»Tega, da sem se podala v podjetništvo, nisem obžalovala niti za trenutek«

14. 05. 2018

Gostujoča predavateljica na GEA College Urška Žorž meni, da se storitvena dejavnost povečuje, »veliko je novih in norih idej, ki jih mladi upešno lansirajo na trg, vedno več se jih odloča za podjetniško pot.« Urška je uspešna organizatorka dogodkov. Od leta 2010 jih je organizirala že več kot 100 – v lastni izvedbi pod blagovno znamko Eventio, poznamo pa jo tudi kot soorganizatorko največjega dogodka za žensko podjetništvo v Sloveniji – 500 podjetnic. Študentom GEA College je v soboto, 12. maja predavala na temo trženja. Žorževa mladim svetuje, da naj jih vodijo dobre ideje, ustvarjalnost, zagnanost, strast, delavnost, etičnost, iskrenost in pogum; pazijo pa naj se prevelikih pričakovanj, da se bo uspeh zgodil čez noč in prehitrih, »instant« rešitev. Za uspeh je pomembno tudi učinkovito upravljanje časa – 5 nasvetov je Urška delila z nami tudi v intervjuju.

Tonja Blatnik, iUFC-Institute for Universal Communications

 

Ste podjetnica, predavateljica, organizatorka dogodkov, vodili ste celo volilni štab enega izmed kandidatov za predsednika RS. Katera vloga vam je najljubša, kako bi se predstavili?

V življenju mi res nikoli ni bilo dolgčas. Vedno sem delala več stvari hkrati, saj uživam v pestrosti in raznolikosti. Trenutno imam tri glavna področja: organizacija dogodkov, predavanja in mentorstva, preko katerih lahko pomagam ljudem in ki mi prinašajo veliko zadovoljstva. Sem v obdobju, ko počnem res tisto, kar me veseli in v tem uživam. Verjamem pa, da mi bo prihodnost prinesla še nove izzive.

 

Katera prelomnica je bila odločilnega pomena na vaši poklicni poti? Zakaj ste se odločili, da boste po 17 letih dela v večjem podjetju krenili na samostojno pot?

V prejšnjem podjetju, kjer sem bila zaposlena 17 let, sem se veliko naučila in pridobila široko paleto znanj. Na koncu kariere sem bila vodja izobraževanja z odličnim timom. V tistem času je bila recesija na višku, zato so začeli z odpuščanji in krčenjem delovnih mest. Ukinili so tudi mojega in mi ponujali delovna mesta, kjer bi šla kar nekaj stopnic nazaj. Takrat sem začutila, da je čas, da se premaknem naprej, da imam veliko za dati svetu in ljudem in se v bistvu čez noč, brez pretiranega razmišljanja, odločila, da se podam v podjetništvo. Prej nikoli nisem razmišljala o tem, saj nisem živela v podjetniškem okolju. Res pa je, da se vse življenje organizirala različne dogodke za prijatelje, sorodnike, sošolce, zato je bila odločitev, v katero branžo naj se podam, na dlani. Tega, da sem se podala v podjetništvo, nisem nikoli do sedaj obžalovala niti za trenutek.

 

Svoboda je ena ključnih prednosti podjetništva. Vendarle se v njej skrivajo tudi nevarnosti. Kaj bi svetovali mladim podjetnikom – kaj naj jih vodi, česa naj se pazijo?

Res je, svoboda je tisti dejavnik, ki te »zasvoji«, ko jo enkrat občutiš. Tudi mene je. Menim, da imajo mladi danes veliko različnih priložnosti, izobraževanj, subvencij, platform, razne oblike pomoči, tako da jim je lažje začeti lastno poslovno pot. Vodijo naj jih dobre ideje, ustvarjalnost, zagnanost, strast do tega, kar počnejo, delavnost, etično poslovanje, iskrenost, pogum, naj si upajo prositi za pomoč, nasvet tiste, ki imajo veliko izkušenj … Pazijo naj se prevelikih pričakovanj, da se bo uspeh zgodil čez noč (a ta »noč« v realnem življenju nato običajno traja nekaj let), prehitrih – instant rešitev, prevelikega perfekcionizma, izgorelosti, odpora do trženja svojih izdelkov ali storite.

 

Prosim, delite z nami 5 nasvetov za učinkovito upravljanje časa.

1. Najprej najpomembnejše – da si splaniramo naloge po pomembnosti in zjutraj začnemo z najpomembnejšo, nato nadaljujejo po seznamu. Tako da nas nato »ne boli glava«, če kakšna manj pomembna stvar ostane za naslednji dan.

2. Za naloge, ki nam vzamejo veliko časa, nas ne veselijo in jih ne obvladamo, je bolje poiskati pomoč, jih dati nekomu, ki to obvlada – mi pa se lahko v tem času posvetimo drugim projektom.

3. Določimo si čas v dnevu, ki je namenjen pregledovanju elektronske pošte, socialnih omrežij, da jih nimamo stalno vklopljenih, saj so velik motilni faktor in kradljivec časa.

4. Da si med delovnim časom vzamemo pavzo, se pretegnemo, popijemo čaj, ne pozabimo na hidracijo telesa …

5. Da si OBVEZNO vzamemo čas zase, za sprostitev, družino, prijatelje, športne aktivnosti, karkoli nas veseli – in si s tem napolnimo baterije.

 

Kakšne trende na trgu dela in v voditeljstvu nasploh napovedujete? Kdo bo uspešen in kdo ne?

Svet se tako hitro spreminja, da je težko napovedovati prihodnost, verjetno imajo še vedeževalci težko delo v zadnjem obdobju. Vsekakor pa se storitvena dejavnost povečuje, veliko je novih in norih idej, ki jih mladi upešno lansirajo na trg, vedno več se jih odloča za podjetniško pot. Po mojem mnenju bodo uspešni tisti, ki bodo izvirni, drugačni, ki jim bo mar za svoje stranke, poslovne partnerje in bodo z njimi vzpostavili pristen odnos, tisti, ki bodo prepoznali dobre ideje, vredne uresničitve, ki se bodo znali povezovati in skupaj ustvarjati uspešne zgodbe, ki bodo svoje znanje/izkušnje z veseljem delili naprej, ki bodo poslušali svojo intuicijo tudi v poslu in predvsem s strastjo počeli to, kar jih veseli.

 

Aktivni ste tudi na področju spodbujanja ženskega podjetništva. Kaj opažate?

V zadnjih letih je veliko žensk stopilo na podjetniško pot. Nekatere zato, ker so svoj hobi spremenile v posel zaradi neuspešnega iskanja službe; druge, ker je njihov hobi prerastel v uspešen posel; tretje zaradi novih izzivov; četrte, ker so videle priložnost preko raznih razpisov in subvencij. To je prineslo nov veter v podjetništvo.

Pri ženskah opažam, da so včasih premalo samozavestne. Imajo čudovite izdelke/storitve, a se jih ne upajo pokazati svetu. Ne upajo si tvegati, zmanjka jim poguma v ključnih trenutkih. So pa po drugi strani srčne in pripravljene pomagati, povezujejo se med seboj, si stojijo ob strani, se spodbujajo, izmenjujejo izkušnje, nasvete, tako da prav rada delam z njimi in jim pomagam na njihovi poti.

 

Kaj bi svetovali sebi, ko ste bili mlajši?

Šla bi po isti poti kot sem jo prehodila do sedaj, ni mi žal niti za eno stvar, ki se mi je zgodila v življenju, zagotovo pa bi si prej poiskala mentorja in se obrnila po nasvet in znanje, ki bi mi prihranili kakšen »padec« in ovinek na moji poti.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial