KLEPET ŠTUDENTOV Z G. ŽUPANOM

14. 05. 2019

KLEPET ŠTUDENTOV Z G. ŽUPANOM

Gost: g. Zoran Janković, župan Ljubljane

14.5.2019

 

V eni od predavalnic na GEA College je bilo malo pred deseto dopoldan med študentkami in študenti začutiti rahlo napetost, ki jo ponavadi ustvari pričakovanje. Pričakovali smo g. Zorana Jankovića, da z nami v slabi uri deli svoj pogled na ustvarjalnost in inovativnost v podjetništvu. Ko je g. Janković v sproščenem duhu študentsko občinstvo nagovoril, se je gost zrak razkadil in debata je lahko stekla.

Prvo vprašanje se je glasilo: »po katerem ključu izbirate svoje najtesnejše sodelavke oziroma sodelavce«? G. župan, ki se je vprašanja očitno razveselil, je izstrelil: »srce in intuicija!«. Razložil je, da sicer prvi krogi izbire terjajo vse običajne formalnosti, a ko se končna izbira bliža, najbolj zaupa notranjemu občutku. In pravi, da ga do sedaj še nikoli ni pustil na cedilu. Poudaril je tudi, da je nujno potrebno svoje sodelavce motivirati, jih nagraditi in morda najpomebnejše, jih zaščititi.

Nato je g. Janković z nami delil svoje začetke, kako si je že kot gimnazijec poiskal delo, pri katerem se nikoli ni držal nazaj. Vedno ga je zanimalo, kako se da stvari spremeniti na bolje, ni mu bilo pomembno, da je »zelen«. Pri rosnih 30-ih je že pričel nadvse uspešno zgodbo pri Mercatorju ter jo z nekaj zabavnimi in navdihujočimi anekdotami tudi opisal. Predvsem si bomo zapomnili, da je kot podpredsednik Emone, svoje sodelavke in sodelavce nagradil z izletom v Pariz. Znal je torej prepoznati dobro delo in ga tudi ustrezno nagraditi. Študentke in študenti so županovo pripovedovanje z zanimanjem spremljali, kdo ve, morda so si že v glavah ustvarjali svoje uspešne zgodbe, ki jih čakajo.

Župan Zoran Janković na GEA College

Nato se je g. Jankovič dotaknil županovanja in primerjave med trenutno funkcijo in funkcijo vodenja tako velikega sistema, kot je Mercator. »Razlik ni«, je dejal. Inovativen, ustvarjalen, iznajdljiv, prilagodljiv in še kaj moraš biti povsod. »Konec koncev gre za vodenje«, je dodal. »Vizijo, strategijo in cilj pa tako ali tako potrebujete v vsakem trenutku, kjerkoli že boste želeli kreirati uspešno zgodbo!«. Občinstvo je tudi opozoril, naj se ne bojijo neuspeha. Še več, naj ga raje izkoristijo kot dobro šolo in popotnico za naprej. In naslednjič naj zmagajo. »Pa še nekaj«, je rekel: »ne iščite napak pri drugih, začnite vedno pri sebi«.

Seveda v podrobnosti, kako mu uspe tako dobro voditi glavno mesto države, nismo mogli iti, a že dejstvo, da ima Ljubljana 75% zelenih površin, je eno najbolj varnih in čistih mest, je »posuta« s peš conami in je prežeta s kulturo, je dovolj zgovorno. Te stvari se ne zgodijo same od sebe. Ne, terjajo nekoga, ki je drzen, inovativen, drugačen, podjeten in prepoznaven!

Za konec prijetne debate je g. župan študentom skorajda zabičal, da naj zdaj, v času študija, že pričnejo brskati po sebi, kaj jih žene, do česa gojijo strast in temu naj nujno sledijo! »Karkoli že si boste izbrali za poklic, naj prihaja iz srca. Nekaj, kar vam vsako jutro požene kri po žilah!«, je zaključil.

Če kdo ve, on ve.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial