Ena na ena z dr. Andreasom Antonopoulosom

24. 03. 2020

»Opazovanje napredka udeležencev MBA programa me navdaja s prav posebnim ponosom!«

 

Dr. Andreas Antonopoulos na University of New York in Prague, in od letošnjega oktobra dalje tudi na GEA College, predava podjetništvo na MBA programu. Ima opravljen doktorat iz elektro-inženiringa, na Weatherhead School of Management at Case Western Reserve, Cleveland (ZDA) pa je zaključil MBA program. Je predavatelj, podjetnik in investitor z dvajsetletnimi izkušnjami. Živel in deloval je v Argentini, Nemčiji, Braziliji, Grčiji, na Madžarskem, Filipinih, ZDA, Veliki Britaniji ter še nekaterih drugih državah, ima nemalo izkušenj iz srednjega in višjega managementa ter govori 6 jezikov.

Z dr. Antonopoulosom smo pogovor opravili času primerno, torej preko spleta, a zato nič manj pristno. Tik preden smo ga zasuli z vprašanji, nam je zaupal, da se že zelo veseli obiska Ljubljane, tokrat kot predavatelj.

Dr. Antonopoulos, kakšni so bili vaši karierni začetki? Ste že od nekdaj gojili zanimanje za področja, ki jih poučujete danes oziroma na katerih delujete?

Svojo kariero sem v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pričel kot elektroinženir, medtem pa tudi zaključeval doktorski program. Nekaj let kasneje sem v času, ko sem bil kot srednji manager zaposlen v ameriškem multinacionalnem podjetju, dobil priložnost za študij na MBA programu. Kmalu po uspešnem zaključku študija sem odprl svoje podjetje, nekaj let zatem, natančneje leta 2005, pa celo pričel predavati podjetništvo na MBA programih. Leta izkušenj v podjetništvu, investicijah, start-upih so mi pomagala izboljšati predavateljske veščine, ki so kar se da usmerjene v prakso in učinkovitost.

 

 

Letošnjo jesen, torej oktobra 2020, bosta University of New York in Prague (UNYP) in GEA College pričeli z izvajanjem MBA programa. Kakšna so vaša pričakovanja?

Moja pričakovanja so predavalnice, obiskane s študenti, ki bodo kazali navdušenje in željo po učenju ter bili odprti za priložnosti, ki jim jih bo program ponujal. Ni toliko pomembno, če želijo zagnati svoje podjetje ali pa se v obstoječem naučiti novih veščin, bistvo je, da želijo rasti in napredovati.

Kakšna je vaša vloga na University of New York in Prague ?

Sem rektor ter MBA predavatelj podjetništva in predmetov, povezanih z njim.

Kaj vam je pri podjetništvu tako všeč, da ga poučujete s takim zanosom?

Najbolj vznemirljiv vidik poučevanja podjetništva je moja kontinuirana izpostavljenost pred udeleženci programa, ko predstavljam in analiziram najbolj inovativna in dih jemajoča nova podjetja ter njihove produkte oziroma storitve, ki spreminjajo naša življenja in družbo na sploh.

Dodal bi še, da me opazovanje napredka udeležencev programa navdaja s prav posebnim ponosom. Vesel sem, da je kar veliko število mojih študentov po opravljenem programu ali pa celo vmes, zagnalo svoja podjetja. Nekaterim od njih je z investicijo pomagal tudi investicijski sklad, s katerim sodelujem.

 

 

Tudi sami ste zaključili MBA program. Kako se je ta spremenil skozi leta? Kako se je razvijal? Lahko primerjate študente različnih generacij?

Precej se je spremenil. Predvsem raznolikost predmetov, metod poučevanja ter konec koncev tudi zagnanosti udeležencev. Jedro pa seveda ostaja enako in to je izjemno pomembno. Še vedno se poudarja vrednost uporabnega znanja, podprtega z ustrezno teorijo. Še vedno velja, da si se po zaključku programa, takoj pripravljen spoprijeti z najaktualnejšimi izzivi v podjetništvu, managementu oziroma področju, ki ga je program pokrival.

Po katerih veščinah MBA študenti najbolj povprašujejo, si jih najbolj želijo usvojiti?

Veliko ljudi se v MBA program prijavi z željo po razvoju specializiranih, aktualnih in relevantnih poslovnih znanj in veščin. Poleg naštetega pa velikokrat ugotovijo, da so se naučili tudi kritično razmišljati ter zelo široko razumeti poslovno okolje in poslovni ustroj.

Kako se vrednost MBA programa odraža v podjetjih in družbi?

Za podjetja je vrednost pravzaprav takoj prisotna, saj se udeleženci v večini takoj poslužujejo novih prijemov in rešitev na delovnem mestu. Znanja, ki jih pridobijo skozi program, so zmožni uporabiti nemudoma. Rezultati so vidni in izmerljivi praktično takoj.

Kar se pa tiče družbenega vpliva in vrednosti, pa se le ta seveda odraža v bolje vodenih podjetjih, boljših voditeljih, ki razumejo poslovno etiko in družbeno odgovornost.

Zakaj je MBA tako privlačen?

Če poenostavim, spremeni način razmišljanja in razumevanja poslovnega sveta. Na bolje, seveda. Opremi vas z veščinami in znanjem, ki ima resnično pozitiven vpliv na vašo kariero in življenje.

 

Ko smo v življenju postavljeni pred izzive, nam velikokrat lahko pomaga drugačen pogled na situacijo. Kaj je pa pri vas nazadnje spodbudilo spremembo v načinu razmišljanja?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial