Online študij

15. 05. 2020

“Je online študij del (nove) prihodnosti? Mi smo za.”

V zadnjih mesecih se je promet na spletu izjemno povečal, s pridom smo namreč izkoristili možnosti, ki so nam dane, da se je svet lahko vrtel naprej. Službeni in poslovni sestanki so potekali preko različnih aplikacij za konferenčne klice. Tudi izobraževalne institucije smo ravnale odgovorno in se docela preselile na splet. Za nekatere je bil to večji izziv, nekatere, ki online študij tudi sicer izvajamo, pa je bil prehod nekoliko lažji. Tako smo vsi vpeti v izobraževalne procese lahko do potankosti izkusili, kaj online študij prinaša ter se o tem še kaj novega naučili.

Ni skrivnost, da je v zadnjih letih skokovit razvoj v (mobilni) tehnologiji prinesel spremembe v tudi v kakovosti online študija. Je zato morda nastopil čas, da naredimo korak bližje spletnemu načinu pridobivanja znanja? Če sklepamo po odzivih študentov, je odgovor pritrdilen.

Pa je online študij res nekaj novega?

Še zdaleč ni. Korenine študija na daljavo segajo globoko v čas pred internetom, čeprav se to sliši skoraj protislovno. Da pa se ne podamo preveč nazaj v čas, vam postrežemo zgolj z eno letnico. 1728. Da, prav ste prebrali. Takrat je namreč Caleb Phillips je v časniku Boston Gazette pričel s serijo pisanih izobraževalnih člankov. Mar ni to študij na daljavo?

Veliko let kasneje, natančneje 1960, je univerza v Illinoisu (ZDA) uvedla intranet sistem za študente, ki so tako lahko dostopali do posnetih predavanj in ostalega gradiva. Leta 1976 je bil ustanovljen prvi online kampus, kjer so študentje pridobivali znanje izključno preko telefona, televizije, radijskega sprejemnika ter posnetih gradiv. »A zares« se je pričelo 4 leta kasneje s pričetkom dobe interneta in takrat smo dobili že prve obrise online izobraževanja, kot ga poznamo danes. Seveda se je v tem času tehnologija tako drastično spremenila, da tisti času delujejo prahistorični. Prenos podatkov, mobilni telefoni, ki pravzaprav niso več telefoni, internet na vsakem koraku, enostavnost uporabe in tako naprej so dejavniki, ki so močno dvignili raven kakovosti online izobraževanja.

Prednosti online študija

Čas

Z ozirom na to, da smo ljudje izjemno občutljivi, ko upravljamo s svojim časom, je ravno ta kategorija morda celo najpomembnejši dejavnik, ko se študenti odločajo za online študij. Če predavanja niso vezana na vnaprej določen urnik, se jih lahko udeležijo v času, ko njim najbolj ustreza, in ko so najbolj zbrani. Službene in ostale obveznosti tako lažje dobijo svoj prostor v urniku. V kolikor so predavanja po urniku, je pa pomemben prihranek časa pri vožnji oziroma potovanju do fizičnih učilnic ter s tem povezana tudi ekološka dobrobit, saj zmanjšamo svoj ogljični odtis.

Kakovost

»Toda, ali ne bom pridobila več znanja preko tradicionalnega načina študija?«, je morda najbolj pereče vprašanje negotovih študentk in študentov, ko se odločajo za online študij. Pri podjetju IBM so ugotovili, da se udeleženci online izobraževanj uspejo naučiti do petkrat več snovi preko multimedijskih kot pa preko klasičnega načina. Eden od razlogov za to leži v »doziranju« vsebin in snovi z lastno hitrostjo, sebi prilagojenim načinom in količino.

Pred osmimi leti so na Babson College izvedli raziskavo, kjer je kar:

akademikov označilo online študij za vsaj tako kakovostnega kot tradicionalnega vodilnih ljudi v izobraževanju menilo, da bo online študij ključen na dolgi rok

 

Nekoliko novejša raziskava (2018), ki je bila vodena pod okriljem The Learning House, je pokazala, da je:

študentov, ki so se posluževali obeh oblik študija, označilo
online način za vsaj tako kakovostna kot klasičnega
vprašanih bilo mnenja, da je online študij kakovostnejši

 

Online diploma vs. Klasična diploma

Diplome pridobljene na online študiju že kar nekaj časa uživajo velik ugled in se lahko kosajo s klasičnimi. Med prvih 18% vseh diplom v Veliki Britaniji se uvršča online diploma University of Essex (91 točk).


Optimizacija študijskega procesa

Online študij poskrbi tudi za več sprotnega ocenjevanja, kar navsezadnje optimizira proces študija. Raziskava, ki so jo opravili na Harvardu, je pokazala, da je sprotno ocenjevanje prepolovilo število motečih dejavnikov med študijem, potrojilo zapisovanje koristnih informacij ter obdržalo za kar 25 odstotkov višjo zbranost kot pri klasičnem načinu.

 

Strah ali negotovost pred novostmi sta najbrž povsem normali reakciji človeka. Tako je tudi z morda novimi načini študija, ki so nam vedno bolj dostopni. Da skupaj preženemo dvome, smo na GEA College brezplačni test online študija, kjer boste lahko izkusili vse prednosti ter pridobili koristne informacije, če je to morda prava izbira za vašo prihodnost.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial