Ena na ena z mag. Natašo Pustotnik

06. 11. 2019

Ste vedeli, da ameriški FBI zaposluje preko 2.000 računovodij?! Toliko o »dolgočasnosti« računovodenja…

 

Mag. Nataša Pustotnik – Diplomirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani na področju trženja in tudi njene prve delovne izkušnje so povezane s tem področjem. Magistrski študij je opravila na smeri Podjetništvo, takrat se je začela ukvarjati tudi s svetovanjem podjetnikom začetnikom in malim podjetjem. Danes vodi svoje podjetje, kjer se ukvarja predvsem z računovodskim in poslovnim svetovanjem. Kot predavateljica deluje na različnih izobraževalnih institucijah, z GEA College sodeluje že 15 let. Že v otroštvu je imela sicer željo postati učiteljica in to danes, drugače sicer, kot si je takrat predstavljala, tudi uresničuje. Strokovno se najbolj posveča stroškovnemu in poslovodnemu računovodstvu in je avtorica znanstvenih in strokovnih prispevkov, s katerimi je sodelovala tudi na Konferencah o notranjem poročanju in Konferencah o analizi poslovanja.
Z. mag. Pustotnik smo razbijali mite o računovodstvu, se uzrli v prihodnost ter odgovorili na vprašanje, zakaj mora vsaka podjetnica in podjetnik obvladati osnove računovodstva!

 

Kako vam uspe računovodstvo v predavalnici narediti zanimivo?

Ha, najbrž izhajate iz splošnega prepričanja, da je računovodstvo samo po sebi dolgočasno? No, če se neposredno navežem na vprašanje. Jaz sem po duši v prvi vrsti predavateljica in izjemno uživam v predavalnici. To se najbrž potem odraža tudi v mojem odnosu tako do študentov kot tudi do podajanja znanja. Navdiha sicer nisem črpala iz lastnih izkušenj kot študentka, saj mi je bilo računovodstvo, še posebej na začetku študija, precej tuje, morda celo nezanimivo. V zadnjem letniku sem sicer pri prof. Kavčičevi odkrila nek smoter in interes, tako da morda mi je lučka takrat že nekoliko zasvetila. Prej pa je bil tudi način podajanja znanja precej suhoparen, morda celo nezanimiv.
Študentke in študenti morajo videti predvsem smisel in uporabnost računovodstva, in če jim nekaj mesecev razlagamo, kako se kontira in kaj pomenita leva oziroma desna stran bilance, hitro zaidemo v dolgčas. Če pa na primerih razložimo, kako na računovodske izkaze vplivajo posamezni poslovni dogodki, potem pa smo morda že bližje razumevanju. Že kot zaposlena na GEA College sem namreč dobila priložnost sodelovati z dr. Brankom Mayrjem, ki sem ga imela priložnost poslušati na nekaterih predavanjih in pravzaprav sem takrat ugotovila, da je računovodstvo lahko zanimivo. Dr. Mayr me je povabil k sodelovanju, tako da sem vodila vaje pri predmetu računovodstvo in navdih črpala tudi iz njegovega sloga. Seveda dodala svojega, dodala svoje izkušnje in seveda strast do podajanja znanja, kar pa očitno študentje začutijo.

 

Študentke in študenti vas vsako leto ocenijo z visoko oceno. Kaj je ključ?

Večkrat od njih slišim, da veljam za strogo, a pravično predavateljico. Verjetno imam tudi lastnosti, ki pritičejo računovodjem – sem precej analitičen tip človeka, trudim se biti organizirana, stvari, ki jih v življenju počnem, želim narediti res dobro. Tudi pri poučevanju in pripravi gradiv se trudim biti kar najbolj sistematična in skušam snov vedno povezovati s primeri iz prakse. In očitno vse skupaj zelo dobro sprejemajo tudi študenti, ki na koncu največkrat komentirajo, da so dobili več, kot so od tega predmeta pričakovali. To pa je tisto, kar je za predavatelja najbolj pomembno in si res želim, da pridobljeno znanje potem uspešno uporabijo tudi v praksi.

 

 

Bi se podjetniki morali učiti računovodstva? Kaj je »higienski minimum« za podjetnike glede znanja računovodstva?

Absolutno zagovarjam, da mora vsaka podjetnica ali podjetnik razumeti osnove računovodstva. Brez tega ni moč biti dober v podjetništvu ali managementu. Podjetnik mora razumeti oziroma mora znati prebrati računovodsko poročilo. To je minimum. Računovodska poročila dajejo informacije o uspešnosti poslovanja, o premoženjskem in finančnem stanju podjetja, o likvidnosti in solventnosti. Prav je, da zna s pomočjo bilanc preveriti svoje obstoječe ali potencialne poslovne partnerje, pa tudi vedeti, kako njegovo podjetje skozi bilance vidijo njegovi poslovni partnerji. Ni potrebno, da se nauči knjigovodenja, tega tudi na GEA College ne učimo, to je stvar knjigovodij. A podjetnik mora znati prebrati in pravilno interpretirati informacije, ki mu jih računovodja »servira«. Če torej ne razume kategorij, lahko nastopijo težave. Dobro je tudi, da ve, kaj ga v določenem trenutku zanima, katero informacijo želi pridobiti. Na primer, ali je v danem trenutku pametno iti v neko investicijo, lahko nekemu kupcu prodamo blago na odloženo plačilo ali ne, se bo dobavitelj sposoben držati dogovorov o dobavi in tako naprej. Vse te informacije pridobimo iz računovodskih poročil oziroma bilanc, a potrebno jih je v prvi vrsti razumeti.

 

Kako vidite kreativno računovodstvo? 

Gre predvsem za prirejanje računovodskih izkazov v namene nekakšne optimizacije v kontekstu davkov in včasih tudi prikrivanja dejanskih poslovnih dogodkov ali procesov v podjetju. A bolj kot ne gre za nek koncept, ki lahko vodi v prevarantsko poročanje in ga seveda ne poučujemo nikjer, čeprav študenti kdaj v povezavi s tem tudi kaj vprašajo 🙂 . Veste, to je nekako hoja po tankem ledu in kaj hitro se lahko zgodi, da led poči in se znajdemo na drugi strani zakona, česar si pa seveda ne želimo. Tako, da je treba biti zelo previden s tem.

 

Kako vidite integracijo novih tehnologij v računovodstvo? Se bojite, da bi roboti lahko nadomestili računovodje?

Nove tehnologije pozdravljam in v njihovi uporabi vidim več prednosti kot slabosti. Za začetek, zdaj lahko vse shranjujemo v t.i. oblake in se nam ni več treba bati, da se nam bo sesul računalnik in bomo posledično izgubili vse podatke. Tudi prostora v teh oblakih je toliko, da vse lahko spravimo v njih. Potem so tu programi, ki skenirajo in preberejo dokumente, da nam, računovodjem, olajšajo precej dela in privarčujejo precej dragocenega časa, tako da se lahko ukvarjamo s pomembnejšimi zadevami. Informacijska tehnologija danes močno skrajša čas za pripravo kvalitetnih poročil za poslovodstvo, vsebino pa jim še vedno daje računovodja.
Se pravi, tehnologije so dobrodošle, saj bodo precej dela olajšale, skrajšale postopke, obenem pa človeka pri vsebinsko pomembnih nalogah ne morejo nadomestiti, tako da se računovodje nimajo česa bati v tem oziru.

 

 

Obstaja recept, kako izbrati dobrega računovodjo? Na kaj je treba biti pozoren?

Recepta seveda ni 🙂 . Je pa potrebno biti oprezen s prvim kriterijem, ki ga po navadi izberemo, to je ceno. Najcenejše je velikokrat tudi najslabše ali ne najboljše in to podjetju lahko povzroči tudi škodo. Tudi najbolj oglaševani oziroma poznani servisi niso nujno najboljši. Pametno se je pozanimati naokoli, vprašati ostale po izkušnjah in tako morda pridobiti najbolj relevantne informacije. Sicer pa se je potrebno s kandidati pogovoriti, morate začutiti, da jih ne zanimate zgolj kot še ena stranka, ampak da jih zanima vaše podjetje, da bodo prisotni v širši sliki in tako naprej. Gre za izjemno pomemben odnos in funkcijo, tako da ne zanemarjati tega. Odličen računovodski servis se lahko izkaže za vašo najboljšo naložbo.  

 

Se vam zdi, da imajo računovodske službe v podjetjih dovolj podpore oziroma ugleda?

Mislim, da še vedno premalo. V večjih poslovnih sistemih bi rekla, da ja, sicer pa ne. Izkušnje mi pravijo, da ko podjetje začne »rezati« stroške, se to pozna tudi pri računovodstvu. Pa tudi na splošno obstaja prepričanje, da je računovodstvo neko nujno zlo, ki ga podjetje sicer mora imeti, ker država od nas zahteva določene stvari in to je to. Seveda temu ni tako oziroma ne bi smelo biti. Računovodstvo je desna roka poslovodstvu in to dobri podjetniki in managerji vedo.
Ampak ne smemo za to situacijo celotne odgovornosti prenesti zgolj na podjetja, tudi računovodje bi se morali znati bolje »prodati« oziroma ovrednotiti svoje znanje in izkušnje. Treba je jasno in glasno predstaviti, zakaj je ta služba pomembna in kakšen doprinos k poslovnim rezultatom ima lahko.. Če boste ponujali zgolj knjigovodenje, boste na koncu ravno to, zgolj knjigovodja. Kar je sicer ok, če je to vaš cilj, a računovodja ima lahko veliko več vpliva oziroma podpira podjetnika na več področjih, tako na področju analiziranja preteklega poslovanja kot tudi pri načrtovanju in sprejemanju pomembnejših poslovnih odločitev.

 

Računovodska mini olimpijada. Kakšna izkušnja je to za študente?

Ja, to je mednarodno tekmovanje pod okriljem banjaluškega college-a BLC in se je izkazala za dobro izkušnjo, tako za študente kot tudi za nas, predavatelje. Nekajkrat smo se tega tekmovanja udeležili tudi z našimi ekipami študentov prvega letnika. Glede na rezultate pri predmetu in glede na izkazan interes študentov sem jih povabila k sodelovanju in so se vedno radi odzvali. Šlo je za »kviz« obliko vprašanj iz osnovnih računovodskih kategorij in poznavanja računovodskih izkazov, tudi nekaj knjiženja je bilo potrebno znati. V letu 2016 smo se zadnjič udeležili tega tekmovanja in takrat z eno ekipo zmagali, z drugo pa osvojili tretje mesto. Šlo je predvsem za izkušnjo za študente, da spoznajo še druge z drugih šol, izmenjajo izkušnje, se morda kaj novega naučijo. Vsekakor je bila to pozitivna izkušnja in dogodek.
Nekako smo potem skupaj z vodstvom šole presodili, da imajo študenti možnost sodelovanja tudi na drugih projektih, ki jih za njih organizira naša fakulteta v sodelovanju s poznanimi uspešnimi slovenskimi podjetji, zato se tega tekmovanja ne udeležujemo več. Bi pa na tem mestu omenila še izjemen pomen povezovanja podjetij in študentov, saj so izzivi s tem povezani in predvsem izkušnja, zlata vredni. Tako da lahko trdim, da aktivnosti izven predavalnic lahko zelo zelo pripomorejo k znanju študentov.   

 

 

 

 

 

Naj vam za konec postrežemo še z nekaj sočnimi na temo, da dokončno razbijemo mit o »dolgočasnosti« računovodstva. Ste vedeli morda, da je žvečilni gumi leta 1928 iznašel Walter Diemar, računovodja po poklicu? Ste vedeli, da sta pred začetkom svojih zvezdniških karier Mick Jagger in Robert Plant delala kot računovodje? Zagotovo niste vedeli, da so ravno računovodje »zašili« slavnega Al Caponeja, kajne?

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial