Ena na ena s Filipom Urancem

31. 07. 2019

»Podjetništvo me spremlja vse od otroštva«

 

Filip si je vzel čas sredi vročega popoldneva (hvala bogu za senco med pogovorom) in je celo zamenjal urnik v službi tisti dan. Mi smo mu hvaležni za to. Veliko je govoril, kakopak, o svojih poslovnih načrtih, ki so zelo ambiciozni, a z njegovo vnemo, uresničljivi. Predstavil se nam je kot nekdo, ki želi v življenju veliko doseči. Povprečnost ga ne zanima. Trenutno piše članke v oddelku za marketing pri priznani organizaciji TEDx Ljubljana. A ne bodite presenečeni, če vam bo v ljubljanski kavarni Rog postregel s kapučinom. Za strežbo se je odločil predvsem, ker si želi pridobiti mehkih veščin, še posebej odprte komunikacije, timskega dela in prilagodljivosti. Pravi, da je to dobra popotnica za življenje.

A Filipova osrednja poslovna pot se pričenja na globalnem projektu, kjer z ekipo mladih podjetnikov razvija storitveno podjetje za pomoč starejšim. Tukaj so besede 20 letnega Slovenjgradčana, ki je ravno zaključil prvi letnik Podjetništva.

 

Kaj je bilo pomembno pri odločitvi za študij in kaj morda na koncu odločilno?

Iskreno, za GEA College dolgo časa nisem vedel, saj do takrat študijskih poti nisem iskal v podjetništvu. Prostorska predstava in risanje sta mi šla vedno od rok, zato sem se želel preizkusiti kot arhitekt. Pri študiju sem vztrajal ravno 5 mesecev, ko sem končno ugotovil, da to ne bo zame. Vse skupaj sem si predstavljal nekoliko drugače. Skratka, ljubezen ni dolgo trajala. No, potem se je bilo treba odločiti za drugo pot. In ker sem ravno takrat pričel s prvo podjetniško avanturo, odprl sem namreč svojo spletno trgovino z dodatki za hišne ljubljenčke, sem hitro ugotovil, da je podjetništvo nekaj, kar me res zanima. Dobro, avanture je bilo tudi kmalu konec, a tu se nisem želel ustaviti. Še posebej zato ne, ker sem se spomnil, da me na podjetništvo pravzaprav veže že otroštvo. Kot otrok sem igral video igrice in pri eni od njih sem lahko trgoval (orožje, če smo natančnejši, ampak pustimo to :-). In spomnim se, kako dobro mi je šla prodaja in kako sem v tem užival.

Skratka, oče mi je potem, ko sem zaključil z arhitekturo, povedal za GEA College. Slišal je od svojih prijateljev, tudi od Tanje Skaza (diplomantka programa Podjetništvo, op.avt.), da je ta študij namreč zelo praktično usmerjen in takrat mi je žarnica posvetila! Torej, osebno priporočilo je bilo ključno za odločitev, da se vpišem.

 

Kateri so največji izzivi pri odločitvah glede prihodnosti med vrstniki?

Najprej bi izpostavil, da mnogi iz moje generacije ne vedo še čisto, kaj bi v življenju radi dosegli, nimajo še začrtane poti. Dobro, saj smo res stari šele 20 let, a vseeno se mi zdi, da je preveč mladih nekako neambicioznih. Niso pripravljeni poprijeti za delo in se podati na pot za doseg cilja. Preveč s(m)o tudi prežeti z nekako lažnimi predstavami, ki nam jih servirajo Instagram zvezde, kjer je vse videti bleščeče in »oh in sploh«. Jaz predvsem skrbim, da se obkrožam s prijatelji, ki jih žene podobna želja kot mene. Torej nekaj ustvariti, nekaj dobrega, nekaj pozitivnega. Tako en drugega podpiramo in navdihujemo. To se mi zdi pomembno. In GEA College je pravo okolje zame, saj sem v prvem letu študija imel veliko priložnosti videti podjetništvo od blizu. Okusil sem veliko praktičnih primerov, predavatelji so prinašali nove in nove podjetniške zgodbe, konec koncev smo imeli tudi Študentski izziv, kjer smo za podjetje DUOL morali razviti strategijo za vstop na dva nova trga. To je bila res odlična izkušnja. 

Filip Uranc

 

Kje se vidite čez 10 let?

Želim imeti svoje podjetje, ki bo ustvarjalo milijone prihodkov. Morda se bo to zgodilo že s projektom, morda bo to neka druga zgodba. Ampak to je moja želja in obenem tudi projekcija. Me pa vodi tudi želja po uživanju spoštovanja s strani družbe, saj se mi zdi, da je to posledica uspešne poslovne zgodbe. Ustvarjanje delovnih mest, reševanje težav, vse to se mi zdi zelo pozitivno in mislim, da navdihuje ljudi. Tudi mene navdihujejo velika imena iz podjetništva, kot je na primer Richard Branson (Virgin Group), ki slovi po izjemnem odnosu z zaposlenimi.

 

V okviru startup delavnice Štartaj Domžale 2019 ste bili eden izmed izbrancev, ki so se udeležili mednarodnega dogodka Startup train v Bolgariji. Lahko poveste kaj več?

Letos smo se udeleženci startup delavnic Štartaj Domžale 2019, ki jih organizira in izvaja Obrtno-podjetniška zbornica Domžale v sodelovanju z Matijo Goljarjem lahko potegovali za vozovnico na nepozabno podjetniško pustolovščino – Startup train od Ljubljane do Sofije in se tam potegovali za investicijo, vredno milijon evrov. Na podlagi pobude in mentoriranja s strani mentoric Mellanie Grudnik in Karoline Vrtačnik sva z Izo Vrtačnik prijavila poslovno idejo in si priborila vozovnico. Na Strartup trainu na poti v Bolgarijo se nama je pridružila še Zala Gajser in skupaj smo nato razvijali idejo. S pomočjo več mentorjev smo nato intenzivno delali na predstavitvi podjetniške ideje HomeHelp. Pomoč na domu, če sem natančnejši. Ideja je bila ponuditi paleto storitev, ki jih starejši načeloma ne zmorejo več sami opraviti. Naj si bo košnja travnika, sprehod hišnega ljubljenčka, popravilo pralnega stroja, nakup hrane ali prevoz. Vse te storitve bi bile na voljo na enem mestu, pri nas. Po našem mnenju so starejši preveč odrinjeni na rob družbe in nekateri prehitro končajo v domu za starejše, ki niso prav poceni. Naša ideja je bila zagotoviti eno telefonsko številko, kamor bodo starejši lahko poklicali. Naročilo bi sprejeli in preko aplikacije delo dodelili kvalificirani osebi, ki bi bila v tistem času na voljo in bi delo sprejela. 

S pomočjo mentorjev nam je uspela predstavitev ideje oziroma t.i. »pitch-a«, tako v vsebinskem, kot tudi vizualnem smislu pripraviti do te mere, da smo ga lahko predstavili potencialnim vlagateljem in ta zahtevna naloga je pripadla meni. Naša ekipa je prejela nagrado Evropske komisije za najbolj družbeno koristno idejo. Tudi zajetno ponudbo slovenskega vlagatelja v višini 100.000 evrov smo dobili. Kaj več v tem trenutku ne smem izdati, bo pa HomeHelp verjetno zelo kmalu prisoten na trgu. Naš uspeh v Sofiji so opazili tudi številni slovenski mediji. 

 

No, vaša poslovna ideja gre z roko v roki z našim študijskim programom Organizator socialne mreže, kjer študentje pridobivajo veščine za organizacijo socialne pomoči, prenove in preventive. Tako bodo usposobljeni za pomoč ranljivim skupinam družbe. Obstaja torej tu trg po vašem mnenju?

Zagotovo. In super se mi zdi, da taka študijska smer obstaja, saj bo vedno več potreb po pomoči starejšim. Poiskati bo treba načine, kako ljudi privabiti v to branžo in ustrezna izobrazba je zagotovo pravi način, da se to doseže.

Filip Uranc

Opišite idealno šolo.

Tista, ki sem jo izbral :-). Ne, resno, če želiš študirati podjetništvo in podobne smeri, mislim, da je smiselna kombinacija prakse in teorije. Na primer, pri računovodstvu bi prvi semester pridobivali teoretična znanja, drugi semester pa bi preživeli v resničnem podjetju ter tako pridobili še praktične izkušnje. Na tak način si je snov veliko lažje zapomniti..

 

Opišite idealno službo.

Hm. Služba, ki omogoča fleksibilen urnik, veliko potovanj in ti prinaša veselje v življenje. Ne predstavljam si, da bi zjutraj vstal slabe volje, ker moram na delo. Upam, da bo v mojem primeru to podjetništvo, in da bom na ta način spoznal veliko ljudi, ki me bodo navdihovali. V bistvu si želim, da svoji službi ne bi rekel služba, ampak bi bil to moj hobi, ki bi ga resno opravljal.

 

Kaj bi vi naredili, da bi mladi lažje prehajali iz šolskih klopi v prve službe?

Definitivno bi uvedel še več praktičnega usposabljanja v času študija, tega nikoli ni dovolj. S tem pridobimo potrebne kompetence, da bomo lažje vstopili na trg dela in hitreje dobro opravljali delo na delovnem mestu, ki si ga bomo izbrali. Tudi delodajalci bi s sprejemanjem študentov na praktično usposabljanje v podjetje imeli boljši vpogled in pregled nad potencialnimi kadri. Zdi se mi, da je tu v Sloveniji še kar nekaj prostora za izboljšave. 

 

Kaj vas navdihuje?

Najbolj spoznavanje novih ljudi. Ravno zato sem se v času poletja odločil za strežbo, saj je to najboljša priložnost, da spoznaš različne ljudi. Še posebej v tem delu leta, ko je veliko turistov. Zdi se mi, da so zanimive zgodbe drugih lahko največji navdih, vsaj pri meni je tako. Zato si tudi želim na študij v tujino, na izmenjavo. Najbrž bom to storil že v prihajajočem šolskem letu. 

Filip Uranc

 

Imate v svetu podjetništva vzornika?

Kot mnoge moje sošolce me najbolj pritegne Gary Vaynerchuk, predsednik VaynerX, sodobnega in medijskega in komunikacijskega holdinga ter izvršni direktor oglaševalske agencije VaynerMedia. Všeč mi je, kako vedno poudarja, da moramo biti s srcem pri stvari. Tako si želim voditi svoje podjetje.

 

Navdihujoče je bilo poslušati tako nadobudnega študenta, ki sega po zvezdah. Mi, GEA College vemo, da je v mladih glavah in srcih ogromno idej in potenciala in želimo si biti okolje, kjer te ideje zacvetijo. O Filipu bomo v prihodnosti nedvomno še veliko lepega slišali. Naj njegova energija in pogum sežeta čim dlje!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial