Dan žena: dan delovnih in delavnih žensk

08. 03. 2017

Zapisala: Sandra Krinickyte

 

8. marec, mednarodni dan žena praznujemo v več kot 100 državah širom sveta. Tradicionalno na ta dan moški počastijo svoje mame, žene, punce in kolegice, ter jim darujejo rože in majhna darilca. A glavni namen tega dneva je praznovanje družbenih, gospodarskih, kulturnih in političnih dosežkov vseh žensk.

 

Mednarodni dan žena vsako leto poziva k pospeševanju enakopravnosti med spoloma, k kateremu stremimo že več kot stoletje. Čeprav se je od začetka 20. stoletja veliko spremenilo, podatki poročila Svetovnega gospodarskega foruma o neenakosti med spoloma kažejo, da je napredovanje še vedno prepočasno. Enakost med spoloma bi naj tako dosegli šele čez 170 let.

 

Eden največjih izzivov na poti k enakosti med spoloma je plača. Čeprav je položaj v Sloveniji in EU boljši, ženske po celem svetu v povprečju zaslužijo malo več kot polovico tega, kar zaslužijo moški. Ravno teden nazaj smo slišali kontroverzno izjavo Janusza Korwin-Mikke, poljskega poslanca Evropskega parlamenta, zakaj bi naj ženske bile plačane manj. Sicer je celotna izjava slišati smešna, predvsem zaradi absurdnih argumentov, a to kaže, da imamo tudi v EU še veliko dela na tem področju.

 

Zato bodimo ženske drzne, kot španska poslanka Evropskega parlamenta Iratxe García-Pérez, in naj nas ne bo strah povedati svojega mnenja. Pridružimo se kampanji letošnjega mednarodnega dneva žena #BeBoldForChange.

 

Na GEA College imamo kar tri drzne in uspešne vodje. Za mednarodni dan žena so z nami delile svoj »recept« uspeha. Zaupale so nam načela in vrednote, ki jih vodijo v poslovnem življenju.

 

Mag. Katja Kraškovic, predsednica uprave GEA College in direktorica GEA College – Fakultete za podjetništvo

Če želiš biti uspešen, moraš tisto, kar sprejmeš kot svoj izziv v življenju, delati s srcem in navdušenjem ter s strastjo. Treba je verjeti v svoje delo in da to, kar počneš, pomaga vsem deležnikom v družbi. Delo, ki ga opravljaš, moraš vzeti kot del sebe: živeti po svojih vrednotah tako v zasebnem kot v službenem okolju.

Besed »ne morem« ali »ne moremo« nimam v svojem besednjaku in jih ne uporabljam. Lahko se le odločim ali odločimo, da nečesa ne bomo naredili iz tehtnih razlogov. V resnici pa zmoremo vse, kar si zadamo. Nobena ovira ali izziv ni prevelik, da ga ne bi rešili, odstranili ali premagali. Zato pa je potrebno imeti dober tim, ki iskreno sodeluje in hrepeni po skupnem uspehu ter prave vrednote, kot so vztrajnost, iskrenost, poštenost in strast. Treba je biti mož beseda, predaje ni! Moraš biti aktiven v zadevah na katere želiš vplivati in ne pasivno čakati, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe, ker se ne bo, čeprav bi to bilo zelo prijetno.

Če želiš biti uspešen, si moraš zastaviti drzne cilje in biti sposoben predvideti tveganja na poti do njih. Le tako lahko uspešno krmariš v negotovem svetu. Če po kakšni pomoti cilj A ne uspe, moraš vedno predvideti še cilj B in C, tako da je uspeh vedno zagotovljen.        

Pomembno je tudi, da ima človek urejen dom oz. razmerje, v katerem te drugi človek razume in podpira, saj je potem tudi uspeh bolj verjeten. Timsko delo je potrebno na vseh nivojih.

 

Prof. dr. Marjana Merkač Skok, dekanja GEA College – Fakultete za podjetništvo

V življenju je pomemben občutek ravnovesja, še posebej med časom za družino in za službo. Tega pa je težko doseči. A ker imaš svojo družino in svoje delo rad, večinoma izkoristiš 24 ur, ki jih imamo vsi na razpolago. Rezultati se sčasoma poznajo. Pri profesionalnem delu me vodi radovednost, želja po napredku in prilagodljivost. Vedno sem imela srečo, da lahko sodelujem s pozitivnimi ljudmi, od katerih se lahko kaj naučim.

 

Mag. Nataša Makovec, direktorica in ravnateljica GEA College – Centra višjih šol

Uspeh zahteva veliko vztrajnosti in dobrih živcev. Ne smeš popuščati in obupati.

Za uspeh potrebuješ neskončno ljubezni in spoštovanja v komunikaciji in sprejemanju sebe ter drugih. Največ razumevanja potrebuješ za ljudi, ki so drugačni od tebe in te motijo. Čeprav te utrudijo, se od njih lahko največ naučiš. Veselje do učenja in sprememb je ključno, saj ti da prožnost uma in duha ter naredi življenje zanimivo.

Zelo pomembno je, da imaš ob sebi ljudi, ki te podpirajo in osrečujejo. Na koncu pa – besede in dobri plani niso dovolj, potrebna je akcija!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial