Fistula Protect – unikaten ščitnik

17. 02. 2022

Fistula Protect je osebni medicinski pripomoček za zaščito AV Fistule pred poškodbo, ki je lahko smrtno nevarna. Unikaten ščitnik omogoča dializnim pacientom brezskrbno aktivno preživljanje prostega časa in opravljanje nevarnejših fizičnih del.

Individualiziran pripomoček za zaščito AV Fistule je prilagojen posamezniku. S pomočjo mobilne aplikacije skenirajo roko bolnika, obdelajo podatke, izdelajo zaščito, ki jo nato še obdelajo s tekstilnimi materiali.

V tokratnih zgodbah iz Inkubatorja se predstavlja Gal Hostnik, ustanovitelj in idejni vodja start up podjetja Fistula Protect.

 

Gal, lahko na kratko predstaviš vašo idejo Fistula Protect?

 

Ideja o osebnem ščitnikih za roke dializnih bolnikov je prišla iz moje lastne potrebe in znanja o problemu. Pri odpovedi ledvic bolnikom kirurško ustvarijo večjo žilo z namenom kvalitetnejšega zdravljenja z dializo. Če si bolnik to žilo poškoduje, lahko zaradi visokega pretoka krvi v žili izkrvavi v nekaj minutah.

Ker je vsaka žila posebne oblike in občutljiva na kompresijo, je potrebno vsakemu bolniku prilagoditi zaščito. Ta izziv smo rešili s tehnologijo skeniranja in 3D tiskanja. Postopek izdelave bolniku prilagojene zaščite Fistula Protect se začne s skeniranjem bolnikove roke s pomočjo mobilne aplikacije. Bolnik lahko ta postopek opravi kar s svojim pametnim telefonom kjerkoli na svetu. Mi nato dobljene podatke predelamo v 3D model roke, ki ga nato natisnemo v plastično formo, v zadnjem koraku izdelave pa še oblečemo z blagom, da je ščitnik prijeten za nošenje in hkrati pralen. Tako dobimo zaščito, ki je odporna na ureznine in udarce ter ne omejuje oblike bolnikove žile.

 

Kje si dobil idejo za Fistula Protect?

Ker sem dializni bolnik, sem se v življenju že kar nekajkrat srečal s situacijo, ki je bila nevarna za poškodbo moje žile ter posledično življenjsko ogrožajoča. Velikokrat sem razmišljal, kako bi se preventivno zaščitil, da bi lahko prosti čas preživljal aktivno in brez teh skrbi. Iskal sem različne rešitve, ampak nisem našel nobene učinkovite zaščite, ki bi varovala mojo žilo in hkrati ne ustvarjala pritiska nanjo. Zaradi tega sem se odločil, da izdelek z željenimi lastnostmi ustvarim sam. Pri tem so se mi kmalu pridružili soustanovitelji, s katerimi smo s pomočjo sodobne tehnologije razvili izdelek, učinkovit ščitnik Fistula Protect.

 

Kakšen je vaš poslovni model in nastop na trgu?

Izdelali smo lastno mobilno aplikacijo, s katero lahko bolniki skenirajo svojo žilo kjerkoli na svetu. Podatke nato obdelamo, izdelamo zaščito po meri in jo pošljemo nazaj bolniku. Prodajamo preko spleta, društev dializnih bolnikov in v dializnih centrih.

 

Slika 2

 

S kakšno konkurenco se srečujete?

Ne poznamo nikogar, ki bi izdeloval na ureznine in udarce odporne zaščite za žile dializnih bolnikov. Postopek izdelave smo zato patentirali v Sloveniji. Trenutno smo v postopku PCT patent pending.

 

Kaj je vaš cilj za 2022?

V letu 2021 smo naredili test poslovnega modela in prodaje v Sloveniji, v letu 2022 pa se širimo na spletno prodajo v EU. Za cilj smo si zadali tudi iskanje strateških partnerjev, ki nam bi lahko pomagali pri rasti podjetja.

 

Kdo so vaši kupci in od kod?

Naši kupci so vsi dializni bolniki z aktivnim življenjskim slogom. Večina jih je v razvitem svetu, saj je dializno zdravljenje v nerazvitem svetu zelo težko dostopno.

 

Kaj vas je pripeljalo do ideje za vključitev v Inkubator GEA College?

Vključitev v Inkubator GEA College so nam svetovali poslovni partnerji, ki so izpostavili prednosti, ki nam jih inkubator nudi.

 

Kako vidite vlogo inkubatorja pri razvoju vaše ideje?

S sodelovanjem smo zelo zadovoljni in hkrati hvaležni za vso pomoč, ki nam jo je Inkubator z ekspertnimi svetovalci nudil pri pripravi dokumentacije za GDPR, preoblikovanju s.p. v d.o.o., patentiranju ter nasveti za izzive, s katerimi smo se vsakodnevno srečevali.

 

 

Galu in ekipi Fistula Protect želimo izpolnitev podjetniških ciljev.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial