Mladi podjetnik 2020

25. 05. 2020

Mladi podjetnik – zmagali sta varnost in družbena odgovornost!

Zmagovalki letošnjega tekmovanja Mladi podjetnik, ki ga organizira GEA College, Fakulteta za podjetništvo, prihajata iz ŠC Ptuj Ekonomska šola. Lucija Beranič in Fanika Čuš sta pod mentorstvom ge. Patricije Koler postavili varnost na prvo mesto ter z obeskom z vgraviranim sporočilom »Furaj 0,0« najbolj navdušili! Občutke navdušenja pa na GEA College lahko delimo pravzaprav o vseh tekmovalcih, saj večina pokazala izjemno mero zrelosti, sicer eno ključnih lastnosti pravih podjetnikov. Priprave na tekmovanje so potekale od začetka šolskega leta, zato smo še posebej ponosni na vse udeležene, da smo ga navkljub izzivom, uspešno izpeljali. Tokrat v online obliki.

Na letošnjem tekmovanju, že 24. po vrsti, se je v polfinalu med seboj pomerilo 15 ekip s 7-ih srednjih šol iz celotne Slovenije, v superfinale pa so se uvrstile 4 najboljše. Dijakinje in dijaki so svoje rešitve predstavili šest članski komisiji, v kateri so bili Vera Nunič iz Tehnološkega parka Ljubljana, direktorica 500 podjetnic Marta Turk, mag. Jernej Pirc, direktor BNI Slovenija, Andrej Šolinc direktor CEED ter predavatelja z GEA College doc. dr. Mitja Jeraj in doc. dr. Dario Berginc, MBA. Njihova naloga je bila oceniti pripravljene študije izvedljivosti poslovnih idej. Zanimalo jih je, kako dobro so tekmovalci raziskali trg ter zasnovali marketinški načrt, kako inovativna je ideja, kakšna je finančna projekcija ter seveda sama predstavitev naloge.

Letošnje rešitve so, vsaj v primerjavi s preteklimi leti, bolj poudarjale družbeno odgovornost, zadovoljevanje človekovih najosnovnejših potreb in se osredotočale na aplikativnost. »Ponovno smo skupaj lahko osvetlili to plat podjetništva, ki je poleg inovativnosti, ki jo sicer zelo radi spodbujamo, izjemno pomembna, v današnjem času morda še toliko bolj. Sanjajmo o velikih, novih idejah, a ne pozabimo, da moramo kot podjetniki te sanje tudi uresničiti ter trgu ponuditi konkretne rešitve. Pretekla leta smo bili priča velikemu številu tehnoloških aplikacij, letos pa so tekmovalci pokazali, da razumejo, da bo vedno prostor za storitve in produkte«, je na vprašanje, kaj je bilo letos drugače, odgovoril član komisije doc. dr. Mitja Jeraj. »Zmagovalki sta nas prepričali s sporočilom, ki ga njun obesek pošilja med ljudi. Vsake toliko se moramo ljudje spomniti, kaj je tisto, kar je zares pomembno ion varnost je zagotovo med temi potrebami. Tudi dejstvo, da sta svoj produkt že preizkusili na trgu ter celo prejeli zanj podpora s strani nekaterih organizacij, priča, da je ideja dobra. Majhen obesek z velikim pozitivnim sporočilom in upam, tudi vplivom«, je še dodal.

Dekleti iz zmagovalne ekipe, ki sta za nagrado prejeli enoletno šolnino za študij Podjetništva na GEA College – Fakulteti za podjetništvo, sta v izjemni predstavitvi prikazali, kako je v delu države, iz katerega prihajata, alkohol na cestah resen problem. Izpovedali sta tudi osebno zgodbo prijatelja ter se med projektom celo udeležili tečaja varne vožnje. Na vprašanje, kateri izzivi so bili zaradi specifičnosti situacije največji, je Fanika odgovorila: »Trenutno stanje nama ni povzročalo velikih težav, saj sva večji del naloge tako že imeli končan. Tisto, kar pa je bilo treba popraviti ali se izpopolniti sva se skupaj z mentorico ali kar sami dogovorili preko Zooma.« Glede nasvetov za generacije za njima, pa Lucija: »Mnogokrat je najbolje, da gremo enostavno v akcijo in začnemo delati na svoji ideji. Čas bo pokazal, ali bo posel zaživel ali ne. Tako je bilo tudi pri najini ideji, saj je bil najtežji korak stopiti z obeski 0,0 šofer direktno v prodajo.« Njuno mentorico go. Patricijo Koler pa smo vprašali, če je bilo zaradi posebne situacije dijake težje motivirati. Dejala je: »Večino predpriprav in dela sta tekmovalki opravili že pred karanteno. Kasneje pa sta se dijakinji povezovali s pomočjo video konferenc, da sta lahko dokončali študijo izvedljivosti. Kot mentorica sem se z dijakinjama veliko pogovarjala o samem projektu, jima zastavljala različna vprašanja in ju s tem spodbujala k razmišljanju in reševanju izzivov. Seveda pa sem poskrbela za spodbudne besede takrat, ko je motivacija z njune strani nekoliko upadla. Pravzaprav nisem imela težkega dela, saj sta se dijakinji zelo odgovorno lotili tega projekta. Mentorstvo tega projekta je bil zame izziv, s katerim sem potrdila, da je vloga mentorja prav v tem, da si naši dijaki upajo, pridobljena znanja uporabiti v praksi.«

A tudi ostale ekipe, predvsem preostali super-finalisti, so navdušili z družbeno odgovornimi idejami in občutkom za podjetnost. V super finale so se uvrstili še dijaki iz Srednje ekonomske šole Ljubljana, ki so predstavili Safety Necklace in zasedli drugo mesto, dijaki iste šole s projektom Multifunkcionalno pohištvo, ki so bili tretji. Prve tri ekipe so letos prejel tudi posebno nagrado, in sicer polletno članstvo v Inkubatorju Gea College.

Zanimalo nas je tudi, kako je bilo vse skupaj videti in doživeti iz komisijskega (online) stola. Mag. Jernej Pirc: »Občutek sem imel, da so letos dijakinje in dijaki celo nekoliko bolj sproščeni med predstavitvami. Morda je temu botroval tudi način, saj so bili za svojimi ekrani. Vsekakor pa me je navdušilo to, da so s poslovnimi idejami pokazali, da razumejo čas, v katerem smo se znašli, in da razumejo osnovne potrebe ljudi. Danes smo se zopet znašli v času, ko smo opozorjeni na zadovoljevanje osnovnih potreb, potreb po bližini in varnosti in veseli me, da se tega zavedajo tudi mladi. Tudi podjetniško so mi bile ideje zelo všeč, delovale so enostavne, aplikativne in izvedljive. Prihodnost Slovenije je res lepa. In varna;).«

Hvaležni in ponosni smo lahko na vse udeležene, da so izpeljali tekmovanje v drugačnih pogojih ter le te sprejeli kot izziv, kar pa je navsezadnje kakovost pravih podjetnikov!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial