Razmišljate o mednarodni karieri? Poglejte, koliko zaslužijo MBA diplomanti v Evropi.

10. 01. 2020

Razmišljate o mednarodni karieri? Poglejte, koliko zaslužijo MBA diplomanti v Evropi.

 

 

Z ozirom na to, da študij MBA ne spada med najcenejše (cene med programi varirajo), bi veljalo preveriti, kaj se po študiju dogaja s plačami diplomantov, mar ne? Izobrazba in znanje sta investicija in kot vsaka investicija, tudi ta ustvarja pričakovanja o svoji donosnosti. Velja poudariti, da se donosnost naložbe (ROI) med trgi razlikuje. V ZDA so na primer povišice plač po opravljenem študiju za dobrih 15% višje, kot v Evropi, a to predvsem zaradi tega, ker se v ZDA za MBA odločajo ljudje z daljšim kariernim stažem.

Osredotočimo se na trg, ki je nam najbližje, torej Evropo. Ne glede na to, da ima ameriški trg najdražje MBA študije, ima Evropa državo s povprečno najvišjo MBA plačo. Seveda govorimo o Švici, ki je tako ali tako sedma najbogatejša država na svetu in valilnica najmočnejših industrij ter bank. Povprečna letna MBA plača v Švici znaša 110,600 EUR, z dodatki pa kar 126,800 EUR. Druga s plačami najbolj radodarna evropska država je Francija. To tudi ne preseneča, saj njihova šola Insead spada med top 3 MBA šole na svetu. Z dodatki bi v Franciji v povprečju kot MBA diplomiranka oz. diplomiranec zaslužili tako 104,500 EUR letno. Pas mal, non?

Iz Francije se selimo v Veliko Britanijo. Izjemno priljubljena destinacija za MBA študij z odličnimi šolami kot so Imperial College Business School, Said Business School in Judge Business School privlači študente z vsega sveta. Kot smer študija sicer prevladujejo finance, kar ne čudi, saj je London drugo največje finančno središče na svetu. V Veliki Britaniji MBA študentje v povprečju služijo 110,500 EUR letno.

Veliki Britaniji sledi Italija, ki s svojimi 100,500 EUR zaseda četrto mesto med evropskimi državami.
Peto mesto zasedajo nemški MBA programi, ki so glede višine plač še zadnja top 10 na svetu. Berlin, Frankfurt in München predstavljajo izjemno močna ekonomska središča, kjer MBA diplomanti po večini tudi nadaljujejo svojo poklicno pot. Njihova povprečna letna plača tako znaša 84,600 EUR.

V Sloveniji skupnih podatkov še nimamo, a predpostavljamo, da v povprečju evropske številke veljajo tudi za naš trg. Evropski MBA diplomanti povrnejo investicijo v študij v 30 mesecih ter za kar 85 % povišajo svojo plačo. Če ponazorimo s številkami, pred študijem je povprečna plača znašala dobrih 45,000 EUR, z diplomo pa 82,400 EUR.

 

Kako se pa vam zdijo omenjene številke? Boste naredili kakšen korak v smeri, da jih dosežete?

 

Viri:

https://www.topmba.com/why-mba/how-much-will-you-make-european-mba
https://www.topmba.com/jobs/top-10-countries-mba-salaries-2019

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial