Kvalitete najboljših voditeljev

27. 01. 2020

Opolnomočenje

 

 

Nadaljujemo s spoznavanjem kvalitet in veščin, ki krasijo najboljše voditelje našega časa. V prvem zapisu smo se dotaknili integritete, danes pa se bomo seznanili z opolnomočenjem.

 

“I’ve learnt that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” –  Maya Angelou, ameriška pesnica in pevka.

 

Raziskava raziskovalcev na Central Michigan University iz leta 2017 je pokazala, da voditeljstvo opolnomočenja pozitivno vpliva na učinkovitost in odgovornost zaposlenih. A stopimo korak nazaj za trenutek in razložimo besedo opolnomočenje. Izraz, ki smo ga prevedli iz angleškega termina empowerment, pomeni krepitev vloge posameznika, kar je navadno povezano z večjo odgovornostjo za sprejemanje odločitev. (ZRC SAZU) Zakaj nosi torej tolikšno pomembnost in ni zgolj buzzword (ang., priljubljen izraz)?

Ko se je pričela spreminjati paradigma vodenja organizacij, in ko smo pričeli prevzemati transformacijsko voditeljstvo, in se počasi odmikati od transakcijskega stila vodenja, se je pričelo govoriti tudi o distribuciji moči. In ko je govora o distribuciji moči, lahko govorimo prej še o distribuciji nalog oziroma delegiranju. Ena od poglavitnih nalog voditeljev je, da ob pojavi izziva ali problema, le tega razčleni na manjše dele, ki jih nato razdeli med člane svoje ekipe skupaj z navodili. Ta koncept se ni spremenil praktično od prvega dne.

 

Kaj pa se je spremenilo torej?

Delegiranje seveda še vedno obstaja, a če ga »začinimo« oziroma nadgradimo s podrobno obrazložitvijo ciljev, ki jih skušamo doseči z reševanjem določenega problema, in ne delimo zgolj suhoparnih navodil, potem je to opolnomočenje. Na ta način zaposlenim približamo širšo sliko namena reševanja izzivov, jih aktivno vključimo v proces in s tem gradimo zaupanje ter vero vanje.

 

In kaj je boljšega kot zaupanje vase?

 

Vir:

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial