko precej olajša proces vstopa na trg dela in poveča zaposlitvene možnosti po zaključku športne kariere. Zato je zelo pomembno, da se športniki odločijo in pridobijo izobrazbo še v času aktivne športne kariere. Čeprav je usklajevanje študijskih obveznosti in profesionalne športne kariere zahtevna naloga, saj zahteva veliko prilagajanja – še posebej na izobraževalni strani,  možnost študija na daljavo lahko zelo olajša to nalogo.

 

Z razvojem tehnologije se je na področju študija na daljavo veliko spremenilo. Možnost hitre internetne povezave preko osebnih računalnikov, tablic in celo mobilnih telefonov ter napredna videokonferenčna orodja omogočajo izvedbo kakovostnega e-študija oz. kombiniranega e-študija, ki nudi enakovredno izobrazbo prav tako kot »klasični« način študija.

 

Med prednostmi e-študija oz. kombiniranega e-študija, ki so najbolj aktualne za športnike so:

1. E-učilnice,

2. E-gradiva,

3. Video posnetki predavanj.

 

Tukaj še lahko omenimo prednosti, ki so izredno pomembne za športnike in ki jih nudi študij na GEA College:

4. Fleksibilnost,

5. Tutorstvo.

 

Glavni problem, ki ga rešuje e-študij, oz. kombinirani e-študij, je pomanjkanje časa. Za ljudi, ki so zelo omejeni s časom – med njimi so tudi športniki – je e-študij oz. kombinirani e-študij odličen način za reševanje težavnega problema usklajevanja kariere in pridobitve ustrezne visokošolske izobrazbe.

 

Preverite naše višješolske in visokošolske dodiplomske in magistrske študijske programe ter razmislite, ali je že letos čas, da stopite na pot izobraževanja.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial