Donald Trump, prvak »Twitter predsedništva«

06. 01. 2017

Zapisala: Sandra Krinickyte, avtor slike: Gage Skidmore

 

Izvolitev Donalda Trumpa za 45. predsednika ZDA je bila poleg Brexita najbolj odmevni politični dogodek leta 2016, ki bo zaznamoval tudi prihajajoča leta. Predsedniške volitve ZDA so razdelile ameriški narod, sama izvolitev pa je povzročila masovne proteste v vseh večjih mestih ZDA. Vendar je odločitev volivcev dokončna in nespremenljiva.

Delovno mesto predsednika ZDA je najbolj zaželen in vpliven politični položaj na svetu. Če še štejemo dramo, ki je bila prisotna skozi celotne volitve in po volitvah, ni presenečenje, da je bil Donald Trump izbran za osebo leta revije Time. Vendar položaj črke M na naslovnici revije, ter dejstvo, da so med osebami leta revije Time bili v preteklosti izbrani tudi Putin, Stalin in Hitler, dokazuje, da biti vpliven ne pomeni tudi biti popularen ali priljubljen.

20. januar se bliža, kar pomeni, da bo trenutno »Twitter predsedništvo« Donalda Trumpa, ki že sedaj vpliva na odločitve kongresa ter vrednosti delnic, po inavguraciji postalo polnopravno predsedništvo.

Glede na to, da je GEA College izobraževalna institucija, nas je zanimalo kakšne spremembe v šolski politiki lahko prinese vlada Donalda Trumpa. Med volilno kampanjo je Trump v svojem programu obljubljal zvezno investicijo v znesku 20 milijard ameriških dolarjev, ki naj bi omogočila izbiro med privatno in javno šolo 11 milijonom šolo-obveznih otrok iz revnih družin. Betsy Devos, zagovornica privatizacije šolstva, ki se je zavzemala za uvedbo bonov, ki bi jih lahko družine uporabile za plačilo šolnin na privatnih šolah, je bila imenovana za sekretarko za šolstvo v Trumpovi administraciji. Ta odločitev lahko pomeni, da bo Trump poskusil uveljaviti točke svojega programa. Njegovi predlogi za spremembe v sistemu višješolskega in visokošolskega izobraževanja so zelo splošni. Gre se za nižanje cene izobraževanja, ki bi jih lahko dosegli z uvedbo davčnih olajšav. Pri tej reformi naj bi sodeloval s kongresom.

Trumpov slogan »Make America Great Again« nam je obtičal v glavah kot smešen refren iz YouTube posnetka znanega slovenskega komika Klemna Slakonje. Ena izmed obljub, skritih v tem sloganu, je bilo ustvarjanje novih delovnih mest v ZDA za državljane ZDA, kar izgleda, da Trumpu uspeva. Po tem, ko je Trump skritiziral ameriške proizvajalce avtomobilov, da selijo proizvodnjo v Mehiko in s tem zmanjšujejo število delovnih mest v ZDA, je podjetje Ford Motors oznanilo prekinitev načrtov za izgradnjo tovarne v Mehiki. Namesto tega bodo investirali 700 milijonov v Flat Rock v Michiganu in s tem ustvarili 700 novih delovnih mest. Trumpove kritike je bil deležen tudi Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota, kateremu je Trump zagrozil z visoko carino, če bo avtomobile znamke Corolla za ameriški trg proizvajal v tovarni v Mehiki. Po poročilih novinarske agencije Reuters, japonska proizvajalca avtomobilov Toyota in Honda nimata trenutnih načrtov zmanjšati proizvodnje v tovarnah v Mehiki. Predsednik Toyote Akio Toyoda je izjavil, da bodo pretehtali svoje možnosti, ko bodo videli, katero politično smer bo ubral bodoči predsednik, po njegovi inavguraciji 20. januarja.

Mehika ni edina država deležna Trumpove kritike. Od samega začetka svoje predsedniške kampanje je Trump kritiziral tudi Kitajsko in grozil z velikimi carinami na uvoz iz Kitajske. Trumpova odločitev, da imenuje Roberta Lighthizerja za predstavnika trgovine ZDA, ki je strog kritik trgovinskih navad Kitajske, kaže, da naj bi Trumpovi odnosi z Kitajsko ostali napeti. Po mnenju glavnega globalnega dopisnika NBC News Billa Neelyja, je takšno ravnanje Trumpa do Kitajske, drugega največjega gospodarstva na svetu z največjo vojsko, nepremišljeno in lahko tudi nevarno.

Presenetljivo je, da je država s katero Trump simpatizira Rusija. Po hekerskem vdoru, ki je prizadel nacionalni odbor demokratske stranke ter vodjo volilne kampanje Hillary Clinton, za katerega naj bi bila odgovorna Moskva, je bil Trump skeptičen, če so dodatne sankcije proti Rusiji res potrebne. Za svojega državnega sekretarja je imenoval Rexa Tillersona, ki ima tesne povezave z Moskvo in je nasprotoval uvedbi sankcij proti Rusiji po njeni okupaciji Krimskega polotoka. Trumpova naklonjenost Rusiji ter njegova lanskoletna izjava, da ZDA morda ne bodo pomagale zaveznikom NATO v primeru napada, postavlja Evropsko obrambno zmožnost pod vprašaj.

Trump ima za seboj turbulentno predsedniško volilno kampanjo s katero je uspel na volitvah tudi zmagati. Njegov zunanjepolitični, gospodarstveni in izobraževalni program je zanimiv, a v mnogih pogledih sporen. Kako se bo vpisal v zgodovino ameriških predsednikov pa bomo lahko začeli spremljati po 20. januarju.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial