Intervju z mentorjem Česnik

29. 03. 2021

»Never waste a good crisis!«

Sebastjan Česnik je direktor K8, Upravljalska družba d.o.o., podjetja, ki se ukvarja z razvojem in implementacijo rešitev ter storitvami na področju informacijske tehnologije. G. Česnik ima več kot 25 let izkušenj v podjetništvu v več dejavnostih. Mladim podjetnikom ali pa tistim, ki bodo to še postali tako ponuja »vpogled v podjetniški način življenja in dela; vpogled v pomen nadzorovanega prevzemanja tveganja, znanje zakaj je pomembna rast podjetja (organska, s prevzemi); skupen razmislek, kakšno podjetje si želi v prihodnje in pogovor o realnosti ideje; vpogled pomen vztrajanja, pomen inovativnosti, pomen odločnosti in poslušanja sodelavcev, partnerjev v podjetju.«

Sebastjan Česnik je mentor na mentorskem programu SBC, ki  je namenjen povezavi študentov GEA College z uspešnimi in prepoznavnimi slovenskimi podjetniki, ki so člani SBC (Slovenian Business Club).  Mentorski program SBC je namenjen povezavi študentov GEA College z uspešnimi in prepoznavnimi slovenskimi podjetniki, ki so člani SBC (Slovenian Business Club). V šolskem letu 2020/21 sodeluje prva mentorska generacija, kjer smo uspešno povezali 5 mentorskih parov.

Vabljeni k branju o njegovem pogledu na mentorstvo!

G. Česnik, kaj vas je prepričalo, da ste pristopili k Mentorskemu programu SBC?

Že dlje časa sem želel izkušnje in znanje, ki sem jih v skoraj 30 letih podjetništva pridobil, prenesti še komu drugemu, zdelo se mi je škoda, da jih uporabljam samo za svoj posel. Želel sem narediti še kaj družbeno koristnega, zato mi je bil predlog SBC- ja, da bi mentoriral za GEA College takoj všeč.

Ste kdaj imeli svojega mentorja oz. mentorico oziroma ste že bila kdaj v vlogi mentorice?

Moj prvi mentor je bil kar moj oče, s katerim sem na začetku podjetniške poti delal v našem družinskem podjetju.

V vlogi mentorja sem bil start-up ekipam in pa mladim zaposlenim v svojem podjetju.

Kako vidite ta koncept pri nas? Se vam zdi, da se ga mlajše generacije podjetnikov dovolj poslužujejo?

GEA College se je zelo resno lotil projekta mentoriranja, res pohvalno.  Koliko se mentorstvo uporablja pravzaprav ne vem,  bi bilo dobro narediti kakšno raziskavo o tem. Mislim, da se mentorstvo dogaja nekako neformalno med podjetniki, ob kavah. Najboljši mladi  podjetniki se verjetno poslužujejo tudi tega, ampak mentorstvo bi pravzaprav potrebovali najbolj tisti srednje uspešni in še bolj tisti, ki jim ne gre.

Prihajate iz industrije informacijske tehnologije. Kako vas je pandemija prizadela? Je to čas, ki je ravno najugodnejši za vašo industrijo?

Pandemiji posvečamo preveč pozornosti, trajala bo leto, morda dve. Življenje podjetij pa traja desetletja pred pandemijo in desetletja po pandemiji. Všeč mi je, kar je med drugo svetovno vojno rekel Winston Churchill: »never waste a good crisis!«.  Razvoj in prilagoditve, v katere nas je prisilil Covid-19, bomo še leta in leta lepo, celo prijetno in dobičkonosno uporabljali.

Kaj bi svetovali mladim podjetnikom, ki jim je kriza vzela zalet? Imate morda recept, ki se ga sami držite, ko so časi težki?

Podjetnik  mora spremljati in se odločati, kaj je dobro za podjetje na srednji in na dolgi rok.  Krize so kratkoročne. Vsaka kriza je tudi priložnost. Iz kriz se veliko naučimo, navežemo nove stike, razvijemo nove produkte, prilagodimo poslovanje, znižamo stroške,  vse to  lahko uporabimo v prihodnje.

Hvala lepa in srečno!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial