7. MEDNARODNA KONFERENCA KORPORATIVNE VARNOSTI

17. 03. 2016

7. Mednarodna konferenca korporativne varnosti

Zapisala: Majda Gartner in Rok Koželj

 

Digitalna doba prinaša podjetjem in organizacijam izzive upravljanja sodobnih varnostnih tveganj, ki se jih vse premalo zavedamo. Zato so tematski dogodki, kot je 7. Mednarodna konferenca »Dnevi korporativne varnosti« , zelo pomemben korak k ozaveščanju širše javnosti in države glede tveganj, ki smo jim izpostavljeni ne nazadnje vsi in imajo lahko usodne posledice, merljive s človeškimi življenji.

 

Osrednja tema konference je bila »Novi varnostni izzivi in njihov vpliv na uspešno delovanje organizacije«. Organizatorjem je na dogodek uspelo privabiti ugledne govornike, med njimi gospoda Mitja Bervarja, predsednika Državnega Sveta RS, gospoda Bojana Šefica, državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve in gospo Mojco Prelesnik, informacijsko pooblaščenko.

Konferenco na kateri so zbrani ugledni strokovnjaki s področja varnosti v Sloveniji je otvoril dr. Denis Čaleta, predsednik Instituta za korporativne varnostne študije. Spregovoril je o aktualnih razmerah  in povzel, da smo v zadnjem času na državni in evropski ravni priča dogodkom in razmeram, ki vprašanje zagotavljanja varnosti postavljajo v novo dimenzijo. Napredek pri pomenu razumevanja in potrebi po obvladovanju korporativne varnosti se zaveda vse več slovenskih podjetij. Več uspešnih podjetij je to s svojo udeležbo tudi potrdilo. Področje korporativne varnosti in obvladovanja tveganj v podjetjih je izjemno zanimivo področje, ki bo v bodoče zahtevalo tudi ustrezne kadre, ki bodo kos tej nalogi. Zato podiplomski študij Management korporativne varnosti na GEA College – Fakulteti za podjetništvo lahko z gotovostjo opišemo kot enega bolj perspektivnih študijskih programov, ki izobražuje za poklic prihodnosti.

Osrednji del prvega dneva konference je bil namenjen podelitvi nagrad »Slovenian Grand Corporate Security Award« za leto 2015. Nagrade za najboljše posameznike, podjetja, občine in projekte s področja varnosti, ki so znatno zaznamovale to področje in so lahko za zgled celotni družbi. Nagrade so bile podeljene v več kategorijah :

  • Najbolj varno podjetje – Zavarovalnica Triglav d.d.
  • Korporativno varnostni manager leta – mag. Boris Kankaraš, Luka Koper d.d.
  • Najbolj inovativna varnostna rešitev – Biokoda d.o.o.
  • Najboljša knjiga s področja varnosti – prof. dr. Iztok Podbregar
  • Inovativna medijska promocija varnosti – Informativna oddaja Planet danes, Planet TV
  • Najbolj varno mesto – Mestna občina Ljubljana in Najbolj varna občina – Občina Slovenska Bistrica
  • Nagrada za življenjsko delo – Zdenko Hriberšek, Gorenje d.d.

Nagrado za najboljšo knjigo s področja varnosti je njenemu avtorju, prof.dr. Iztoku Podbregarju, podelila direktorica GEA College – Fakultete za podjetništvo, mag. Katja Kraškovic. Fakulteta, ki je bila častni pokrovitelj dogodka,  z Inštitutom za korporativne varnostne študije sodeluje že dlje časa. Plod sodelovanja je podiplomski študijski program Managementa korporativne varnosti, ki ga GEA uspešno izvaja in katerega študenti so se konference udeležili v polnem številu.

Gregor Spagnolo - Biokoda d.o.o.O izzivih korporativne varnosti za podjetja, o tveganjih in kako se le tem lahko izognejo smo spregovorili s predstavnikom podjetja Biokoda d.o.o., gospodom Gregorjem Spagnolo, ki je poudaril, da so tveganja na področju varnosti za podjetja velika. »Predvsem gre tu za informacijsko varnost, ki se je v podjetjih še vse premalo zavedajo. Velika pozornost v podjetjih je namenjena fizični varnosti, medtem ko naša storitev rešuje problem varne komunikacije in problem korporativne »špijunaže« v velikih korporacijah. Medtem, ko s strani slovenskih podjetjih še ni posluha glede tega, smo po udeležbi na sejmu CeBIT pridobili precejšnjo pozornost tujih podjetij in njihova naročila.«

 

 

Boris Kankaraš - Luka KoperManager korporativne varnosti za leto 2015, mag. Boris Kankaraš iz Luke Koper pa nam je odgovoril na vprašanje, kako v njihovem podjetju upravljajo s tveganji: »V Luki Koper so ena večjih tveganj, ki jih obvladujemo, tveganje terorizma, tveganje obveščevalne dejavnosti in tveganje varovanja zdravja zaposlenih v delovnem okolju. Vzpostavljene imamo mehanizme za identifikacijo, oziroma zaznavo dogodkov, ki pomenijo tveganje in mehanizme za odzivanje ob morebitnih incidentih. Tako lahko incidente učinkovito obvladamo v nižjih fazah razvoja, na stopnjah ena in dva. Ti fazi pomenita nevarnost škode za premoženje, podjetje in ljudi v njem, medtem ko tretja, najvišja stopnja pomeni nevarnost za državo.« Dodal je še, da se mora najprej okrepiti zavest države, ki mora sama doseči stanje korporativne varnosti in nato tudi prenos zavesti v slovenska podjetja ne bo več problem.

Jutri se program konference nadaljuje s predstavitvijo resničnih primerov upravljanja in obvladovanja tveganj v podjetjih in drugo okroglo mizo na temo varnostnih implikacij uvajanja rigoroznih rešitev na področjih uporabe tobačnih izdelkov, alkohola in orožja. Konferenco bomo na GEA College z zanimanjem spremljali vse do konca. Na konferenci svoje znanje izpopolnjujejo tudi študentje podiplomskega študijskega programa Management korporativne varnosti na GEA College, ki jim obvladovanje varnostnih tveganj predstavlja izziv ter bodočo (ali že obstoječo) karierno pot.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial