Fakulteta za podjetništvo

01. 03. 2021

GEA College – Fakulteta za podjetništvo

  25 let 

Pred 31-imi leti je bila v Bohinju na pobudo zanesenih podjetnikov in profesorjev Ekonomske fakultete v Ljubljani podpisana ustanovna pogodba Podjetniško-izobraževalnega centra GEA College d.o.o. To je bil pričetek naše zgodbe.

Mejniki in obletnice so odlična priložnost za retrospektivo, obujanje prijetnih spominov ter tudi načrtovanje prihodnosti. Na GEA College se še ni dobro poleglo obeleževanje 30. obletnice obstoja, že imamo nov razlog za svečane občutke. GEA College – Fakulteta za podjetništvo namreč v teh dneh praznuje svojih 25 let!

 

Na GEA College – Fakulteti za podjetništvo je do danes uspešno diplomiralo že preko 2.000 študentov. 

 

Leto 1996 je bilo za GEA College eno najpomembnejših let, saj smo takrat dosegli uveljavitev svojega akademskega statusa z ustanovitvijo Visoke šole za podjetništvo s programom podiplomskega specialističnega študija podjetništva. Ustanoviteljstvu se je pridružila tudi obrtna zbornica Slovenije, saj je v Visoki šoli za podjetništvo prepoznala odgovor na potrebe po znanju malih in srednjih podjetij. Tako je bil storjen pomemben korak k okrepitvi naše vloge v podjetništvu, saj smo s tem ponujali izobraževanja za pridobitev takratne VII. stopnje izobrazbe. Sedež šole je bil sprva v Portorožu, nato pa se je po šestih letih preselil v Piran, v palačo Trevisini.

Ko smo na GEA College sredi devetdesetih let snovali poslovni načrt, smo se ves čas zgledovali po bostonskem Babson College, eni najboljših podjetniških šol v ZDA. Želeli smo biti najkakovostnejši. Tako smo ustanoviteljska ekipa GEA College ter tako novi samostojni in mali podjetniki kot tudi tradicionalni obrtniki (povezani v Obrtno podjetniški zbornici) po uspehu GEA College Podjetniško – izobraževalnega centra, skupaj ustanovili prvo zasebno Visoko strokovno šolo za podjetništvo – GEA College ter jo v nekaj letih ( 1996-2000) preoblikovali v GEA College – Fakulteto za podjetništvo s sedežem v Palači Trevisini v Piranu.

Za vse nas, profesorje in študente, je to pomenilo, da smo dosegli drugi vmesni cilj – oblikovali smo prvo visoko strokovno podjetniško šolo – fakulteto, kot samostojni visokošolski zavod z mešanim ustanovitvenim kapitalom, prvo šolo z dodiplomskim in podiplomskim podjetniškim izobraževalnim programom s poukom v angleškem jeziku in študentskimi izmenjavami po izvrstnih podjetniških šolah v Evropi, GB, ZDA in Avstraliji. Nekaj, kar do tedaj ni bilo možno, se je v Sloveniji zgodilo. Prepričan sem, da so “pionirji drugega podjetniškega vala” v Sloveniji uspešni tudi zaradi podjetniške doktrine, ki smo jo združili v študij podjetništva na GEA College.

– Dr. Viljem Pšeničny, ustanovitelj ter nekdanji direktor in predavatelj na GEA College

 

Danes GEA College – Fakulteto za podjetništvo obiskuje 153 rednih in 212 izrednih študentk in študentov, ki svojo podjetniško miselnost razvijajo skozi 3 dodiplomske in 2 podiplomska programa.

 

Na GEA College – Fakulteti za podjetništvo se zavezujemo kakovosti študija, sodelovanju z okoljem, internacionalizaciji ter trajnostnemu razvoju. Želimo (p)ostati pomemben povezovalni člen med izobraževalno-razvojno sredino in poslovnim okoljem ter pomembno vplivati na razvoj poslovne podjetniške kulture v Sloveniji. Predvsem pa se zavzemamo za širjenje podjetniške miselnosti!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial