Prodornim srednješolcem ne manjka inovativnih poslovnih idej

21. 04. 2017

»Slovenski srednješolci so znova dokazali, da jim dobrih idej nikoli ne zmanjka. Na GEA College si z organizacijo dogodkov, kot je današnji, vedno znova prizadevamo spodbuditi mlade, da si upajo več, da si upajo stopiti iz povprečja in iz cone udobja. Želimo jih usposobiti za prepoznavanje in uresničevanje tržnih priložnosti, z javno predstavitvijo idej pa jih spodbuditi tudi k čim boljši pripravi za javni nastop in k čim boljši multimedijski predstavitvi njihove poslovne ideje. S tem še naprej izpolnjujemo naše poslanstvo, ki temelji na širjenju podjetniške miselnosti,« je v okviru državnega tekmovanja Mladi Podjetnik, ki ga na Fakulteti za podjetništvo GEA College pripravljamo že 21. povedala doc. dr. Marina Letonja, prodekanja za mednarodno sodelovanje in predavateljica na GEA College Fakulteti za podjetništvo. Dogodek, ki je v vseh teh letih postal že tradicionalen, je namenjen srednješolcem, ki želijo razvijati znanje podjetništva in poslovanja, med drugim pa omogoča tudi izmenjavo izkušenj predavateljev, mentorjev in dijakov.

 

Na zaključnem dogodku natečaja, ki je potekalo v prostorih GEA College, je svoje poslovne ideje, za katerimi se skriva več mesecev intenzivnega dela, predstavilo 72 dijakov z različnih koncev Slovenije. Projekte, ki so jih morali predstaviti v zgolj 15 minutah, je ocenjevala posebna strokovna komisija, člani katere so bili: mag. Damir Lovenjak, generalni direktor podjetja Coface Slovenija, Novka Savičič iz podjetja Bisnode Slovenija, doc. dr. Marina Letonja, prodekanja za mednarodno sodelovanje in predavateljica na GEA College Fakulteti za podjetništvo, Bojan Rogač, član uprave Ilirija, mag. Majda Gartner, svetovalka v študentski pisarni in koordinatorka projektov na GEA College Fakulteti za podjetništvo, Vesna Drofenik, vodja ABC Huba v pospeševalniku ABC Accelerator. Šestčlanska komisija je na koncu izmed dvajsetih projektov izbrala štiri finaliste.

 

Zmago je slavila skupina treh dijakov 4. letnika Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki je izdelala posebno športno aplikacijo za športne trenerje, imenovano ProTactics. »Naša aplikacija pomaga trenerjem pri reševanju različnih problemov na treningih in tekmah, na enem mestu vključuje vse, kar trener potrebuje za vodenje ekipe – z njo lahko organizira treninge, prikazuje igralcem različne taktične akcije, vodi statistiko in bazo igralcev,« je povedal Marko Kužner, eden izmed članov ekipe, in dodal, da se za končnim izdelkom skriva več mesecev zahtevnega dela. Njihova aplikacija je v fazi testiranj, fantje pa upajo, da jo bodo lahko čim prej poslali na trg. »Naš dolgoročni cilj je tudi ustanovitev podjetja, ki bo delovalo ne samo v Sloveniji, temveč globalno,« so bili enotni vsi trije člani ekipe, ki so aplikacijo ustvarili tudi ob pomoči več mentorjev iz srednje šole, ki jo obiskujejo.

 

Med zanimivi podjetniškimi idejami je bila tudi posebna klop, imenovana Flip klop’ca, ki rešuje problem mokrih, umazanih in mrzlih klopi v parkih in na avtobusnih postajah. Dijaki Srednje ekonomske šole Ljubljana so zastavili idejo narobe obrnjene klopi, ki bi bila zaščitena pred dežjem in drugimi vremenskimi vplivi. Ko bi nekdo želel na njej sedeti, bi klop samo obrnil, ko bi vstal, bi se ta zaradi posebnega mehanizma vrnila v prvotno stanje. »Naša klop je namenjena vsem, ki se sprehajajo po parkih in potrebujejo počitek, in tistim, ki čakajo na avtobusnih postajah na mestni avtobus,« so dijaki in dijakinje povedali med predstavitvijo svoje inovativne poslovne ideje.

 

»Na naši šoli tudi sicer dajemo velik poudarek podjetništvu. Mlade želimo navdušiti, da bi razmišljali čim bolj podjetniško. S tem lažje vstopijo v realno življenje, saj morajo službo iskati sami. Tako vsako leto organiziramo tudi poseben podjetniški teden, v okviru katerega naši srednješolci razvijajo poslovne ideje. Temu sledi izbor najboljših ekip, dve od njih pa sta danes tukaj,« je povedal Ivan Trstenjak, eden izmed mentorjev ekipe s Srednje ekonomske šole Ljubljana, ki je s Flip klop’co zasedla drugo mesto. Na tretje mesto so se uvrstile dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki so oblikovale poslovno idejo za poseben potujoči kombi Drive Smoothi, iz katerega bi prodajale zdrave napitke. S to mobilno prodajalno bi rešile tudi problem nezdrave prehrane pri mladih. Najboljše prve tri ekipe srednješolcev so prejele tudi številne nagrade podpornikov projekta. Še posebej dobre volje so bili zmagovalci natečaja, ki so za glavno nagrado prejeli šolnino za prvi letnik študija podjetništva na GEA College Fakulteti za podjetništvo, v okviru katerega bodo lahko še nadgradili svoje znanje podjetništva.

 

»Vesel sem, da je bilo danes predstavljenih toliko različnih idej in da mladi razmišljajo zelo globalno. Za prihodnost podjetniškega potenciala pri mladih se nam ni treba bati. Zmagovalna ekipa me je osebno najbolj prepričala s tem, ker ima najbolj dodelano in že delujočo idejo. Vidi se, da so na poti od inovacije do realizacije v primerjavi z drugimi najdlje,« je dejal mag. Damir Lovenjak, generalni direktor podjetja Coface Slovenija in eden izmed članov strokovne komisije, ki je izbirala najboljše podjetniške ideje.

 

Hvala vsem partnerjem, ki so podprli projekt in pomagali poskrbeti za darila vsem dijakom.

 


Partnerji:


vodno-mesto-atlantis btccity_Logo
 cockta_logo_slo eštudentski servis
Ilirija  SUMI 140 LET - DELIMO SLADKE TRENUTKE
TelekomSlovenije triglav-logo-Converted
bisnode-logo-transparent zdruzenje-manager

 

Rezultati 21. državnega tekmovanja »Mladi podjetnik«

 

  1. mesto

Šola: Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Smetanova ulica 6, Maribor

Naslov poslovnega načrta: ProTactics – športno taktična aplikacija za trenerje

Avtorji: Marko Kužner, Jernej Fakin, Primož Korez

Mentorica: prof. Ivanka Lesjak

 

  1. mesto

Šola: Srednja ekonomska šola Ljubljana, Roška cesta 2, Ljubljana

Naslov poslovnega načrta: Flip klop’ca

Avtorji: Aljaž Perko, Tijana Janković, Martina Jelenc, Anja Čeh, Uroš Lazić

Mentor: Ivan Trstenjak, Janez Zupan, Rok Zevnik

 

  1. mesto

Šola: Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Kosovelova ulica 2, Celje

Naslov poslovnega načrta: Smoothie drive

Avtorji: Timotej Pirš, Anamarija Rojnik, Veronika Ema Šlogar

Mentor: Brigita Košak

 

  1. mesto

Šola: Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Pokopališka 33, 1000 Ljubljana

Naslov poslovnega načrta: Mobilna aplikacija “Od kmeta”

Avtorji: Nikita Bucik, Ajda Hlebš, Dolores Kirhmajer

Mentor: Miha Golob

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial