Konferenca Women4Cyber: Oba spola v delovni ekipi razbijeta monotonost

04. 06. 2024

V torek, 28. maja je v Hiši Evropske unije potekala 1. konferenca Women4Cyber s širokim spektrom vsebin. Med drugim je mag. Katja Kraškovic dekanja in direktorica GEA College – Fakultete za podjetništvo moderirala okroglo mizo: Študijska pot v kibernetsko varnost.

 

Women4Cyber je evropska pobuda, ki je bila ustanovljena leta 2019. Njen namen je podpora in povezovanje strokovnjakinj na področju kibernetske varnosti ter spodbujanje večje raznolikosti in enakosti spolov v tej panogi. Ustanovljena je bila tudi slovenska sekcija evropske pobude Women4Cyber (Women4Cyber Slovenia).

 

Okrogla miza: Študijska pot v kibernetsko varnost
V pogovoru katerega je moderirala Katja Kraškovic, so sodelovali Mojca Ciglarič, dekanja FRI, Lucija Koprivc, strokovnjakinja za kibernetsko varnost, Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost / Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ter Matic Jerman, strokovnjak na področju kibernetske varnosti.

 

 

»Verzel med tem, kar trg potrebuje in kar ponujamo na področju izobraževanju, je velikanska.«
Poznavanje področja kibernetske varnosti je izjemno cenjena kompetenca, ki je ključnega pomena za stabilno poslovanje v sodobnem svetu. Kljub temu pa v tej panogi še vedno prevladujejo moški. Jedro tega problema ter pomen vloge, ki jo pri tem igrajo izobraževalni sistemi, so podrobno raziskali sogovorniki na nedavni okrogli mizi.

Lucija Koprivc je nedavno diplomirala na Fakulteti za računalništvo in informatiko. »Zakaj ste se vi usmeril na pot kibernetske varnosti?,« jo je vpraša moderatorka Katja Kraškovic.

»V času Covida-19 smo imeli več asa in smo se pričeli ukvarjati s tekmovanji iz področja IKV. V resnici je prijatelj iz Berlina to prinesel med nas v Slovenijo. Mladim je potrebno področje, ki ga ne poznajo, predstaviti na inovativen in zabaven način. To je prepričalo nas.,« je odgovorila Lucija.

Takšne predstavitev študente bolj prepričajo. Sploh cenijo zgodbe iz podjetij iz resničnega sveta – to jih pritegne. Iniciative, kot je Women4Cyber, sigurno pripomorejo k temu, ne zavedamo se, kako pomembno je takšno povezovanje, je komentirala Mojca Ciglarič, dekanja FRI.

Izvor problema ni zgolj v napačni predstavitvi področja, temveč tudi v pomanjkanju ustreznih predmetov, zlasti v ključnem obdobju odraščanja otrok, ko oblikujejo svoje hobije in interese. V tem obdobju je njihovo dojemanje izjemno pomembno, zato je nujno zagotoviti, da dekleta ne dojemajo področja informacijske in kibernetske varnosti kot nekaj zastrašujočega ali neprimernega zanje.

Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost / Ministrstvo za digitalno preobrazbo, se je strinjala, da so spremembe nujne in da je potrebno začeti že v osnovni šoli. Obenem je dodala, da takšne spremembe sistemsko trajajo. Ne smemo pa pozabiti, da so splošne digitalne kompetence v Sloveniji slabe in da je že tukaj potrebna sprememba. »Pot je zelo dolga, ampak vsa ministrstva moramo stopiti skupaj.«

 

 

Katja Kraškovic: »Imeli ste program za prekvalifikacije na področju IKV, namenjen zgolj ženskam, kako se je to obneslo?«
»Program je bil piloten, ampak dosegli smo izjemni uspeh. Cilj je bil 100 udeleženk, katerega smo presegli, saj se je programa udeležilo okoli 500 žensk, katerih ambicije so zelo visoke. Želijo si več. Še več znanja. Zato se bomo še dodatno pripravljali in program vsebinsko nagradili« je odgovorila Mojca Štruc.

 

Oba spola v delovni ekipi razbijeta monotonost

Na okrogli mizi je sodeloval tudi strokovnjak za informacijsko in kibernetsko varnost Matic Jerman. Njegova poklicna pot je bila sprva v zdravstvu, vendar ugotovil, da mu urnik in delo v nočnih izmenah zaradi družinskega življenja ne ustrezata, zato se je odločil za spremembo kariere.

»Sicer moraš tudi v tej panogi biti vedno dosegljiv, ampak delo ne zahteva dejanske nočne izmene. Sem opazil, da si tudi dekleta v zdravstveni negi želijo več moških v svoji ekipi in razbiti monotonost. In tudi pri nas v IKV si želimo več žensk, saj je odlično imeti diverzifitetno ekipo,« je pripovedoval Matic Jeman.

Dekanja FRI je o pomankanju ženskega kadra dodala:
»Vedno sem vesela, ko na informativnih dneh vidim dekleta in starše tudi opozorim, da naj se ne bojijo, če se njihova hčerka odločila za ta poklic. Mislim, da če to rečem jaz kot ženska, je vpliv čisto drugačen. Vse, ki smo tudi tukaj v sobi – naša naloga je, da to širimo. Jaz sama sem premalo.«

Zaključne misli okrogle mize so bile usmerjene v pomen povezovanja in spodbujanja poguma, zlasti pri dekletih. Izpostavljeno je bilo, da se je mogoče vsega naučiti, če je prisotna želja. Poudarili so tudi, kako pomembno je, da vsi sodelujemo in prispevamo tako mladim kot starejšim. »Korak za korakom lahko dosežemo veliko,« je zaključila Mojca Štruc.

Tudi na GEA College izvajamo dodpilmoski študijski program informacijske in kibernetske varnosti.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial