Mnenje študentov o online študiju

04. 06. 2020

“Kaj si študentje mislijo o online študiju?”

 

Pred kratkim smo razmišljali in pisali o online študiju in prednostih, ki jih ta oblika študija prinaša. Zakaj ravno v tem času? Vprašanje je seveda retorično. Izsledki raziskav med deležniki v izobraževanju so pravzaprav zelo opogumljajoči, če razmišljate o online študiju, saj, če ponovimo, kar 85% študentov, ki so izkusili oba načina študija, online doživlja vsaj tako kakovostnega kot klasičnega (The Learning House).

Tudi nas je zanimalo, kakšno izkušnjo so imele naše študentke in študentje, ko smo v zadnjem času vse študijske aktivnosti preselili v celoti na splet. Navsezadnje je to tudi najpomembneje. Izkušnja uporabnika, ni res? A poglejmo najprej malo po svetu.

Izkušnja študentov v ZDA

Leta 2017 je BestCollages.com opravila raziskavo med 300 izobraževalnimi uradniki in 1.500 študenti na temo online študija. Ugotovili so, med drugim, da:

  •  74% izobraževalnih administratorjev pravi, da povpraševanje po online študiju raste
  • 72% študentov je izbralo online študij zaradi želje po karieri in zaposlitvi.

Številke torej kažejo na vedno večje potrebe po kvalitetnem online študiju. Kakšne so pa izkušnje študentov? Zdaj so imeli vsi, hočeš nočeš, priložnost, da izkusijo vse plati online študija, tako da je slika nekoliko bolj jasna.

Top Hat, ameriška mobilna platforma za online izobraževanja, ki združuje preko 750 severnoameriških univerz, je med pandemijo izvedla širšo raziskavo o izkušnji online študija.

  • 48% študentov ima najraje posneta online izobraževanja
  • 41% študentov ima raje »real-time« online izobraževanja

Ella Mastin pravi, da: »Sicer sta minila šele dva tedna, a name je sprememba učinkovala zelo pozitivno. Povsem razumem socialen vidik obiskovanja šole, a dejstvo, da si lahko urnik zdaj uredim po svoje, je zame izjemnega pomena. Učim se s svojim tempom, premore delam takrat, ko čutim potrebo po tem itd. Zdi se mi, da se lahko vsi skupaj veliko naučimo iz trenutne situacije.« To je bil eden od komentarjev študentk in študentov, ki so se odzvali na članek o online študiju v času korone v New York Times.

Toda to je ameriški trg. Kako pa vse skupaj doživljajo naši študentje?

Izkušnja študentov na GEA College

Lučka Žunič, študentka 2. letnika Podjetništva ter predsednica Študentskega sveta GEA College: »Sama imam z online študijem super izkušnjo. Načinu dela sem se hitro prilagodila, tako da pri tem večjih težav nisem imela. Študij na daljavo mi omogoča, da svoj čas bolje razporedim in ga zares izkoristim. Ugotovila sem, da predavanjem lažje sledim in si snov bolje zapomnim. Tudi predavatelji so se novemu načinu dela dobro prilagodili, tako da je komunikacija med nami še vedno enako dobra kot prej. Enega izmed izzivov pa predstavljajo pisni izpiti, ki so formirani drugače, kot smo navajeni, zato se študentje nanje še privajamo. No, ena velika prednost online študija je, da lahko zjutraj spiš dlje, pa vseeno ne zamudiš na predavanje. 😉 Online študij mi omogoča več svobode, zato menim, da bi taka oblika študija lahko postala del mojega vsakdana.«

Anketa, ki smo jo pred kratkim izvedli med 241 študentkami in študenti, je pokazala, da se skoraj 70% odstotkov vprašanih strinja z Lučko. Enak delež trdi, da so na spletnih predavanjih aktivni in da sodelujejo. Še nekoliko več jih je ostajalo v stikih s kolegicami in kolegi.

  • 68% je zadovoljnih z uporabnostjo vsebin, ki so bile podane na daljavo
  • 74% je zadovoljnih s podporo mentorjev in fakultete
  • 70% tistih, ki vidijo prednosti v online študiju oziroma se njihovo mnenje ni spremenilo

Sicer za nas (Slovence) ne velja, da smo med dovzetnejšimi narodi za spremembe, a po nedavni izkušnji sodeč se na pozitivne izkušnje lahko hitro odzovemo z istim predznakom. V kolikor bi želeli opraviti »še en krog« izkušnje online študija ter si odgovoriti na kakšno dodatno vprašanje, smo na GEA College pripravili BREZPLAČNI TEST ONLINE ŠTUDIJA, kjer boste lahko izkusili vse prednosti ter pridobili koristne informacije, če je to morda prava izbira za vašo prihodnost.

Vabljeni!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial