7 nasvetov za študente ob začetku študijskega leta

05. 10. 2022

Ljudska modrost pravi, da je vsak začetek težak. A ni treba, da je tako, če se miselno pravilno “naštelaš” že na začetku. Vsak pričetek študijskega leta se namreč zdi, da bo vsega preveč – novi predmeti, novi predavatelji z novimi zahtevami, nove ali posodobljene aplikacije, ki se jih bo treba naučiti obvladovati, morda še neopravljene obveznosti za nazaj, ki jih bo treba opraviti to leto, pa nešteto vprašanj … Pomembno je imeti v mislih, da gredo vsi študentje skozi podobne občutke negotovosti, da niste sami ter da se s pravim pristopom vse da doseči in dokončati. Prvo preverite svoj urnik in ga poskušajte uskladiti z ostalimi obveznostmi, ki jih imate, potem pa kar pogumno zagrabite za študij. Da pa bo ta karseda lagoden in uspešen, pa je tu nekaj uporabnih nasvetov.

Oddajanje nalog
Ko pišete seminarske in vse ostale obvezne naloge, poskrbite, da bo končni izdelek tak, da bi ga lahko pitchali potencialnemu poslovnemu partnerju. Torej kot optimalen projekt, na katerega ste lahko ponosni. Take stvari lahko potem predstavite tudi delodajalcem na razgovoru za službo kot del svojega portfelja.

Učite se tudi izven študijskih dejavnosti
Študirate lahko zaradi novega znanja ali za “pridobitev papirja” oziroma stopnje izobrazbe. Kakor koli že, raznovrstne veščine in kompetence boste potrebovali v vsaki (tudi sanjski) službi. Zato ne pozabite na obštudijske dejavnosti, ne zanemarjajte svojih hobijev ter razgledanih prijateljev in znancev, od katerih se lahko mnogo naučite. Širite svoja obzorja tudi izven šole.

Razvijte veščine prepričevanja
To vam ne bo pomagalo zgolj na faksu ob predstavitvah nalog in ustnih izpitih, ampak bo uporabno tudi na splošno v življenju. Na temo prepričljive komunikacije in pogajanj je že ogromno napisanega (med drugim tudi v tem delu) in posnetega. Le pojdite na YouTube in si poglejte posnetke, ki na strnjen način podajo uporabne informacije, ki vam bodo pomagale pri prepričevanju slehernika.

Družbena omrežja uporabljajte za povezovanje
Marsikdo že pozna vse pasti družbenih omrežij in spiralo negative, v katero nas lahko kaj hitro potegne. Zato poskusite te platforme uporabljati za mreženje in ne samo za delitev vsakodnevnih aktivnosti, ki jih imate v življenju. Prav tako se izogibajte online stresanju gneva nad drugače mislečimi in bodite pozorni na to, kakšno digitalno sled puščate za seboj.

Spoznavajte ljudi
Poskusite spoznati in se pogovarjati z vsaj 3 ljudmi, ki že delajo na področjih, ki vas zanimajo. To lahko dosežete z vključitvijo v programe in module, ki jih ponujajo same šole, kot so Mentorski program in GEA TOP Talents. Lahko pa si te priložnosti poiščete tudi izven študijskih okvirov.

Vzpostavite podjetniško miselnost
Nikoli ne veste, kdaj vas lahko doleti izvrstna ideja, ki jo lahko spremenite v dobičkonosen posel. Zato je modro vzgajati podjetniško miselnost, saj ta v življenju pomaga tako vam kot širši skupnosti. Več o tem si lahko preberete tu.

Zavedajte se, da so porazi in padci del življenja
… in da ni nujno, da so usodni. Vedno se lahko izkopljete iz jame in vedno lahko začnete znova. Ali z besedami švedskega podjetnika in ustanovitelja verige pohištvenih trgovin IKEA Ingvarja Kamprada: “Samo tisti, ki spijo, ne delajo napak.”

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial