Podjetništvo je način življenja z veliko dela in vztrajnosti

06. 12. 2017


Podjetništvo je način življenja z veliko dela in vztrajnosti


 

»V prednovoletnem času se ozremo nazaj in razmišljamo o dosežkih v iztekajočem se letu. Teh je bilo veliko. Leto je bilo odlično, okrepili smo sodelovanje med podjetji in študenti, v predavalnicah smo gostili več kot 30 uspešnih podjetnikov in gospodarstvenikov, prisluhnili njihovim izkušnjam in črpali nova znanja. Kar nekaj podjetij nam je zaupalo izzive, za katere smo iskali poslovne rešitve. Velik premik smo storili tudi na poti k internacionalizaciji, saj smo učiteljske vrste okrepili s predavatelji iz tujine,« je ob Tradicionalni prednovoletni večerji GEA College Fakultete za podjetništvo dejala predsednica uprave mag. Katja Kraškovic.

Tradicionalno srečanje, ki se ga je udeležilo okoli 160 gostov, med njimi številni podjetniki, je pripravil študentski svet fakultete, namenjeno pa je krepitvi stikov med študenti ter podjetniki in poslovneži.

[/su_youtube][/su_youtube]

Svoje videnje podjetniškega sveta in kaj posameznik potrebuje za učinkovit podjetniški preboj so predstavili uspešni podjetniki – direktor Rika Janez Škrabec, nekdanji predsednik Apple Avstralija George Deriso, direktor prodaje in naročniškega sektorja v A1 Slovenija Lovro Peterlin, direktor projekta Trainers4me.com in ustvarjalec SportyFi Marko Filej ter predstavnik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc.

»Večkrat me vprašajo, ali vidim razliko med delom in prostim časom. Je ne vidim, mislim, da je za nas podjetnike to način življenja. Vsi dobri podjetniki pa so vedno malo zaskrbljeni,« je študentom dejal direktor Rika Janez Škrabec. Vsakega podjetnika deloma oblikuje tudi okolje, iz katerega prihaja, Škrabec namreč rad pove, da prihaja iz Ribnice. »To, da prihajam iz Ribnice, je odgovor, zakaj sem podjetnik, saj je bila Ribnica ena izmed prvih davčnih oaz. Ribničani so že pred stoletji dobili patent za trgovanje brez davkov po celem cesarstvu. Nasmejem se, ko mi kdaj očitajo, da poslujem z davčnimi oazami. Ribničani imamo namreč podjetnost zapisano v genih

George Deriso, nekdanji predsednik podjetja Apple Avstralija, pa je spregovoril o dejavnikih, ki prinašajo uspeh »Za uspeh je potrebnega veliko dela. V sobi s stotimi ljudmi je le eden pripravljen tako veliko delati,« je dejal Deriso in študente izzval, naj dokažejo, da je njegova statistika napačna.« Po besedah Derise so uspešni ljudje pošteni sami do sebe, poznajo svoje slabosti in jih skušajo izboljšati, obkroženi so z raznolikimi ljudmi, obenem pa jih ni strah izstopati iz množice. V prihodnje bo Deriso svoje izkušnje delil s študenti delil tudi kot predavatelj na GEA College – Fakulteti za podjetništvo. Predstavnik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc se sicer ni strinjal z Derisom, saj sam verjame, da nam bo vsem v Sloveniji uspelo. »Nič se ne zgodi samo od sebe, prihodnost pa je za pogumne in drzne. Sekira vam ne bo padla v med, sekiro morate zgrabiti in udariti po posodi z medom

Direktor prodaje in naročniškega sektorja v A1 Slovenija, Lovro Peterlin je izpostavil, da so v podjetništvu najpomembnejši ljudje ter da nikoli ne smeš predvidevati, temveč moraš vedno raziskati trg. Izjemen pomen pripisuje vztrajnosti. »Pravi podjetnik se od povprečnega loči po tem, kako se po porazih pobere. Podjetnika, ki se nikoli ne preda, je nemogoče premagati

Marko Filej, direktor projekta Trainers4me.com in ustvarjalec prve kriptovalute v športnem svetu SportyFi, je udeležencem večerje položil na srce, da se da tudi v majhni Sloveniji narediti velike zgodbe. »Imeti moramo malo sreče, ključno pa je, da vztrajamo. Vsakega, ki začne iz nič, globoko spoštujem. Iz nič nekaj narediti je nekaj najtežjega. Takrat se vidi, iz kakšnega testa si,« je dejal Filej.

Na fakulteti se zavedajo, da so stiki študentov s prakso izredno pomembni, zato poleg tradicionalnega prednovoletnega srečanja čez leto pripravljajo aktivnosti za povezovanje svetov. »Karierni center je vsak mesec izvajal delavnice, manjkalo ni niti poslovnih dogodkov in večerov,« je ob naštevanju odličnih trenutkov iztekajočega se leta omenila Kraškoviceva. Fakulteta spodbuja študente, naj bodo inovativni in pogumni, sočasno pa nadgrajujejo študijski proces. Letos so denimo prvič izvedli diplomski izpit, ki je še korak bližje k praktično usmerjenemu izobraževanju.

Srečanje študentov in podjetnikov v času prazničnega decembra je idealna priložnost, da se študenti v neformalnem okolju predstavijo bodočim delodajalcem in navežejo nove stike. Sproščeno vzdušje pa je z glasbenim nastopom pričarala tudi skupina Muff.


Organizatorji gala večerje GEA College:

Sponzorji:

Elprima MIK Celje Montaža Škerjanec
Styler Shooters Cirkus klub Moj mentor

Partnerji:

Renty VIVO catering  
4P Fitness AMZS

 

Poglejte si foto utrinke:

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial