Leto 2021 bo leto podjetnikov

05. 01. 2021

Zakaj je 2021 odlično leto za poslovne začetke?

Da smo kot vrsta preživeli, smo se morali prilagoditi, spremeniti svoje navade in včasih celo začeti znova. Leto, ki je za nami, nas je resnično pretreslo, a morda ne bo potrebno začeti znova, “le” prilagodili se bomo oziroma smo se že. Takšni dogodki so pravzaprav dobra priložnost za globlji razmislek, kako delujemo kot posamezniki, kot družba in predvsem, kaj lahko spremenimo. In ravno zato se lahko v 2021 ozremo z optimizmom. Tudi v poslovnem in podjetniškem smislu.

Nova potrošniška miselnost

Potrebe, navade in prioritete ljudi so se med pandemijo drastično spremenile. Razvili smo nov odnos do časa in prostora, saj smo s tem, ko smo delo preselili v svoj dom, ostali “brez strukturiranega” urnika. Kar naenkrat se je “prime time” uporabe streaming TV prestavil za 9 ur nazaj. Med 10. in 17. uro je kar 39% uporabnikov preživelo v družbi s televizorjem.

 

Vir: Conviva

Ni potrebno posebej poudarjati, da tudi bistveno več časa preživimo na spletu, in ker so trgovine v mnogih primerih fizično zaprte, nakupe opravljamo ravno tam, na spletu. V letu 2020 se je spletno nakupovanje živil potrojilo (Supermarket News).

Novi izzivi (za podjetnike)

Omejitve, s katerimi smo (bili) soočeni zaradi pandemije so prizadele marsikatero podjetje, predvsem pa tista, ki “gostijo” ljudi. Restavracije so morale zapreti svoja vrata, saj niso mogle zadostiti zahtevam ukrepom in nemalo jih bo vrata pustilo zaprta. A nekateri so se odločili za drugo pot in nove prijeme. Zdaj preko “ghost” kuhinj” in dostavljalskih podjetij nadaljujejo s poslovanjem in morda v tem najdejo tudi novo poslovno priložnost. Euromonitor ocenjuje, da bi do leta 2030 industrija dostavljalskih podjetij, “ghost” restavracij oz. kuhinj ipd. dosegla vrednost 1 trilijon USD.

Collin Kobayashi, direktor podjetja 3D Innovations, pravi, da je pandemija priložnost za vse poslovne in podjetniške ideje, ki so zaradi pred tem premalo časa, čakale, da zaživijo, zato je v resnici v letu 2020 vzniknilo ogromno novih podjetij.

Novi mi

Mnogi so bodisi izgubili službo, mnogi zaprli svoja podjetja, drugi spet zamenjali kariero itd. A morda je ravno sedaj najboljši čas, da ideje, ki smo jih včasih premlevali, a si jih bodisi nismo upali spraviti k življenju, bodisi nismo imeli časa, da sedaj to storimo. Morda nam bodo naslednja zgodvinska podjetniška dejstva v navdih:

Želimo vam, da najdete svoj poslovni in podjetniški navdih tudi v teh časih in morda ravno zaradi njih napišete izjemno zgodbo!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial