Mentorstvo

18. 11. 2020

MENTORSTVO

Je ključno za našo kariero?

 

Morda se sliši že nekoliko obrabljeno, a (skoraj) dejstvo je, da je vsak od nas kdaj že imel mentorja, ne da bi o njej ali njemu tako razmišljal. Konec koncev so to lahko naši najbližji, morda učitelj v osnovni šoli, ali pa soseda, ki nam je kdaj kaj modrega svetovala pa smo se kasneje še kdaj vrnili s kakšnim vprašanjem.

Mentorstvo, katerega začetki segajo v čas Odiseja, saj je bil Mentor njegov prijatelj, kateremu je  ob odhodu v trojansko vojno zaupal skrb za dom in vzgojo sina Telemaha (Wikipedia). Pustimo zgodovino za kdaj drugič, osredotočimo se na sedanjost. Torej, ko govorimo o mentorstvu, govorimo o »procesu, v katerem izkušenjsko bogat posameznik pomaga mlajšemu pri njegovem razvoju in napredku ter proces usmerjanja in vodenja mladega neizkušenega človeka z nasveti in pojasnili.« (Koritnik, M. (2006). Pomen in vloga mentorstva ter mentorja. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta.)

 

 “A mentor is someone who allows you to see the hope inside yourself.” — Oprah Winfrey

 

Je pa pomen mentorstva, še posebej v kariernem kontekstu v zadnjih letih, precej pridobil na veljavi in pomenu. Tudi na GEA College spodbujamo povezovanje, zato smo se v sodelovanju s SBC odločili, da študentkam in študentom letos prvič ponudimo program mentorstva.

»Zakaj potrebujem mentorja?«

Mary Abbajay v Forbes piše, da je:”mentorstvo bistveno premalo (underutilized, ang.) koriščeno, a izjemno pomembno orodje za (karierno) rast.” Veliko študij obstaja, ki dokazujejo koristi menotriranja, tako za mentorje kot tudi za mentorirance. Slednje namreč spremlja več napredovanj, višje plače in več kariernih priložnosti. Za organizacije, ki mentoriranje podpirajo oziroma ga izvajajo, pa uživajo višjo zavzetost in lojalnost zaposlenih, zadržijo pa tudi več znanja v podjetju oz. organizaciji.

“The delicate balance of mentoring someone is not creating them in your own image, but giving them the opportunity to create themselves.” — Steven Spielberg

 

S pojavom različnih internetnih strani, od Youtube do podcastov in spletnih tečajev, bi sicer potreba po mentorstvu lahko usahnila, saj se nemalo ljudi odloči za tovrstno obliko izobraževanja. A resnici na ljubo nam nič ne more nadomestiti nam prilagojenega izobraževanja, podajanja informacij in osebnega odnosa. To namreč mentorstvo tudi je. Odnos, ki ga vzpostavimo za mentorjem (ali pa mentorirancem), je izjemno dragocen in edinstven.

Ameriška CNBC je v preteklem letu izvedla raziskavo med 8.000 zaposlenimi, v kateri so odkrili, da:

 • je 91% vseh zaposlenih, ki imajo ob sebi mentorja, zadovoljnih na delovnem mestu
 • je 57% vseh vprašanih mentoriranih zaposlenih izjemno zadovoljnih na delovnem mestu
 • je 79% mentoriranih zaposlenih mnenja, da so dobro plačani
 • je 89% mentoriranih zaposlenih mnenja, da je njihovo delo cenjeno.

Druga raziskava, ki so jo izvedli v SCORE (the Service Corp od Reitred Executives), pravi, da je:

 • 30% podjetnikov, potem ko so imeli eno srečanje z mentorjem, izkusilo poslovno rast
 • 43% podjetnikov, potem ko so imeli vsaj 5 srečanj z mentorjem, izkusilo poslovno rast
 • 61% mentorirancev je iskalo pomoč na HRM področju
 • 59% mentorirancev je iskalo pomoč na področju širjenja in rasti poslovanja
 • 53% mentorirancev je iskalo pomoč na področju start-upov.

Vsi ti podatki so dovolj zgovorni, da ovržejo vsakršno dilemo okoli koristi mentorstva, zato je vprašanje iz podnaslova seveda retorično.

 

Mentorski program SBC je namenjen povezavi študentov GEA College z uspešnimi in prepoznavnimi slovenskimi podjetniki, ki so člani SBC (Slovenian Business Club). Izbrane študente bomo v okviru programa povezali z mentorji iz podjetništva z namenom izmenjave izkušenj in znanja s področja podjetništva, poslovanja in gradnje karierne poti. V letošnjem študijskem letu bomo v pilotni izvedbi programa povezali 5 mentorskih parov, s tem pa 5 izbranim študentom GEA College omogočili nepozabno in neprecenljivo mentorsko izkušnjo.

 

Odnos mentor – mentoriranec

Ne glede na to, da ne mentor izkušenejša oseba, ki predaja svoj »know-how«, znanje, nasvete in izkušnje mentorirancu, gre za vzajemen odnos. Naj delimo nekaj nasvetov (Mary Abbayaj), kako ta odnos vzdrževati:

 • Ustvarite zavezništvo (Obe strani morata imeti jasno predstavo, kako naj bi odnos izgledal. Dogovoriti se morata, kdo kontaktira koga, v kolikšnem času se pričakuje odgovore, kako pogosto bosta imela sestanke oz. srečanja, katere informacije so zaupne narave, določiti morata cilje ter odgovornost.)
 • Spoznajte se (Vzemite si čas, da se bolje spoznate, kajti le tako si bosta obe strani zaupali ter bili pripravljeni deliti informacije.)
 • Postavite agendo (Obema stranema morajo biti jasni cilji mentoriranja.)
 • Refleksija in ocena (Vsake toliko časa postavite vprašanje drug drugemu o dotedanji izkušnji, pričakovanjih in zadovoljstvu.)
 • Zaključek (Če ste dogovorjeni za določeno število srečanj, si vzemite čas za zaključek. Delite svojo izkušnjo ter ne pozabite izkazati spoštovanja drug drugemu.)

Mentorstvo je odlična priložnost karierno rast ter morda ključno življenjsko izkušnjo. Drznili bi si trditi, da je mora najpomembnejši korak v karieri posameznika. Vzel vam bo kar nekaj časa in energije, a poplačano vam bo večkrat.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial