Ena na ena s Kevanom Lyonsom

27. 04. 2020

»Pri MBA programu se tudi predavatelji učimo od študentov!«

Kevan Lyons, po rodu Avstralec, ki že petnajst let živi v Pragi, je v začetku novega tisočletja pričel svojo predavateljsko pot na Curtin University iz Avstralije, kjer je zaključil magistrski študij s področja financ in bančništva. Leta 2011 je zaključil študij MBA, v zadnjih treh letih pa je predavateljsko kariero posvetil UNYP, kjer poučuje finančne strategije. Najbrž ni potrebno posebej omenjati, da je izjemen poznavalec finančnega in računovodskega sveta? Deloval in sodeloval je s podjetji oziroma multinacionalkami kot so DPDHL in CDK Global ter številnimi drugimi.

G. Lyons je tudi vroč privrženec avstralskega nogometa in “floorballa”, ko utegne, teče in preživlja čas z družino. Predvsem pa je izjemen sogovornik, ki ga bomo pogosteje srečevali od oktobra dalje na našem MBA programu.

G. Lyons, katera področja pokrivate v MBA predavalnicah? Kakšna so vaša pričakovanja za MBA program na GEA College?

Na področju korporativnih finance poučujem predmet Finančna strategija, kar vključuje elemente finančnega poročanja in analiz ter je osnovano na osnovnem razumevanje finančnih instrumentov. Sicer pa se predavanj na GEA College že zelo veselim in srčno upam, da se do takrat tale situacija, s katero se vsi soočamo, že dodobra umiri. Seveda si kot vsak predavatelj želim radovedno skupino študentk in študentov, ki prihajajo z različnih področij. Želim jim širiti znanja o financah ter jih naučiti, kako ta znanja čim bolje uporabiti v praksi.

 

Se način predavanj na MBA programih v čem razlikuje od ostalih programov?

Se. Predavanja na MBA programih so in morajo biti bolj interaktivna, saj v proces aktivno vključujejo študente. Ti v predavalnice prinašajo različne izkušnje s področij, kjer so zaposleni ter seveda različna znanja. To nam omogoča, da se poglobimo v tematike, ki jih pokrivamo. Pri mojih predavanjih mi študenti, ki prihajajo s področja finance, lahko pomagajo pri razreševanju izzivov in razlagi le teh ostalim kolegicam in kolegom v predavalnici.

Tudi sami ste obiskovali MBA program in ga leta 2011 uspešno zaključili. Kako lahko primerjate izkušnjo kot študent in zdaj kot predavatelj?

Drži. Svoj MBA sem obiskoval prav tu, na UNYP. Zelo sem užival v manjši skupini študentov, mislim, da nas ni bilo več kot 20 ter nekoliko manj nato pri izbirnih predmetih. To je bila velika prednost, daj smo se lažje povezali med seboj, vključno s predavatelji.
Zdaj prav tako uživam, le na drugi strani :). V veselje mi je spoznavati študentke in študente, je učiti od njih ter skupaj napredovati.

 

 

Se je v zadnjih desetih letih kaj bistvenega spremenilo v MBA programih?

Zagotovo bi izpostavil bistveno povečan obseg informacij, ki smo jih deležni. Saj smo tudi takrat imeli internet, a dostop do informacij, do znanstvenih in podjetniških člankov in gradiv ter dobrih analiz je zdaj na povsem drugem nivoju. Da ne omenjam učnih aplikacij, ki so na voljo študentom na njihovih osebnih telefonih ali drugih napravah in jih lahko uporabljajo med vožnjo, v telovadnici oziroma kjerkoli. Tudi spletna predavanja so zaradi vsega tega vedno bolj kakovostna in vprašanje je, kako bo vse skupaj videti čez 10 let. Neverjetno.

Ali pri »prevajanju« teoretičnega znanja v praktičnega naletite kdaj na kakšen izziv, težavo?

Največji izziv pri MBA predavanju, kjer so študenti z različnimi izkušnjami, znanji in področji, je prav gotovo razlaga sporočil, ki jih finančni mediji sporočajo ter jih razložiti s teorijo, tako da so vsem razumljiva. Osnovni koncepti in formule v financah so povečini del računovodskih in finančnih sistemov, tako da je dobra razlaga povezav med njimi zame kot predavatelja največji izziv.

Kako vam v predavalnicah uspeva držati korak s tako dinamičnim trgom in svetom?

To je res velik izziv, saj se svet in poslovanje ves čas premikata naprej in zdaj še toliko hitreje. Še ne dolgo nazaj smo se pogovarjali, kateremu podjetju bo najprej uspelo doseči vrednost trilijona dolarjev, kmalu zatem so se pojavila kar tri taka podjetja. Nekaj, kar je bilo nepredstavljivo, je postalo realnost kmalu za tem.
Kot vemo, v današnjem poslovnem svetu niso samo poslovni faktorji tisti, ki vrtijo kolesje. Ves čas skrbim, da sem obveščen o vsej novostih, da sem opremljen z najnovejšimi znanji in informaciji ter tako ostanem relevanten.

 

 

Katere veščine najraje poučujete?

Na mojem področju se najraje osredotočam na začetke in gradnjo posla oziroma podjetja. Pa ne s podjetniškega zornega kota, temveč finančnega. Želim, da študentke in študenti razumejo pomen in koristi različnih virov financiranja, ko se odločajo za novo podjetje.
Prav tako se mi zdi pomembno, da se naučijo povezati strategijo in vizijo s finančnim načrtom ali oceno investicije.

Kaj naredi MBA program tako zelo poseben?

Po mojih izkušnjah je, poleg seveda očitnih kariernih premikov naprej, usvojeno znanje, ki ga prej nisi imel in se ti je morda zdelo nekoliko nepomembno, zdaj pa, ko ga imaš, odpira toliko novih možnosti, da si osupel. Tu je seveda tudi mreženje, ki nima cene pravzaprav. Niti, ki se spletejo med programom so, kot lahko spremljam svoje bivše študentke in študente, tako močne, da bodo očitno trajale vsa njihova življenja. Bodisi na osebni bodisi na poslovni ravni.

Vtis, kako hitro se vrti naš svet, smo dobili že pri primerjavi MBA študija med letom 2011, ki se zdi kot včeraj in letom 2020. Si upa kdo napovedati, kako bo MBA videti 2029?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial