Na kaj moramo biti pozorni pred izbiro študija?

04. 05. 2023

Verjetno se nas bo večina strinjala, da je izbira študija ena najpomembnejših življenjskih odločitev. Seveda nič ni vklesano v kamen in lahko vedno zamenjamo kariero ali izberemo kak drug študij, ker pa vseeno v študij vložimo kar nekaj let svojega življenja in tudi veliko energije, znoja ter preštudiranih noči, je smotrno pravočasno temeljito premisliti, kateri študij vam je pisan na kožo.

In čeprav ne obstaja čarobna paličica, s katero bi v trenutku lahko izbrali svoj sanjski poklic, imamo za vas nekaj nasvetov, ki vam bodo malce olajšali izbiro.

 

Zakaj je odločitev za študij tako pomembna?

Na kratko – vaš študij predstavlja temeljno izobraževanje in odskočno desko za kasnejšo poklicno pot, na kateri boste svoj poklic najverjetneje opravljali naslednjih nekaj desetletij skoraj vsak delovni dan. Če pustimo ob strani dejstvo, kako odveč bi vam bilo študirati nekaj, kar vam ni niti malo blizu, si poskusite zamisliti, da morate ta poklic nato opravljati še celo življenje.

Zato je ključnega pomena, da izberete študij, ki vas navdihuje, motivira in žene naprej – saj boste le tako lahko izpolnili ves svoj potencial.

Nikdar do sedaj nam še ni bilo na razpolago toliko različnih študijskih možnosti, kar pa je pravzaprav lahko dvorezen meč. Namesto, da bi našli študij povsem po svoji meri, se človek lahko izgubi v poplavi izbire.
Zato si vzemite dovolj časa, temeljito premislite, kateri študij bi bil najpametnejša izbira in vzemite v obzir nekaj predlogov, ki smo jih pripravili za vas.

 

Morda ste imeli čarobno paličico že v otroštvu

Če pustimo astronavte, pilote, princeske in morske deklice ob strani, številni že v otroštvu sanjarijo, kaj bodo počeli, ko bodo ‘veliki’.

Naš prvi nasvet je: naredite seznam vseh poklicev, o katerih ste sanjali še kot otrok. Vas kateri od njih še vedno privlači? Če je vaš odgovor DA, je morda čas, da vaše sanje oživijo!
Preverite, ali je ta poklic mogoče študirati pri nas ali v tujini in kaj bi morali storiti že v srednješolskem obdobju, da bi se lahko vpisali nanj.

Tudi, če niste imeli otroških sanj, nič hudega – gotovo ste imeli v srednješolskem ali gimnazijskem obdobju najljubši predmet, kar vam že daje slutiti, ali se bolj nagibate k družboslovju ali naravoslovju. Preverite, kateri študiji slonijo na predmetih, ki so vam najbližje in tako boste že storili enega prvih korakov k pravi odločitvi.

Ne pozabite razmisliti niti, kaj vas najbolj zanima trenutno in si poskusite zamisliti sebe kot študenta/ko te smeri. Preverite še sorodne študije želenih študijskih smeri, ki bi vam morda še bolj ležali.
Si lahko predstavljate, da bi po študiju to počeli vsak delovni dan v življenju? Če je odgovor da, ste na dobri poti!

 

Razmislite o plusih in minusih značilnosti izbranega študija

Pomislite, kje živite in kako oddaljena je univerza, ki ste si jo izbrali. Vam je vožnja na predavanja odveč? Ste se zavoljo študija pripravljeni preseliti? Imate to možnost? Morda pa izbrana fakulteta ponuja spletna predavanja iz udobja lastne dnevne sobe?

Ne pozabite si preračunati še stroškov študija, poleg prevoza ali najema stanovanja tudi nakup gradiv in morebitne šolnine.
Si lahko privoščite šolnino? Kakšne so možnosti pridobitve oz. pomoči financiranja? Kakšno dodano vrednost ima plačljiv študij? Je vložek v izobrazbo, ki se morda zdi večji, kot ste pripravljeni v tem trenutku odšteti, v resnici le kaplja v morje in bi se vam po pravilni izbiri poklica povrnil v nekaj mesecih?

 

Vzemite v obzir različne značilnosti izbranega poklica

Vas bolj vleče teorija ali ste človek prakse? Po odgovoru na to vprašanje se vam bodo možnosti izbire študija že malce zožile.

Je potencialni izbrani poklic skladen z načinom življenja, kot ga želite živeti, kar se tiče prostega časa, možnosti družinskega življenja, lokacije prebivališča (urbano ali ruralno), finančnega vidika itd.?

Temeljito razmislite tudi, kako dolgi delavniki so tipični za vaš izbrani poklic, sploh, če vam veliko pomeni družinsko življenje in prosti čas; kakšne so plače v tem sektorju, če veliko date na finančni aspekt in kakšne so možnosti za napredovanje, če vas v življenju ženejo ambicije in si želite stopati le po stopničkah navzgor.

Nekaterim ljudem več pomeni, da živijo odmaknjeno in kljub manjši plači delajo od doma ali pa jim preprosto ne prija pisarniško delo in se raje izognejo stika z ljudmi; spet drugi pa med ljudmi oživijo in se v pisarniškem okolju korporacij počutijo kot riba v vodi.
Nobena od teh možnosti ni boljša ali slabša – važno je le, da ugotovite, kaj je VAM najbolj pisano na kožo, saj bo vaša izbira dolgoročno vplivala na kakovost vašega življenja.

 

Prihodnosti se ne da napovedati … 

… se jo da pa vsaj do neke mere predvideti, sploh, če govorimo o prihodnosti nekaterih poklicev.

V luči hitrega razvoja umetne inteligence sicer ne moremo biti popolnoma prepričani, kaj prinaša prihodnost, vseeno pa lahko deloma predvidimo, kaj se bo z izbranim poklicem v bodoče dogajalo.
Zato imejte pri izbiri študija v mislih tudi prihodnost in morebitne spremembe, ki potencialno čakajo vaš poklic.

 

Pogovarjajte se!

V procesu izbiranja študija prisluhnite tistim, ki vas najbolje poznajo in se pogovorite tudi s kom, ki se je želenega študija udeležil ali opravlja poklic, ki vas privlači.

Prisluhnite nasvetom, vseeno pa poslušajte tudi svoje srce. Saj veste – verjetno bo nižji odstotek staršev navdušen, če si bo njihov otrok izbral kariero plesalca, kot če si bo izbral kariero ekonomista ali zdravnika, a to je vaše življenje in vaša izbira, zato je najpomembnejše, da prisluhnete SEBI.

 

Pravočasno poskrbite, da boste izpolnjevali pogoje

Tudi, ko enkrat že pridete do odločitve, kaj si želite študirati, je smotrno premisliti, ali so vaši cilji dosegljivi in uresničljivi. Različne fakultete in višješolski študiji imajo različne zahteve, zato preverite, ali so vam dostopni glede na dosedanjo izobrazbo in kaj bi morali še urediti.

Naj vam ne vzame poguma, če ne izpolnjujete vseh pogojev – pomembno je, da veste, katera izobraževanja, dokazila ali stopnjo izobrazbe morate še pridobiti, da bi se vam odprla vrata na želeni študij, nato pa se lotite dela in stopite na svojo želeno karierno pot.

 

Verjetno se vsi strinjamo, kako pomembna je tehtna in premišljena izbira študija – vseeno pa ne pozabite, da si vedno lahko premislite in ni konec sveta, če študijsko smer zamenjate. Važno je, da pridete to cilja – ali boste šli po bližnjici ali se boste ustavljali na dolgih ovinkih, pa je vaša stvar.
Vseeno se velja pred vpisom na višješolske ali visokošolske programe o njih dobro pozanimati, pri čemer naj vam bodo v pomoč informativni dnevi.

Vas pritegne poslovni svet, dobra ideja in ustvarjanje v dobrih, naprednih ekipah? Potem vam priporočamo študij podjetništva. Vam je bolj pri srcu v današnjem času ključno poznavanje področja Cyber Security? Za vas bo študij informacijske in kibernetske varnosti. Največ strokovnega kadra se trenutno išče na področju digitalnega marketinga, ki je gotovo poklic prihodnosti, kjer bo kariernih in poslovnih priložnosti nešteto.

Morda vam leži matematika? Našli se boste na študiju za ekonomista. Obvladate programiranje ali računalnike? Potem bo za vas informatika. Se vsi čudijo vašim organizacijskim sposobnostim in vašim natančnim očem nič ne uide? Potem bi bili odlični poslovni sekretar. Se vas dotaknejo ljudje v stiski in želite prispevati k boljšemu svetu? Postanite organizator socialne mreže. Če pa vam bolj leži snovanje vizualnih komunikacij in trženja ali gostinstvo in turizem – boste tudi to našli na GEA College.

Vaša današnja odločitev o študiju ustvarja vašo prihodnost. Odločite se pametno.
Toplo vabljeni na informativne dneve, na GEA College so vam vrata vedno široko odprta!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial