Kako izbrati študij

09. 02. 2021

Kako izbrati pravi študij zase?

Izbira (pravega) študija je morda eden najpomembnejših korakov v življenju posameznika. Od tega je navsezadnje odvisna naša karierna pot, način življenja itd. Odločitev je še toliko težja, saj smo v času odločanja za študij v letih, ko se tudi osebnostno še iščemo.

  • “Kako naj vem, kateri študij mi bo nudil najboljšo karierno pot?”
  • “Zanima me več študijev, katerega naj izberem?”
  • “Rada bi študirala v tujini.”
  • “Bom sploh zmogel?”

To so le nekatera izmed vprašanj, s katerimi se soočamo, ko nastopi čas za izbiro študijske poti, a so neizogibna. Da pa vas ne bi koga preveč in predvsem po nepotrebnem prestrašili, gre tudi za eno najlepših, najbolj plodnih in razburljivih obdobij v naših življenjih.

Kaj me zanima? S čim bi se želel/a ukvarjati?

Začnite pri sebi, pri raziskovanju svojih želja, pričakovanj in interesov. Vaši hobiji strasti lahko postanejo tudi poklic nekoč, zato ne zanemarite tega. Razmislite tudi, v čem ste dobri, na katerem področju “štrlite iz povprečja” ter vas vsebinsko to področje tudi zanima. Navsezadnje se vprašajte tudi po svojih vrednotah in motivih.

V pomoč pri teh vprašanjih vam bodo zagotovo v pomoč tudi številni vprašalniki, med drugim tudi karierni vprašalnik v Kariernem centru GEA College, preko katerega pridobite celosten vpogled v svoja znanja in kompetence ter kako se le te skladajo tudi z vašo vizijo o prihodnosti.

Ste vedeli, da so se iz hobijev razvila naslednja podjetja: Harley Davidson, Under Armour, Microsoft, The Walt Disney Company ter mnoga druga?

Kakšne so možnosti in priložnosti?

V poplavi informacij je težje izbrati kakovostne in predvsem nam vredne. Najbolj pomembno je, da nikoli ne prenehate postavljati vprašanj, saj boste le tako lahko razpolagali z različnimi pogledi, odgovori in tudi izkušnjami starejših. Izobraževalne ustanove redno skrbijo za informativne dneve, tudi karierni sejmi so odličen vir informacij, zato se skušajte udeležiti vseh, ki so na voljo. Ko zožate nabor svojih želja za študij, se skušajte povezati s starejšimi študenti ter pridobiti še informacije iz prve roke.

Informacij nikoli ni preveč, zato se ne pozabite temeljito pozanimati tudi o poklicih, ki vas po zaključenem študiju čakajo. Pozanimajte se, kje se diplomanti študijskih programov zaposlujejo, kako se vsebine programov aktualizirajo ter kako se lahko že v času študija povezujete s potencialnimi delodajalci. Pomembno je, da veste, kaj vas čaka, čeprav ne stavite vsega na to, saj se svet vrti hitreje, kot se je še nedolgo nazaj in včasih se zdi, da se potrebe na trgu spreminjajo iz dneva v dan.

Industrijska revolucija 4.0 prinaša z razvojem tehnologij izjemen napredek in tudi izjemno veliko sprememb. Vse kaže na to, da bo čez 10 let način proizvodnje precej drugačen, kot ga poznamo danes, umetna inteligenca je tudi že prisotna skoraj na vsakem koraku in pravzaprav živimo v t.i. “pametnem svetu”. In vse to bo seveda vplivalo tudi na bodoče poklice.

Ste že slišali za naslednje poklice prihodnosti?: Strokovnjak kibernetske varnosti, inženir robotike, epidemiolog, sprehajalec ljudi, vesoljski pilot, detektiv za informacije...

 

 

Nabirajte veščine

Vseživljenjsko učenje je postalo, in tako bo tudi ostalo, eden ključnih procesov naših življenj. Ne zanašajte se zgolj na formalno pridobljeno znanje, za poklice prihodnosti (pa tudi sanje) se morate izobraževati tudi izven teh okvirjev. Delavnice, izobraževalni seminarji, tečaji itd. So odlična priložnost za pridobitev aktualnih znanj in veščin in s tem lahko pričnete kadarkoli. Tudi na GEA College ponujamo vrsto neformalnih izobraževanj, kjer boste lahko obogatili in nadgradili obstoječa znanja in veščine, posebno na področju podjetništva, digitalnega marketinga, voditeljstva itd.

Kar 44% ljudi starih med 25 in 64 se v EU izobražuje tudi neformalno!

 

Vsekakor vas čaka pomembna odločitev, zato upamo, da vam bo zapis v pomoč. Predvsem pa ne pozabite, obdobje, ki vas čaka, je eno najlepših, zato se ga veselite!:)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial