Iskanje zaposlitve je danes umetnost

13. 07. 2018

Iskanje zaposlitve je danes umetnost

Avtorica: Tea Seliškar Otrin, prof. mag.

 

Za čas ko sem še študirala, nisem imela še povsem jasne vizije o tem kaj bom delala, kje bom delala, kaj šele kako si bom poiskala zaposlitev. Nadvse utopično sem si predstavljala, da je to najlažja naloga – poiskati si službo in da dejansko je najtežje priti do diplome in diplomirati. Če se danes vrnem na to točko, se zavem kako zelo sem se motila.

 

Po diplomi sem se pričela zavedati, da nimam vez in poznanstev, ki bi me popeljale do redne službe, kaj šele do službe s plačo o kateri sem sanjala. Zato sem bila primorana razmišljati, kako naj se na trgu predstavim, da me bodo prepoznali. Tako sem si izdelala načrt preko katerih kanalov bom iskala. Najbolj pogost kanal je iskanje preko različnih spletnih strani, kjer so objavljena prosta mesta. Za tem sem objavila svoj profil na različnih spletnih straneh, ki ponujajo prosta delovna mesta in hkrati imajo iskalci priložnost da se predstavijo delodajalcem. Prav kmalu so me poklicali iz malega slovenskega podjetja in povabili k sodelovanju. Delo ni bilo sanjsko, plača še manj, a izkušnja neprecenljiva. Tako sem si utrla pot in kasneje mi je bilo lažje iskati, saj nisem bila več začetnica.

Po slabem letu, sem se odločila, da si poiščem drugo službo, saj moje vrednote niso sovpadale z direktorjevo. Zopet sem napenjala možgane, kako poleg obstoječih metod lahko storim drugače – boljše. No seveda sem vselej izpopolnjevala svoj življenjepis. Ta je postajal vedno bolj barvit in razgiban. Nakar sem se odločila, da kar pišem v kadrovsko službo podjetjem v katerih bi želela delati. In iz velikega slovenskega podjetja so me povabili na razgovor. Tekom razgovora sem spoznala, da je ravno gospa iz prodajne službe v odhajanju v pokoj in so nameravali izvesti razpis, a ker sem navdušila bodočega nadrejenega, smo zelo hitro podpisali pogodbo o zaposlitvi.

Po dveh letih se še vedno nisem povsem našla. Verjela sem (še dobro), da obstaja nekje nekaj več – nekaj za kar v človeku gori ogenj. In v času iskanja sem se preizkusila v prostovoljstvu, kot izvajalka 20-urnega računalniškega tečaja računalništva. Takrat se je moja hipoteza potrdila. Spoznala sem, da je moja velika ljubezen – poučevanje. Navkljub svetovalki iz Adecca, ki mi je prijazno svetovala, da naj raje nadaljujem svojo kariero v smeri v kateri sem začela in imam izkušnje (prodaja, marketing, komerciala) ter ne v nečem, kar je nemogoče, sem se odločila da postorim prav vse kar je potrebno, da bom lahko poučevala. Medtem sem se zaposlila v podjetju, katerega sem našla na spletnih straneh ZRSZ.

Ves čas sem budno spremljala razpise in ko se je ponudila priložnost po pripravništvu, so je prijazno odzvala šola, ki mi je blizu. Tam sem resnično spoznala da je delo z ljudmi, učenci, dijaki in odraslimi, moje poslanstvo. Ko se je pripravništvo zaključilo sem se zopet morala nekje zaposliti, kajti čakati na zaposlitev v šolstvu bi bila utopija. In tako sem pristala v malem slovenskem podjetju, kjer sem bila odgovorna za prodajo in marketing. Kot povsod sem se veliko naučila a hkrati še vedno hrepenela po poučevanju. In okoliščine so me pripeljale do razpisa, ki ga je objavila ekonomska šola v Ljubljani. Svoj življenjepis sem izpopolnila, uvodno stran izdelala v Corelu, kjer so govorile le slike in številke. Spremno pismo, priloge, kot na primer priporočila so mi omogočila, da sem prišla do razgovora. Vsa pisna gradiva morajo biti jasna, kratka, jedrnata in zanimiva. Saj sicer se vaša vloga utopi v poplavi prijav.

Danes sem še vedno aktivna šoli. Delo, ki ga opravljam me navdušuje. Zavedam pa se, da če bi se danes lotila iskanja zaposlitve, bi se lotila čisto drugače. Bolj drzno. Poleg izpiljene dokumentacije, zanimivih prilog o dosežkih, aktivnostih in drugo, bi se z delodajalci povezala osebno, saj opažam da je prav ta stik najpomembnejši. Kjer ne gre le za besede, temveč tudi za energijo, kemijo če lahko temu tako rečem. Kajti ne izbira le delodajalec, izbirate tudi vi. Pomembno je, da se v podjetju kjer ste zaposleni dobro počutite, zato dajte poudarek temu že predem pošljete prošnjo in kasneje na razgovoru.

 

Pri iskanju zaposlitve morate vedeti, da tiskovina ni dovolj. V kolikor vas povabijo na razgovor je pomembno da se pripravite psihično in fizično. Poglobite se vase, kdo ste, kaj znate, kaj lahko ponudite, zakaj bi izbrali prav vas, kaj lahko ponudite več in v čem ste boljši od ostalih kandidatov. Hkrati morate pred razgovorom dobro preučiti s kom imate razgovor in vse prebrati kar je dosegljivo o podjetju. Več ko boste vedeli, bolje bo za vas. Vtis nedvomno naredite, če imate razdelan predlog, kako bi lahko izboljšali poslovanje podjetja.

 

Za konec želim povzeti, kaj vse je ključnega pomena pri iskanju zaposlitve:

  1. SPROŠČENOST (vera v to, da bo ob pravem času prišla prava služba naproti, ob tem da smo vselej aktivni; optimizem)
  2. PROAKTIVNOST (norma za vsak dan – koliko prošenj poslati; spremljati in analizirati uspešnost ter odzivnost)
  3. INOVATIVEN CV in prošnja (mora izstopati tako z vsebino kot z izgledom)
  4. PROSTOVOLJSTVO (v prostem času pomagajte, družite se, mrežite, spoznavajte nove ljudi in pridobivajte različne informacije)
  5. SOŽITJE Z NARAVO (gibanje na svežem zraku vsak dan, športna aktivnost omogoči pozitivno razmišljanje in lažje spopadanje s stresom)
  6. IZBIRČNOST (kritičnost pri izbiri podjetij kamor pošiljate prošnje; če želite biti srečni, si poiščite delo, ki vas bo veselilo; vrednote zaposlenih pa morajo sovpadati z vašimi)
  7. PRIPRAVLJENOST (vselej poprijeti za raznovrstno delo, četudi “ni vaše” delo, takrat se vedno veliko naučite in si odprete nove poti)

Vsekakor je pri iskanju potrebno biti inovativen, iznajdljiv, vztrajen in potrpežljiv.


 

 

Tea SeliškarTea Seliškar Otrin, prof. mag.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial