Kriptovalute in podjetništvo

16. 10. 2017

Kriptovalute in podjetništvo

Avtor: izr.prof.dr. Bojan Cestnik

 

Denar že dolgo ni več le sredstvo, ki omogoča lažjo menjavo dobrin. Številni in raznoliki finančni produkti, ki jih ponujajo borzne in finančne institucije, nas privabljajo z zgodbami, kako lahko v nekaj letih brez konkretnega dela svoja vložena sredstva zajetno oplemenitimo. V zadnjem času veliko prahu dvigajo naložbe v kriptovalute, saj omogočajo bajeslovno velike donose. Vendar, kot običajno, žal ne brez tveganja! Po eni strani pojav kriptovalut mnogi doživljajo kot veliko finančno in tehnološko revolucijo, ni pa jih malo, ki v ozadju dogajanja vidijo globalno igro piramidne sheme. Dejstvo pa je, da se visoki donosi pasivnega kapitala, ki jih nekateri na videz z lahkoto dosegajo z vlaganjem v kriptovalute, zdijo kot posmeh trdemu in poštenemu delu drugih posameznikov, ki se borijo na trgu in skušajo monetizirati dodano vrednost svojih podjetniških idej.

Koncept kriptovalut je utemeljen na treh principih: decentralizacija – ni centralne avtoritete, ki bi skrbela za distribucijo in nadzor, anonimnost – transakcije so (načelno) anonimne, in odprtokodnost – programska podpora delovanju je odprtokodna. Pravila delovanja podporne programske opreme so opisana z matematičnim modelom, ki določa količino kriptovalute v obtoku in potek transakcij med posameznimi udeleženci. Za evidentiranje transakcij je uporabljena tehnologija veriženja blokov (angl. blockchain), ki uporablja kriptografske prijeme za zagotavljanje avtentičnosti in neoporečnosti podatkov o opravljenih transakcijah brez posrednikov. Izvajanje postopkov rudarjenja blokov, ki jih zahteva uporabljena tehnologija, potrebuje veliko računalniškega procesorskega časa in je zato v primeru uspešne potrditve nagrajena z nakazilom v kriptovaluti, pri čemer se število enot kriptovalute v obtoku poveča. Pri bitcoinu so trenutno rudarji za vsak potrjen blok nagrajeni z 12,5 bitcoina.

Vrednost neke dobrine je načelno odvisna od dogovora med dvema ali več posamezniki. Poznan je zgodovinski primer prvega uspešnega nakupa z bitcoini, ko je v maju 2010 računalniški programer iz Floride naročil dve veliki pizzi in za njiju ponudil plačilo 10.000 bitcoinov. Imel je srečo, da je bil dostavljavec pripravljen sprejeti plačilo v kriptovaluti kljub temu, da takrat še ni bila splošno poznana in uveljavljena. Takrat je bil en bitcoin vreden en cent, kar pomeni, da sta bili pizzi prodani za ekvivalent 100 dolarjev. Ni sicer jasno, kaj je potem dostavljavec naredi s pridobljenimi bitcoini, preprost izračun pa pokaže, da bi, če bi jih shranil do danes, imel v svoji kriptodenarnici nekaj več kot 36 milijonov dolarjev.

Mnogi danes iščejo razlage za bajeslovno povečanje vrednosti bitcoina in ostalih kriptovalut v kolektivni maniji in srečnih naključjih. Da tečaji kriptovalut lahko tudi znatno padejo, smo videli v zadnjem mesecu, ko sta izjava predstavnika banke JP Morgan, da je vrednost bitcoina napihnjen balonček, ki se bo kmalu razpočil, in odločitev Kitajske, da prepove trgovanje z bitcoini, v kratkem času precej znižali menjalne tečaje vseh kriptovalut. Dejstvo je, da padec ni bil tako dramatičen in se je gibanje tečajev potem kmalu spet obrnilo navzgor, ostal pa je priokus, da se kaj podobnega lahko zgodi kadarkoli, morda celo z večjo magnitudo.

Vprašajmo se, kakšne izzive prinašajo kritovalute podjetnikom? Ker zanimanje za bitcoine ne pojenjuje, lahko podjetniki najdejo rešitve za omogočanje enostavnejšega nakupa kriptovalut – bitcoine lahko, na primer, že kupimo tudi na Petrolovih črpalkah in nekaterih bankomatih Hranilnice Lon, ki je kot prva slovenska banka začela ponujati vavčerje za bitcoine, ki pa jih mora stranka unovčiti na spletu. Bitcoine ponuja tudi menjalnica Bitstamp, ki je tudi rezultat slovenskega podjetniškega znanja. Lahko se poskusijo v rudarjenju verižnih blokov, čeprav to delo v zadnjem času zaradi zahtev po veliki in specializirani procesorski moči in razmeroma veliki porabi energije v glavnem obvladujejo – kdo drug kot Kitajci. In navsezadnje, podjetniki lahko najdejo svojo priložnost v naložbenem vlaganju v kriptovalute. Predvsem pa je pomembno to, da pojava kriptovalut ne gre prezreti – prav nasprotno, zasluži si intenzivnejšo spremljavo, saj utegne imeti pomemben vpliv na družbena in poslovno-ekonomska dogajanja v prihodnosti.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial