Ena na ena z Edurne Romano Vitas

20. 03. 2020

»Na MBA programu me najbolj navdušujejo ljudje, s katerimi delim predavalnice!«

 

Edurne Romano Vitas je energična Španka, ki zavidljivo tekoče govori 6 jezikov. Pravi, da bi jih sicer študirala, a se jih nauči tako hitro in po naravni poti, da za to ni bilo pravzaprav potrebe. Obožuje branje, potovanja, nova poznanstva ter sveže poglede na svet. Pravi, da jo v dobro voljo najlažje spravi dobra mera smeha. In to lahko potrdimo tudi sami. Predvsem pa si želi kariernega in osebnostnega napredka, za kar naj bi bil študij MBA po njenih besedah prava pot za to.

Edurne je MBA študentka na University on New York in Prague in je z nami delila svojo zanimivo izkušnjo.

 

Edurne, prihajate iz Španije. Kaj vas je pripeljalo v Prago?

Delo. Ko sem v Španiji zaključila s študijem inženirstva, nisem dobila priložnosti za delo. Nato sem začela gledati onkraj meja in priložnost se mi je ponudila v nekem podjetju iz Brna. Po treh letih dela so na moj naslov pričele prihajati ponudbe z vseh koncev Evrope. Izbrala sem Prago, ker me je ponujeno delo zares pritegnilo, in ker mi zelo ustreza ravnovesje med delom in osebnim življenjem, ki sem ga izkusila v tej državi.

 

Kaj vas je spodbudilo k razmišljanju o MBA študiju?

V zadnjih letih sem razvila jasno vizijo o svojem razvoju in cilju, ki je delo v managementu. V pičlih nekaj mesecih sem doumela, da bom pri odločitvah in snovanju poslovnih strategij potrebovala še kaj več kot le dobro intuicijo. Priložnost za študij se je pojavila lansko leto in z veseljem sem jo pograbila. MBA, še posebej ta na UNYP in sedaj tudi pri vas na GEA College, ponuja odlična znanja tudi s področja voditeljstva in to mi je bilo pisano na kožo.

So se vaša pričakovanja glede kariere z vpisom na program MBA kaj spremenila?

Seveda, saj je želja po napredku nekaj, kar me ves čas poganja. Pričakujem, da bom po zaključenem programu bolj opremljena za delo, ki ga opravljam. Želim si rasti skupaj s podjetjem, v katerem sem zaposlena, želim se naučiti bolje komunicirati s sodelavkami in sodelavci, želim se naučiti, kako postati voditeljica, želim si razumeti tudi ostala področja, ki so del podjetja, a jih do sedaj razumem zgolj površno. Skratka, zanima me celosten napredek. In konec koncev, zakaj pa ne bi nekoč razmišljala še o svojem podjetju.

Ste imeli pred vpisom pomisleke, kako boste vse skupaj zmogli? Ste namreč zaposleni, imate tudi kar nekaj hobijev, potem pa še ne ravno nezahteven študij.

Seveda sem imela pomisleke. Kdo pa jih nima? Ne gre za enostavno odločitev, sploh ne. Ko si star 19 let, si v popolnoma drugi koži in se lažje odločaš, 10 let kasneje je situacija nekoliko drugačna.

No, moja zgodba je še nekoliko bolj specifična, saj sem si pred kratkim precej poškodovala koleno in sem morala na operacijo. Skrbelo me je, kako bom zmogla, saj je prisotnost na predavanjih obvezna in vedela sem, da se jih ne bom mogla udeležiti vsaj mesec dni. Zelo sem vesela, da je fakulteta pokazala veliko mero prilagodljivosti in mi omogočila študij tudi izven predavalnic.

Ko sem pogovarjam s svojimi kolegicami in kolegi s programa, ugotavljam, da nas je vse skrbelo, kako bomo našli čas še za študij, a prav vsi imamo isti zaključek. Z dobro organizacijo se študij povsem lepo vklopi v naša življenja.

 

 

Kaj vas pri MBA študiju najbolj navdušuje?

Na prvem mestu so to ljudje, s katerimi sem obkrožena. Tu mislim tudi predavatelje.  Vsi prihajamo iz različnih okolij, prinašamo različne izkušnje in to bogati prav vsakega od nas. V predavalnicah se čuti močan pozitiven naboj, saj vsi kar hlastamo po novem znanju, po izmenjavi idej in morda celo skupnih podvigih.

Druga stvar, ki se mi prav tako zdi izjemno pomembna, pa je spoznanje, da usvojena znanja lahko takoj prenesem v delovno okolje. Po vsakem MBA predavanju imam občutek, da lahko v pisarno prinesem vsaj tri nove rešitve in to me navdaja z neverjetnim občutkom.

Lahko MBA študij primerjate z ostalimi študiji, ki ste jih do sedaj opravili?

Po opravljeni srednji šoli sem se vpisala na dveletno poklicno šolo. Praktično uporabna znanja, ki sem jih pridobivala, so mi bila izjemno všeč, saj sem jih znala uporabiti v realnem svetu. Nato sem se odločila za študij inženirstva, kar je pomenilo premik v bolj teoretične vode. Zdaj, ko sem na MBA programu, pa sem zopet v bolj praktično usmerjenem študiju, a za podlago ves čas uporabljamo teoretična znanja. Predavatelji ves čas skrbijo, da si preko praktičnih primerov ta znanja lažje zapomnimo, jih znamo aplicirati in s tem pravzaprav dobijo pravo vrednost in smisel. MBA študij ni prav primerljiv z ostalimi, vsaj po mojih izkušnjah ne.

 

 

Videli ste že dobršen del sveta. Tudi delo ste opravljali v različnih državah. Ste občutili kakšne razlike med njimi?

Delo je delo, ne glede na to, kje si. Razlika je samo v ljudeh, ki te obkrožajo. Najtežja preizkušnja zame je bil zagotovo London, saj mi delo in tempo tam nikakor nista dopuščala, da bi našla ravnovesje med profesionalnim in osebnim življenjem. Vsaka država ima svojo kulturo in vsako izmed njih sem doživljala drugače. Navkljub jeziku, ki mi dela preglavice, je Češka pravi raj za moj način življenja. Ure v službi si lahko prilagajam in plača mi omogoča živeti življenje, kot ga želim. Nič več, nič manj.

Kje se vidite čez 10 let?

Živela bom na kakšni plaži, pekla kruh in ljubila delo, ki ga bom opravljala. Tako kot sedaj.:)

 

Optimizem, življenjska energija in radovednost sogovornice so izjemno nalezljivi. Upamo, da smo nekaj tega uspeli prenesti tudi na vas.

 

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial