Intervju z mentorjem: Martin Jezeršek

21. 06. 2021

“Z veseljem delim svoje znanje s tistimi, ki mislijo, da jim lahko to pomaga.”

Martin Jezeršek je direktor gostinstva Jezeršek, več kot 35 let starega družinskega podjetja, ki skrbi za kulinarično razvajanje in organizacijo pogostitev. Poleg Dvora Jezeršek njegovo podjetje od leta 2015 upravlja tudi Restavracijo Blejski grad in od lanskega leta še novo poslovno enoto na Ljubljanskem gradu, kjer goste sprejemajo v gostilni in kavarni.

Martin Jezeršek je eden od mentorjev na mentorskem programu SBC, ki je namenjen povezavi študentov GEA College z uspešnimi slovenskimi podjetniki, ki so člani SBC (Slovenian Business Club). V letošnjem letu smo uspešno povezali 5 mentorskih parov. Z g. Jezerškom smo se pogovarjali o dosedanji izkušnji na Mentorskem programu SBC.

Vi poznate programe mentorstva in ste v teh sodelovali že prej. Vaš oče je vaš mentor in tudi v Franciji, kjer ste se izobraževali, ste bili deležni mentorskega sodelovanja.
Kaj vas je prepričalo, da ste pristopil k Mentorskem programu SBC in GEA College?

“Prepričalo me je to, da dobim stik z nekom, ki na svet gleda drugače kot jaz. Ko si enkrat v podjetništvu, se zelo hitro zgodi, da si v nekih svojih okvirjih, osredotočen samo na svoj svet, v podjetje, v katerem delaš. Zmanjka časa za poglobljene pogovore z nekom, ki ima drugačen pogled na vse skupaj. To je glavni razlog, da sem se vključil v ta mentorski program. To je bila res zanimiva in dobrodošla izkušnja in upam, da bom z Gabi tudi ohranil stike.”

Večina mentorjev, vključenih v letošnji program, še ni imela tovrstne izkušnje.
Kako ste vi pred tem sodelovali s svojimi mentorji?

“Jaz imam to srečo, da sem študiral v Švici, kjer smo bili že kot študentje vključeni v program mentorstva skozi različne projekte, ki smo jih izvajali. Imel sem izkušnjo tudi z vlogo mentorja, kar je mi je zdaj, ko sem na tej strani, pomagalo, da sem znal k zadevi pristopiti.”

“To je super zadeva. Biti na eni in drugi strani je fajn priložnost ter bi si želel, da imam še kdaj priložnost v tem sodelovati.”

Kako je mentorstvo razvito pri nas? Kaj naj naredijo vsi mladi, da se bolj poslužujejo mentorskih programov v Sloveniji?

“Enostavno morajo spregovoriti. Mislim, da smo vsi podjetniki odprti za izmenjavo mnenj in nasvetov. Po moji izkušnjah se še nikoli ni zgodilo, da sem pristopil do bolj izkušenega podjetnika s prošnjo ali konkretnim vprašanjem ter željo po nasvetu, da tega nasveta ne bi dobil.”

“Morda se včasih podjetniki preveč zanesemo samo nase in premalo izkoriščamo mrežo stikov, ki jo imamo. Jaz z veseljem delim svoje znanje s tistimi, ki mislijo, da jim lahko to pomaga. Ali skozi formalen mentorski program, ali pa enostavno skozi pogovor ob kozarcu vina, dobri večerji ali kosilu. Mislim, da je to bistvo vsega skupaj.”

Prihajate iz gostinske panoge, ki jo je pandemija zelo prizadela. Kljub vsemu ste se morali prilagoditi, poiskati nove poslovne modele, ali prestrukturirati obstoječe.
Ali so se morda pojavile tudi kakšne nove poslovne priložnosti?

“Vsaka kriza je hkrati tudi priložnost. Od prvega dne smo se trudili na ta način gledati na situacijo, v kateri smo se znašli. To obdobje je bilo kar produktivno, veliko stvari smo postavili na novo ali spremenili nekatere ustaljene prakse. Zagnali smo novo storitev e-catering, uspešno smo razširili poslovanje na novo poslovno enoto na Ljubljanskem gradu, kjer imamo od prvega vala covid-19 kavarno in gostilno na Gradu. Vse to je tudi plod te krize.”

“Kljub vsemu je situacija v kateri smo, težka, in bo trajalo še kar nekaj časa, da se bomo vrnili v ustaljene tirnice. Mi smo optimisti. Ne samo, da verjamemo, vemo, da bomo to preživeli in se postavili nazaj na noge. Hkrati pa to trenutno obdobje že vidimo luč na koncu tunela. To obdobje smo izkoristili, da smo se lotili priprave nove dolgoročne strategije.”

Kakšni so vaši nasveti? Kaj naj mladi naredijo, da dobijo motivacijo za nadaljevanje v podjetniškem svetu?

“Mogoče si nekateri mladi podjetniki zaradi trenutne situacije ne upajo stopiti na to pot. Jaz pa menim, da je ravno za njih to največja priložnost. Tisti, ki smo bili v poslu že prej, smo doživeli nek udarec, vsaj v naši dejavnosti, in morda smo zaradi te krize nekoliko ranjeni in nekateri na kolenih. Medtem ko tisti, ki štartajo na novo, nimajo ran, ki jih je treba zaceliti.”

“Ravno zdaj je priložnost za nove začetke. Spreminjajo se navade potrošnikov, spreminjajo se poslovni modeli, spreminja se podjetniško okolje, na ravni evropske unije, na ravni države se sprejemajo nove dolgoročne strategije, ki bodo rodile zagotovo veliko podjetniških zgodb. Ta kriza ne sme biti ovira, ampak priložnost.”

Pilotni Mentorski program SBC in GEA College smo uspešno zaključili, ga tudi proslavili na idiličnem Dvoru Jezeršek in nazdravili na razširitev projekta v naslednjem študijskem letu.

Preberite si še Intervju z mentorico: Andrea Volenik in Intervju z mentorjem: Peter Ladič.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial