Erasmus za mlade podjetnike

23. 01. 2018


Erasmus za mlade podjetnike


Erasmus za mlade podjetnike je tako kot Erasmus za mobilnosti študentov in osebja program Evropske unije namenjen mobilnosti mladim podjetnikom.
Mladim podjetnikom tako pomaga pri pridobivanju praktičnih izkušenj in kompetenc na področju vodenja malega podjetja, preko opravljene izmenjave pri uspešnem tujem podjetniku v EU. Mobilnost mladega podjetnika lahko traja od 1 do 6 mesecev, za kar mladi podjetnik prejme tudi Erasmus+ dotacijo.

 

Kdo lahko sodeluje?

V programu lahko sodelujete kot gostujoči podjetnik ali kot bodoči mladi podjetnik.

Bodoči mladi podjetniki, ki imate že pripravljen poslovni načrt in resno načrtujete ustanovitev podjetja ter mladi podjetniki s podjetjem, ki je mlajše od 3 let.
Gostitelj podjetnik pa je lahko malo ali srednje veliko podjetje, s sedežem v EU, ki posluje že več let. In imate seveda interes in željo biti mentor mladim podjetnikom ter prenesti nekaj vašega znanja na mlajšo generacijo.

 

Kaj so prednosti programa?

Z delom pri gostujočem podjetniku, ki lahko traja do 6 mesecev, bodoči mladi pridobijo pomembne praktične kompetence, ki jim pomagajo pri samostojnem vodenju ali ustanovitvi podjetja. Nekaj prednosti za bodoče mlade podjetnike:

 • Praktična znanja iz marketinga, prodaje, financ in računovodstva, odnosov s strankami;
 • nasveti za izboljšanje lastnega poslovnega načrta;
 • krepitev samozavesti in spretnosti za poslovnem področju;
 • mreženje in pridobivanje novih kontaktov;
 • razvoj medkulturnih poslovnih kompetenc in mednarodnega poslovanja.
 • izboljšanje jezikovnih kompetenc
 • itn.

 

Kako poteka sodelovanje v programu?

Sodelovanje je namenjeno posameznikom (bodočim mladim podjetnikom) ter gostujočim podjetnikom (podjetjem, ki želijo gostiti mladega podjetnika), oba se morata samostojno prijaviti preko EU spletnega portala.

Koraki za prijavo v program za bodoče mlade podjetnike so:

 1. Oddaja prijave preko spletnega obrazca (priloge: življenjepis, motivacijsko pismo ter poslovni načrt) ter izbira lokalne posredniške organizacije;
 2. Izbira primernega gostujočega podjetnika v tujini (iz spletnega kataloga, lahko pa predlagate podjetnika, s katerim imate stike, vendar še ni zaveden v katalogu);
 3. Bodoči mladi podjetnik in gostujoči podjetnik skleneta Program usposabljanja;
 4. Bodoči mladi podjetnik in lokalna posredniška organizacija skleneta Finančni sporazum (stopnje financiranja);

Mobilnost lahko traja od 1 do 6 mesecev, lahko naenkrat ali v ločenih obdobjih. Prav tako se finančna dotacija bodočemu mlademu v večih izplačilih, skladno s podpisanim Finančnim sporazumom.

 

Več informacij?

Uradna spletna stran Erasmus za mlade podjetnike

Programski vodič za sodelujoče bodoče mlade podjetnike in gostujoče podjetnike.

Obrnete pa se lahko tudi na lokalne posredniške točke.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial