Karierna delavnica: Tehnologija veriženja podatkov ali “blockchain” … kaj sploh je to?

21. 03. 2018

Delavnica: Tehnologija veriženja podatkov ali “blockchain” … kaj sploh je to?

Datum: sreda, 21.03.2018, 17:30 h, predavalnica št. 5

Kratka vsebina karierne delavnice:

Slovenci smo v vrhu uporabe in koriščenja tako kripto valut, kot tudi rudarjenja. Veliko naših podjetji gre v množično zbiranje sredstev z izdajo kripto žetonov, t.i. ICO. Ampak koliko izmed nas res razume to tehnologijo? Kaj dejansko pomeni rudarjenje oz. mining? Kako dejansko deluje tehnologija veriženja podatkov, kot se v slovenščini imenuje blockchain? Da ne govorimo o tem, kako lahko to tehnologijo uporabimo za hranjenje podatkov, za sklepanje pametnih pogodb itn.

Vsebina tokratne delavnice nas bo popeljala skozi osnove razumevanja te tehnologije in njene uporabnosti. Na delavnici boste spoznali:

  • Blockchain kot tehnologija (podatkovni bloki in rudarjenje);
  • Pametne pogodbe (kaj so, pravni vidik in primeri uporabe);
  • Kriptovalute (vrste in trgovanje);
  • ICO – množično zbiranje sredstev z izdajo kripto žetonov (kaj je to »utility token«, tokenizacija in osnove ICO kampanje).

Predaval nam bo dr. Peter Merc iz podjetja Lemur Legal d.o.o., ki svetuje IT podjetjem in startupom pri različnih pravnih vprašanjih vezanih na tehnologije prihodnosti.

O predavatelju:

Peter Merc je doktor prava. Ukvarja se pravnimi vidiki disruptivnih poslovnih modelov (delitvena ekonomija) in novih tehnologij (blockchain) ter z digitalizacijo finančnih storitev. Po bančni karieri v NLB d.d. in Hypo Alpe Adria banki d.d. je ustanovil svoje podjetje Lemur Legal d.o.o., ki svetuje IT podjetjem in startupom pri različnih pravnih vprašanjih. Peter je partner v več podjetjih, ki se ukvarjajo s fintech-om, kriptovalutami in z drugimi rešitvami na tehnologiji blockchaina. Je vodja Blockchain Think Tanka Slovenija, ki deluje v okviru Digitalne koalicije ter član nadzornega sveta Abanke d.d. Poleg tega je sopredsedujoči komisiji za krožno gospodarstvo in delitveno ekonomijo pri Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji. Objavil je več kot 45 strokovnih prispevkov na temo gospodarskega, bančnega in finančnega prava. Na strokovnih dogodkih redno sodeluje kot predavatelj ali panelist ter ima status gostujočega strokovnjaka na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru.

 

 

Karierne delavnice se izvajajo v okviru projekta Nadgradnja dejavnosti Kariernega centra GEA College – FP, ki je sofinanciran in se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020:

 Gea college_fakulteta za podjetnistvo _Logotip_CMYK.eps  MIZS_slo CGP_kohezijska-politika_logotipi_posamezni
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial