5 NASVETOV ZA OPTIMALNO POSLOVNO UPORABO DRUŽBENIH OMREŽIJ

07. 06. 2023

Morda so se pred leti, ko so se pojavila, družbena omrežja zdela kot nepomembna muha enodnevnica – danes pa lahko vidimo, da so postala eno od ključnih komunikacijskih orodij.
Družbeni mediji so izjemno pomemben marketinški kanal, ki oglaševalcem ponuja širok spekter možnosti za oglaševanje podjetij – od ciljanja specifične publike do ustvarjanja interaktivnih oglasov, ki spodbujajo sodelovanje sledilcev.

V tokratnem blogu si preberite si nekaj nasvetov, kako povečati prepoznavnost svojega podjetja, pridobiti nove stranke, povečati prodajo in sploh izkoristiti potencial družbenih medijev za doseganje večjega poslovnega uspeha do popolnosti.

 

1. Ustvarjanje ciljne publike in ciljano oglaševanje

Prvi korak pri uporabi družbenih omrežij za oglaševanje vašega podjetja je ustvarjanje cilje publike in njim prilagojenih oglasov. To pomeni, da je treba določiti a) kdo so idealne stranke podjetja in b) kako jih doseči na družbenih omrežjih.

Na Facebooku se ciljna publika določa glede na demografske značilnosti (starost, spol in lokacija) ter tudi glede na njihove interese, nakupne navade in druge dejavnike.
Facebook ponuja tudi možnost ustvarjanja podobnih občinstev, s čimer omogoča targetiranje ljudi, podobnih ciljni publiki.

Instagram je izrazito vizualno usmerjeno družbeno omrežje, zato je treba biti pri izbiri ciljne publike pozoren na vizualne preference ciljne publike. Če podjetje npr. prodaja modne izdelke, se pri določanju cilje publike osredotoči na tiste, ki obožujejo modo in trende. Tako kot na Facebooku je mogoče tudi na Instagramu oglase prilagoditi dejavnikom, kot so starost, spol in lokacija.

LinkedIn je resnejše družbeno omrežje, namenjeno poslovnemu mreženju, zato je idealno za ciljanje poslovnih uporabnikov.
Na LinkedInu je mogoče targetirati potencialne stranke glede na zaposlitveni status, področje dela, funkcijo in druge poslovne dejavnike. Za podjetja, ki ponujajo B2B storitve, je LinkedIn odličen kanal za doseganje poslovnih kupcev.

 

2. Uporaba interaktivnih oglasov

Interaktivni oglasi, kot so ankete, nagradne igre in nagradna tekmovanja ali aktivacije, spodbujajo interakcije s ciljno publiko.

Ankete so odličen način za pridobivanje mnenj in povratnih informacij s strani ciljne publike, z njimi namreč podjetja pridobijo dragocene informacije o svojih izdelkih ali storitvah ter o tem, kaj si njihova ciljna publika misli o njih.

Podjetje, ki prodaja izdelke za nego las, tako lahko npr. izvede anketo, da ugotovi, kateri so najpogostejši lasni problemi njihove ciljne publike. Na podlagi teh informacij nato prilagodi svoje izdelke in storitve ter poveča zadovoljstvo strank.

Nagradne igre so še en učinkovit način spodbujanja interakcije s ciljno publiko, saj se ljudje težko upremo obljubam o brezplačnih izdelkih ali storitvah.
Tako lahko podjetje npr. organizira nagradno igro, za vključitev vanjo pa zahteva, da sledilci všečkajo, delijo ali komentirajo objavo na družbenem omrežju in se tako uvrstijo v žreb za nagrado.
To bo spodbudilo večjo vključenost ciljne publike, ki bo z delitvijo objave, da bo dosegla še njihove stike, razširila ozaveščenost o podjetju.

 

A ne pozabimo: pri uporabi interaktivnih oglasov je treba paziti, da so v skladu s smernicami posameznega družbenega omrežja in da ne kršijo pravil o oglaševanju.
Facebook ima npr. stroga pravila glede uporabe nagradnih iger in drugih interaktivnih oglasov, ki jih je treba upoštevati, da se izognemo morebitnim kaznim in si nespametno ne naredimo več škode kot koristi.

 

 

3. Vsebine, prilagojene posameznim družbenim medijem

Vsako družbeno omrežje ima svoje značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri ustvarjanju vsebin in tako vsebine, ki na enem družbenem omrežju delujejo, na drugem morda ne bodo. Zato je pomembno, da se vsebine prilagodijo specifikam posameznih družbenih medijev.

Facebook je primeren za objavljanje različnih vsebin, kot so fotografije, videoposnetki, povezave in besedila. Trenutni trend govori, da so na Facebooku najbolj učinkovit način za dosego občinstva videoposnetki. Ljudje na Facebooku namreč porabijo več časa za ogled videoposnetkov kot za branje besednih objav, zato je priporočljivo v svoje marketinške strategije za Facebook vključiti videoposnetke.

Instagram je vizualno usmerjeno družbeno omrežje, kjer so fotografije in videoposnetki glavni način komuniciranja z občinstvom. Zato morajo biti vsebine na Instagramu estetsko privlačne in vizualno dovršene.
Na Instagramu so zelo priljubljene tudi zgodbe (storyji), ki so prav tako odličen način za spodbujanje interakcije s ciljno publiko – sploh z dodajanjem anket, reakcij, linkov ipd.

LinkedIn kot omrežje, namenjeno poslovnemu mreženju, zahteva drugačno, bolj resno in profesionalno vsebino. Podjetja na LinkedInu pogosto delijo poslovne novice, strokovne članke in vsebine, povezane s svojim področjem.
Seveda pa tudi na LinkedInu ne pozabimo na vizualne elemente, ki naredijo besedilo bolj berljivo, dobra ideja so tudi denimo lahko info-grafike, ki poudarijo pomembne informacije.

 

4. Sodelovanje z vplivneži, ki imajo veliko sledilcev na družbenih medijih

Četrta pomembna taktika za uspešno oglaševanje na družbenih omrežjih je sodelovanje z vplivneži z velikim številom sledilcev. Vplivneži imajo namreč na slednje, kot pove že sam njihov naziv, velik vpliv in jih tako lahko prepričajo, da izberejo določen izdelek ali storitev.

Sodelovanje z ustrezno izbranimi vplivneži lahko pomaga podjetju doseči ciljno publiko, kar lahko prinese povečanje prodaje in ozaveščenosti o podjetju.
Poleg vpliva na samo prodajo sodelovanje z vplivneži prinaša tudi večjo interakcijo s sledilci, gradnjo zaupanja in povečanje prepoznavnosti podjetja, zato je lahko tak način oglaševanja zelo učinkovit.

A ne pozabimo: pri izbiri vplivneža je treba biti zelo pozoren na njihovo ciljno publiko, na kakovost njihovih vsebin, na način sodelovanja in konec koncev na njihove vrednote, ki morajo biti v skladu z vrednotami podjetja. Prav tako je pomembno, da imajo izbrani vplivneži dejansko interes za izdelke ali storitve, ki jih oglašujejo in da ne izbiramo takšnih, ki so ena sama ‘oglasna deska’, temveč za izdelkom dejansko tudi stojijo.

Kakor so si med seboj različna družbena omrežja, so si različni tudi vplivneži na njih.
Za podjetja, ki ciljajo na mlajše občinstvo, je bolj primerna izbira sodelovanje z vplivneži na omrežjih, kot sta Instagram in TikTok.

Na drugi strani pa so za podjetja, ki ciljajo na starejše občinstvo ali so poslovno-ekonomske narave, bolj primerno družbeno omrežje, kot je Facebook. Vplivneži na tej platformi imajo lahko specifično strokovno znanje na svojem področju in tako primorejo k promociji poslovnih storitev ali izdelkov, ki so namenjeni starejši populaciji.

 

 

5. Redno spremljanje oglaševalskih kampanj ter prilagajanje strategije

Za učinkovito oglaševanje na družbenih medijih je ključno redno spremljanje in merjenje uspešnosti oglaševalskih kampanj. Na ta način podjetje ugotovi, kaj deluje in kaj ne ter po potrebi prilagodi svojo strategijo glede na podatke.

Med ključne kazalnike uspešnosti oglaševalskih kampanj na družbenih medijih sodijo:

  • število prikazov oglasa,
  • stopnja angažiranosti ciljne publike,
  • število klikov na oglas ter
  • končni rezultat, kot sta povečanje prodaje ali prihodkov.

Redno spremljanje in merjenje uspešnosti oglaševanja podjetjem pomaga pri nenehnem trudu za izboljševanje kampanj na družbenih medijih ter poveča učinkovitost oglaševanja.

 

Oglaševanje na družbenih omrežjih lahko prinese odlične rezultate, toda pomembno je, da ga vodijo zaposleni z ustreznim znanjem digitalnega marketinga.

Ker je digitalni marketing najhitreje razvijajoče se področje marketinga in poslovanja na splošno in ker so specialisti digitalnega marketinga eni najbolj zaposljivih in iskanih profilov delavcev, pridobite vse potrebno znanje na študiju digitalnega marketinga na GEA College-u.

Tako boste lahko prepričani, da boste vi ali vaši zaposleni sposobni izpeljati učinkovite oglaševalske kampanje, ki bodo tudi obrodile sadove v obliki večjega prometa in prepoznavnosti podjetja.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial