»Finska ima v naših srcih posebno mesto«

21. 05. 2024

GEA College študentje na Finskem raziskovali prihodnost socialnih VR platform

 

V času od 8. do 15. maja je potekala prva edicija projekta ‘FII;)CA’ na Finskem, v katerem je sodelovala tudi GEA College – Fakulteta za podjetništvo. 

 

V deželo tisočerih jezer se je odpravilo 8 študentov in mentor doc. dr. Dario Berginc. 

Projekt ‘FII;)CA’ je inovativna iniciativa, ki je navdihnjena po švedski tradiciji “fika”, znani kot prijeten odmor za kavo in druženje. Cilj projekta, ki se izvaja v okviru programa ERA+, je raziskati funkcionalnosti in omejitve socialnih VR platform in obenem voditi študente pri oblikovanju smiselnih scenarijev in virtualnih prostorov za socialne aktivnosti.

‘FII;)CA’ predstavlja prihodnost socialnih interakcij v digitalnem svetu in ponuja vpogled v to, kako lahko tehnologija obogati naše vsakdanje socialne izkušnje.

Izvedba projekta je potekala v mestu Kokkolo na Centira – University of applied sciences, ki je znana po svojem inovativnem pristopu k izobraževanju.

Ob začetku projekta so študentje hitro spoznali, da jih čaka izziv, ki bo presegel njihove običajne meje udobja. Razdeljeni so bili v devet raznolikih skupin, pri čemer je vsaka skupina združevala pet študentov iz petih različnih držav: Slovenije, Finske, Belgije, Španije in Portugalske. Ta edinstvena sestava je zagotovila bogato kulturno izmenjavo in priložnost za mednarodno sodelovanje. Prav tako je bil vsaki skupini dodeljen mentor iz gostujočih institucij.

Dinamično okolje, ki ga je ponujal projekt, je študentom omogočilo edinstveno perspektivo pri izdelavi končnega projekta. Srečali so nove ljudi, se naučili učinkovito delegirati naloge in sodelovati v okolju, ki je bilo zanje sprva nepoznano.

V času mobilnosti so morali zasnovati virtualno sobo, ki so jo ob koncu projekta na zaključni ceremoniji tudi predstavljali. Sodelovanje je stkalo nova prijateljstva in pri projektih so bili resnično uspešni.

Kljub pestremu urniku so vsak trenutek izkoristili do maksimuma in uživali v vseh vidikih.
Navdušila jih je neokrnjena narava in toplo gostoljubje domačinov. Posebej čarobno je bilo doživetje skoraj neskončnega dneva, saj prava tema ni nastopil

 

Sončni zahod ob 1:53 ↓

Poleg tega so vestno spremljali letošnjo Evrovizijo in obiskali kmetijo, kjer vzgajajo udomačene severne jelene.

Zadnji dan so se ustavili v knjižnici Oodi v Helsinkih – arhitekturni mojstrovina v treh nadstropjih. Pritličje je namenjeno družabnim srečanjem, drugo ustvarjalnosti in študiju, šele v tretjem nadstropju je prava knjižnica.

 

 

Izkušnja je bila resnično neprecenljiva. Obogatili smo svoje znanje, razširili obzorja ter stkali prijateljstva in spomine, ki bodo za vedno ostali v naših srcih, so komentirali študentje.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial