ERASMUS+ mednarodni teden na temo Internacionalizacije zabeležil velik uspeh

18. 05. 2022

V Mednarodni pisarni GEA College – Fakultete za podjetništvo smo izredno ponosni, da smo na GEA College prvič v zgodovini uspešno gostili in izpeljali ERASMUS+ Mednarodni teden na temo »Internacionalization of Higher Education in New Reality«. Mednarodni teden je potekal med 06. in 13.05.2022 in je vsega skupaj gostil 18 udeležencev iz 7 partnerskih držav.

Na ERASMUS+ mednarodnem tednu so novo znanje na področju internacionalizacije poglabljali predstavniki osebja partnerskih držav iz Hrvaške (University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić, Vern’ University in Zagreb Business School), Avstrije (University of Applied Sciences BFI Vienna), Španije (Universidad Pontifica de Salamanca), Grčije (University of Western Macedonia in International Hellenic University), Velike Britanije (University of Leicester), Turčije (Hitit University, Pamukkale University) in Poljske (Vistula University).

Prvi dan Mednarodnega tedna je bil v znamenju uvodnih aktivnosti povezanih s predstavitvijo GEA College in Slovenije. Udeleženci so imeli možnost in priložnost, da se med seboj spoznajo in predstavijo države ter institucije iz katerih prihajajo. Dobrodošlico jim je izrekla in jih pozdravila tudi dekanja GEA College – FP mag. Katja Kraškovic. Med udeleženci se je že prvi dan spletla dobra vez in ustvarila prava energija, ki je pomagala pri uspešnem nadaljevanju programa.

Drugi dan so udeleženci poglabljali svoje znanje s področja podjetništva, saj je podjetniško razmišljanje lahko dobra popotnica pri grajenju procesa internacionalizacije za vsakega deležnika. Prisostvovali so zanimivemu predavanju doc. dr. Daria Berginca na temo podjetništva in podjetniške miselnosti ter, kako je lahko vsak posameznik podjeten pri svojem delu. Svoje podjetniške izkušnje je z njimi delil tudi Luka Narat iz podjetja Lubi Wood, ki jim je iz lastnih izkušenj predstavil s kakšnimi izzivi se je njegovo start up podjetje soočalo v COVID-19 situaciji, in kakšne ideje lahko prenesemo na področje internacionalizacije. Pridružili so se mu tudi študenti iz prilagojenega modula za nadarjene GEA TOP talents, ki so predstavili študijo primera, ki so jo razvili na mednarodni ekskurziji na University College of Business v Pragi.  Predstavili so, kako se je na COVID-19 situacijo odzvala država Slovenija, kakšne ukrepe so sprejela slovenska podjetja in kako so bila pri tem uspešna. Da je bil dan popoln pa smo večer zaključili s kulinaričnim razvajanjem v Slovenski hiši (Figovec), kjer smo okušali tipično slovensko kulinariko.

Vrhunec ERASMUS+ mednarodnega tedna je nedvomno predstavljala sredina okrogla miza na temo vidikov internacionalizacije v evropskem visokošolskem prostoru. Pridružila sta se nam prodekanja za mednarodno sodelovanje na GEA College – FP , doc. dr. Valentina Jošt-Lešer ter direktor programa Mednarodno bančništvo in finance mag. Gernot Kreiger iz University of Applied Sciences BFI Vienna. Z gostoma smo raziskovali zanimive perspektive in dobre prakse ter načine kako lahko vsak posameznik postane aktiven akter internacionalizacije na svoji domači instituciji.

 V okviru mednarodnega tedna so se zvrstila predavanja, okrogle mize in delavnice s področja internacionalizacije.

V četrtek so udeleženci Mednarodnega tedna sodelovali na 22 znanstveni konferenci ABSRC. Velika večina slednjih je bila v vlogi poslušalcev, dr. Daniel Tade Omotosho iz Vistula University, Poljska pa je predstavljal svoj članek na temo »The Relationship between certain African cultural practices and innovation potential (a case study of Nigeria)«. Po zaključku konference so se udeleženci podali na raziskovanje Ljubljane in Slovenije.

Zadnji dan ERASMUS+ mednarodnega tedna je bil posvečen Digitalni transformaciji na področju visokega šolstva. Pridružila se nam je asist. dr. Laura Fink, ki je skupaj z izr. prof. Jako Vadnjalom (oba iz GEA College – FP ) ter dr. Aurelijo Ulbinaite iz Vilnius University, Latvija predstavljala vidike online in hibridnega učenja. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini in tako debatirali kateri sistem učenja (klasičen ali online) je boljši. Za konec je sledila še podelitev certifikatov in zaključek mednarodnega tedna.

 

 Udeleženci so se na skupni večerji povezali ter izmenjevali ideje za bodoča sodelovanja.

Mednarodni teden s področja internacionalizacije je bil nedvomno zelo uspešen. Pripomogel je k sklepanju novih partnerstev, poglabljanju že obstoječih, deljenju dobrih praks, vizij, izmenjavi mnenj in internacionalizaciji institucij na splošno. Vsi udeleženci so bili z njim izredno zadovoljni in so sedaj bogatejši za znanje, kako je vsak izmed njih lahko aktiven akter internacionalizacije na domači instituciji. Prav tako pa vsi že nestrpno pričakujemo okrepitev sodelovanja tudi na drugih področjih ter da se prihodnje leto vidimo ponovno.

Zapisala: Polona Gačnik

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial