Je e-študij prava izbira za vas?

24. 04. 2017

Zapisala: Sandra Krinickyte

 

Ste vedeli, da so bili prvi on-line študiji na voljo že v sredini devetdesetih let? A, če se spomnimo zmožnosti tedanjih osebnih računalnikov in interneta, ni presenetljivo, da se za tak študij ni odločilo veliko študentov.

 

V zadnjih dvajsetih letih se je z razvojem tehnologije veliko spremenilo. Hitra internetna povezava, zmogljivost osebnih računalnikov, tablic in celo mobilnih telefonov ter napredna videokonferenčna orodja so omogočila izvedbo kakovostnega on-line študija, ki je postal enakovreden »klasičnemu« študiju v očeh študentov, profesorjev in delodajalcev.

 

Dandanes se zraven vprašanja, kateri študij izbrati, pojavlja še vprašanje, kakšen način študija izbrati: klasičen ali e-študij oz. kombinirani e-študij, kjer večina predavanj poteka preko spleta, nekajkrat letno pa se študenti srečajo tudi v živo in se v timu učijo na praktičnih primerih. Iz naših izkušenj (na GEA College kombinirani e-študij izvajamo že nekaj let) se je izkazalo, da je on-line študij odlična rešitev, za katero se velikokrat odločajo:

1. Zaposleni ljudje, ki želijo nadgraditi ali pridobiti novo znanje. Zaradi vse hitreje se spreminjajočih stvari, novih tehnologij in želji po novih kariernih izzivih smo soočeni s potrebo po nadaljnjem izobraževanju. A ne glede na to, na katerem področju delamo, usklajevanje študija in polnega delovnega urnika ni najlažja naloga. Še posebej, če imate izmenski delovni čas, ali pa vaše delovno mesto zahteva, da veliko potujete ali ves čas delate v tujini. V tem primeru je on-line študij odlična rešitev, saj vse kar potrebujete je računalnik in internetna povezava.

2. Ljudje, ki živijo v oddaljenih krajih. Izobraževalne institucije so večinoma skoncentrirane v večjih mestih, kot so Ljubljana, Maribor itd. Vendar si nas veliko, zaradi različnih razlogov, kot na primer družina ali služba, ne more privoščiti, da bi se preselili. Dolga vožnja tudi ni rešitev, ker tako izgubljamo dragoceni čas. Zato je on-line študij odlična rešitev, saj omogoča, da študiramo kjerkoli, kjer imamo internetno povezavo.

3. Podjetniki. Vodenje podjetja je odgovorna naloga, ki vzame veliko časa. On-line študij uspešnim podjetnikom omogoča pridobivanje dodatnih znanj in veščin, brez da bi odstopili od vodenja svojega podjetja.

4. Mladi starši. Vzgoja otrok je brez dvoma težko delo. Verjetno bi veliko mladih mamic in očetov pritrdilo, da je delo staršev zaposlitev s polnim delovnim časom in veliko nadurami. Torej je usklajevanje študija in starševstva lahko velik izziv. On-line študij je rešitev, ki marsikateri mamici in očetu prihrani veliko časa, saj ne izgubljajo časa pri vožnji na fakulteto ali šolo in iskanju varstva za otroka.

5. Športniki. Kariera profesionalnega športnika, tako kot marsikatera zaposlitev, vzame veliko časa. Usklajevanje študija in treningov ter udeležbe na državnih in mednarodnih tekmovanjih je zahtevna naloga. Zato je on-line študij praktična in privlačna rešitev za športnike, ki želijo pridobiti visokošolsko izobrazbo.

 

Našteli smo pet različnih profilov ljudi, ki imajo zelo podoben problem: pomanjkanje časa in željo čim bolje izkoristiti čas, ki ga imajo na voljo. Sicer to ne pomeni, da je e-študij zgolj za ljudi, ki imajo pomanjkanje časa, vendar se je v teh primerih izkazal kot zelo dobra rešitev.

 

Internet in novodobne tehnologije so spremenile naše navade. Kdaj ste nazadnje kupili letalsko karto ali rezervirali hotel preko potovalne agencije? Kdaj ste nazadnje gledali film na televiziji ali plačali položnico v banki? Dejstvo je, da je internet močno spremenil naš način življenja. Način študija prav tako ni izjema. On-line študij študentom omogoča, da dosežejo iste rezultate in dobijo isto kakovost študija, kot pri klasičnem načinu študija ter rešijo problem pomanjkanja časa.

 

Menite, da je on-line študij primerna rešitev tudi za vas? Preverite naše višješolske in visokošolske dodiplomske in magistrske študijske programe ter razmislite, ali je že letos čas, da nadgradite svoje znanje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial