NOVA GENERACIJA NA POSLOVNI POTI: DELAVNICE ABC PODJETNIŠTVA

09. 10. 2023

NOVA GENERACIJA NA POSLOVNI POTI: DELAVNICE ABC PODJETNIŠTVA

 

Ko bruci zakorakajo v novo študijsko leto, na GEA College že tradicionalno poteka teden delavnic, na katerih novopečeni študenti dodobra spoznajo svet podjetništva, osnovna področja, tematike in usmeritve za svojo prihajajočo poslovno pot.

Vsako leto svoje znanje z njimi delijo izjemni strokovnjaki in poslovneži, ki so si že utrli pot – in letos ni bilo nič drugače. V štirih dneh so se zvrstile 4 delavnice oz. predavanja, s katerimi so študenti dobili pravo osnovo za samozavesten vstop v novo študijsko leto 2023/2024.

 

Delavnice ABC PODJETNIŠTVA

Delavnice, namenjene tlakovanju poti brucev in bruck v svet podjetništva, prinašajo številne prednosti. Delavnice, namenjene tlakovanju poti brucev in bruck v svet podjetništva, prinašajo številne prednosti.

V prvi vrsti je pomembno seveda, da študenti in študentke vsaj okvirno spoznajo področje svojega študija, nekaj ključnih osnovnih konceptov in terminologije, da jim bo študij lažje tekel in bodo samozavestno zakorakali po poti, ki so si jo začrtali ter se spopadli z izzivi, ki jih čakajo.

Hkrati poleg teorije spoznavajo tudi prakso (iz druge roke), da se začnejo v njihovih glavah vžigati kreativne iskrice, iz katerih se bodo rodile bodoče uspešne poslovne zgodbe – in uspešni ljudje. Seveda, nadobudnim brucem, ki na začetku svojega prvega študijskega leta še ne poznajo sošolcev in sošolk, so delavnice v pomoč tudi z vidika spletanja novih poznanstev, med katerimi bodo katera zagotovo v prihodnosti prerasla v mogočne povezave mreženja in uporabnih poslovnih kontaktov.

Letos so študenti lahko izbirali med eno, več ali celo vsemi delavnicami:

>> Torek, 3. 10., 9h – 12h: Kaj pomeni biti podjetnik? (izr. prof. dr. Mitja Jeraj; gost: Andraž Gavez, Moja Čokolada)

>> Sreda, 4. 10., 9h – 12h:  Poslovni bonton (Bojana Košnik Čuk)

>> Četrtek, 5. 10., 9h – 12h: Jaz kot blagovna znamka (doc. dr. Andrej Pompe)

>> Petek, 6. 10. , 9h – 12h: Jaz kot odgovorna blagovna znamka na družbenih omrežjih (mag. Sandra S. Kecman)

 

Kaj pomeni biti podjetnik?

Na uvodnem predavanju, 3.10.2023, je izr. prof. dr. Mitja Jeraj študentom orisal ključne značilnosti podjetništva in pomembnost njegovega razvoja za družbo. Študente je spoznal z nekaterimi osnovnimi pojmi, jim razložil ključne lastnosti podjetnikov in podjetnic ter jih spodbudil k začetkom lastne poslovne poti.

Po koncu predavanja izr. prof. dr. Jeraja je študentom spregovoril ‘serijski podjetnik’ Andraž Gavez, ki se je podpisal pod znamke, kot so BeLife Kombucha, Rifuzl, Moja čokolada, znamka BAM ipd. Študentje so Gavezu željno prisluhnili, ga zasuli z vprašanji in vpijali njegovo znanje ter modrosti, med katerimi je večkrat izpostavil eno: da mora podjetnik delovati v skladu s svojimi vrednotami in da naj bo njegovo ali njeno podjetje odsev teh vrednot.
Študentom je položil na srce, da so srce podjetja dobri odnosi in jih pomiril, da jim mora od vseh idej uspeti le ena – da so z lažjim srcem vstopili v drugi dan delavnic.

 

Poslovni bonton

Na drugem dnevu, 4.10., jih je pričakala ‘kraljica bontona’ Bojana Košnik Čuk, ki ima kot nekdanja protokolarna vodja na različnih ministrstvih ter vladnih uradih v malem prstu pravila poslovnega obnašanja in diplomatskega protokola.

V svoji značilni duhoviti maniri je študentom za začetek povedala, da se človek največ nauči na svojih napakah in neumnostih. Da bi jim slednje prihranila, je vedoželjne študente popeljala skozi najpogostejše napake v vedenju, jim prijazno postavljala vprašanja glede poslovnega obnašanja, na katera si bodo odgovore gotovo zapomnili, jih na konkretnih primerih podučila, kako se vesti v primeru zamude ali nenadnega odhoda, uporabe telefonov in še mnogo drugega.

Poučno predavanje je začinila še z nekaj anekdotami iz obdobja svojega protokolarnega delovanja ter študentom prav po materinsko zabičala, da jo lahko kadarkoli pokličejo za nasvet in da se že veseli njihovih prihajajočih uspehov.

Študentje so se po delavnici gotovo zavedeli, da bodo morali od zdaj naprej v poslovnem svetu paziti na to, kako se oblačijo in kako se vedejo ter kaj sporočajo tudi s telesno govorico – naslednji dan pa jih je čakalo spoznavanje še enega pomembnega področja. .

 

Jaz kot blagovna znamka

V četrtek, 5. oktobra, jih je pod svoje okrilje vzel doc. dr. Andrej Pompe, eden najboljših strokovnjakov na področju marketinga, trženja in brandinga na naših tleh.
Študentom je ‘odkodiral’ proces znamčenja samega sebe ter jih podučil, da 80% odločitve kupca za nakup sestavlja energija, telesna govorica, glas itd. človeka na drugi strani.
Podobno kakor Gavez je nadobudne študente GEA College tudi doc. dr. Pompe opomnil, da je najboljši način, s katerim človek izstopi iz množice, ta, da v vse svoje delo daje čim več sebe ter je pri tem čim bolj pristen.

 

In še … Jaz kot odgovorna blagovna znamka na družbenih omrežjih

Že 2. dan delavnic je Bojana Košnik Čuk študente opozorila, naj bodo pazljivi pri izbiri vsebin, ki jih objavljajo na družbenih mestih, saj te rade ugledajo luč dneva ob najbolj neprimernih kariernih trenutkih. Še več o tem in vseh ostalih značilnostih družbenih omrežij, njihovih zakonitostih in pasteh je študentom zadnji dan delavnic razložila mag. Sandra S. Kecman, ki je študente prevzela že z enim od prvih stavkov: da ‘so naši podatki nova nafta’. Podučila jih je o tem, kako postaviti skupnost, kako izkoristiti pozitivna sporočila itd. ter jih opozorila na pasti.

 

S sklenitvijo uvodnega tedna so se odprla vrata v svet podjetništva brucem in bruckam še širše odprla. Srečen in uspešen vstop v prvo študijsko leto! 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial