ERASMUS+ mednarodna poletna šola – FUNtrepreneurship Bootcamp še uspešnejša kot kdaj koli prej

17. 06. 2022

Mednarodna pisarna GEA College – Fakultete za podjetništvo (FP) je izredno vesela, da se je na GEA College – FP po COVID-19 premoru ponovno vrnila mednarodna poletna šola na temo »FUNtrepreneurship Bootcamp«. Mednarodna poletna šola je potekala med 06. in 10.06.2022 in je gostila 15 mednarodnih udeležencev, ki so pridobivali praktična poslovna znanja in razvijali lastne podjetniške ideje.

Na mednarodni poletni šoli so novo znanje na področju podjetništva poglabljali študentje iz partnerske inštitucije University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić iz Hrvaške, kot partner projekta pa je sodelovala tudi University of New York in Prague. Namen mednarodne poletne šole je bil, da se udeležence skozi enotedenski bootcamp pelje od opredelitve problema do predstavitve podjetniške ideje. Program je bil sestavljen iz predavanj izvrstnih profesorjev podjetniških vsebin, praktičnega dela na razvoju lastnih idej, obiska podjetij in finalne predstavitve (pitchinga) idej.

Prvi dan mednarodne poletne šole se nam je pridružil izr. prof. dr. Mitja Jeraj, ki je študentom na izredno poučen in zanimiv način predstavil temeljne karakteristike poslovnega načrta. Študentje so se v skupinah po 3 lotili opredelitve in definicije problema s pomočjo uporabe orodja »Business Model Canvas«. Vsaka skupina je opredelila različne, izredno aktualne probleme, katere so razvijali preko celega tedna. Za dobro popotnico tedna je študentom dobrodošlico izrekla tudi prodekanja za mednarodno sodelovanje in MBA programska direktorica GEA College – FP, doc. dr. Valentina Jošt-Lešer.

Drugi dan so študentje poglobili svoje znanje s področja kreativnosti in inovacij z izredno zanimivim predavanjem doc. dr. Andreja Pompeta. Svoj predhodno opredeljen problem so tako pilili še s kreativnega vidika. »Business Model Canvas« je tako iz dneva v dan postajal bolj dodelan. K temu je nedvomno izredno pripomogel tudi obisk Luke Narata iz podjetja Lubi Wood. Luka je študentom še iz praktičnega vidika predstavil, kako se lotiti podjetništva, kako oblikovati podjetniško idejo in tudi kako se odzvati na globalne izzive, ki jih je prinesel COVID-19. Svojo podjetniško idejo so nato študentje testirali tudi na trgu. Naključnim posameznikom so predstavili svojo idejo (produkt) ter tako pridobili realen feedback še iz okolice.

V sredo so študentje izpopolnjevali svoje znanje s področja marketinga. Pri tem jim je na zelo poučne in praktične načine pomagal visokošolski predavatelj Iztok Sila, MBA. Svojo podjetniško idejo so študentje tako oplemenitili še z marketinškimi strategijami. Po predavanju sta sledila dva obiska podjetij. Študenti so se v prostorih Kristalne palače najprej ustavili pri podjetju IBM Innovation Centre, kjer so dobili vpogled v delovanje ene najbolj vidnih mednarodnih korporacij. Najlepša hvala gospodu Alešu Grosu za odlično predavanje o digitalizaciji na področju informacijske tehnologije. Za popolnejšo izkušnjo pa smo se ustavili tudi pri podjetju Minicity, ki je za razliko od IBM Innovation Center manjše podjetje, a z izredno navdihujočo zgodbo. Najlepša hvala solastnikom Jasni in Mihi Culibergu ter Manji Plesničar za lep sprejem. S svojo drznostjo, pogumom in navdihom so študentom predstavili svoje začetke, njihov način poslovanja in nam razkazali tudi svoje prostore. V njih se malčki s svojimi starši lahko na poučen način zabavajo, naučijo kaj novega in preživijo skupen prosti čas. Otrokom pa so na voljo tudi animatorji. Z vsemi vtisi sredinega dne so študentje popoldne nadaljevali z delom na izpopolnjevanju svoje podjetniške ideje.

Udeleženci mednarodne poletne šole na obisku pri IBM Innovation Center in Pokie Bistroju.

Naslednji dan smo jutro nadaljevali zelo okrepčilno in zdravo. Ustavili smo se namreč v centru Ljubljane pri mladi in zagnani podjetnici Teji Rosulnik, ki nas je pogostila v svojem Pokie Bistroju. Ponudila nam je zdrav zajtrk, izjemno osvežujoče smoothije ter nam predstavila svoje podjetniške začetke. Ob koncu obiska smo dan nadaljevali na GEA College – FP, kjer nam je vodja Mednarodne pisarne Anamarija Meglič, mag. diplomacije pripravila predavanje na temo predstavitev podjetniške ideje, t.i. »pitching«. Študentom je predstavitev izredno koristila, saj so tako dobili izredno uporabne in praktične nasvete vključno z vzorcem in navodili kako predstaviti svojo idejo na petkovih predstavitvah.

Predavanje na temo kako uspešno predstaviti svojo podjetniško idejo.

Svojo podjetniško idejo je morala vsaka skupina v petek, na zadnji dan mednarodne poletne šole predstaviti tudi komisiji. Komisijo so sestavljali mag. Aleša Mihelič iz Inkubatorja GEA College, izr. prof. dr. Jaka Vadnjal in pa Anamarija Meglič, mag. diplomacije. Glede na to da so imeli študentje zelo malo predznanja s področja podjetništva in še nikoli niso delali z orodjem »Business Model Canvas«, so se odlično odrezali. Po 3 minutnih pitchih, je komisija morala izbrati zmagovala. To je bila skupina Magic Forest z idejo o poletnih kampih za otroke na območju Biograda na moru. Čestitamo! 😊

Mednarodna poletna šola je pripomogla k utrjevanju in poglabljanju že obstoječih partnerstev, pridobivanju novega znanja s področja podjetništva, deljenju dobrih praks, vizij in podjetniških idej. Vsi udeleženci so bili s programom izredno zadovoljni, predvsem pa s praktičnostjo in uporabnostjo znanja ter dostopnostjo profesorjev, gostov in predstavnikov podjetij, ki so jih obiskali. Nekateri izmed njih so bili nad kakovostjo znanja in pridobljeno širino s področja podjetništva tako navdušeni, da razmišljajo da bi se nam pridružili tudi na programu MBA. Slednjega sta jim predstavile prodekanja za mednarodno sodelovanje in MBA programska direktorica na GEA College – FP, doc. dr. Valentina Jošt-Lešer in pa Vodja marketinga in prodaje Monika Strahovnik.

Ponosni smo, da se mednarodna dimenzija na GEA College – FP po pandemičnem premoru vidno krepi. Zato se že veselimo novih aktualnih vsebin in še večjega števila udeležencev na mednarodnem tednu za osebje visokošolskih institucij, kot tudi mednarodne poletne šole v prihodnjih letih 😊.

Zapisala: Polona Gačnik

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial