Razvoj pritiskov na ustanovitelja pri delitvi deleža v startupu

25. 05. 2021

Razvoj pritiskov na ustanovitelja pri delitvi deleža v startupu

 

Ko govorimo o formaciji startupa, morajo biti izpolnjeni pogoji z vidika zaželenosti, izvedljivosti in dobičkonosnosti ideje – to zagotovi founder (ustanovitelj), idejni vodja podjetniške zgodbe, bodoči CEO. Optimalna kombinacija pogojev je prikazana v spodnji skici kot unija (črka X).

 

 

Zeleni X je »sveti gral startupizma«, to točko vsi podjetniki iščemo.

Kaj sledi? Ko najdemo X, se nam odpre novo poglavje razmerij, ki jim moramo zadovoljiti v želji, da nam uspe. Sledi vprašanje: »OK, kaj zdaj, imam idejo – ampak sam ne izpolnjujem naslednjih pogojev, ki so prav tako pomembni.« In sicer mora podjetnik pokriti naslednja področja:

  • proizvodnja (nekdo bo moral narediti produkt/storitev)
  • prodaja (nekdo bo moral prodajati)
  • financiranje (nekdo bo moral financirati startup)

 

Številke 1, 2 in 3 prikazujejo različne kombinacije, ki jih je mogoče doseči v »eni osebi«. Nemogoče je, da bi ena oseba zagotovila razmerja v točki »X« – lahko helikoptersko, vendar je nemogoče držati visok nivo fokusa na vseh točkah 1, 2 in 3. Posledično je ustanovitelj prisiljen iskati dodatne člane startup ekipe, da se razbremeni in omogoči startupu »dihati«.

 

Izbor ekipe in delitev pogače

Za ustanovitelja nehvaležno delo in velikokrat neotipljivo. Lomljenje kopij. Potencialna slaba volja itd. Na točki, ko ima ustanovitelj ekipo zbrano, predlagam, da vsak član ekipe v e-mail zapiše svoje KPI-je, dosedanje delo in doprinos v prihodnje (čas naj bo definiran: »Do konca leta 2021 bom …«) – čim bolj v absolutni in specifični obliki. Ko se združi celotno predvideno delo in dosedanje zasluge, se »potegne črto« in reče, to je skupaj vredno 100% startupa.

Preprečitev najhujšega

In sicer propada ideje zaradi nezmožnosti dogovora. Da se temu izognemo, predlagam, da se že od začetka odkrito komunicira možnosti in pogoje za pridobitev deleža od ustanovitve startupa ali pa pridobivanje kasnejšega deleža iz Employee stock option plan-a.

Vesting shema

Ustanovitelju svetujem naj se poslužuje principa vesting sheme, ki omogoča dva tipa vključevanja v lastniško strukturo startupa. Prvič, postopno sproščanje (angl. Reverse-vesting) pride v veljavo glede na čas in delo (KPI), ki ga soustanovitelj nameni startupu. Drugič, poznamo tudi takojšno odtujitev (angl. Cliff-vesting), ki upravičencu nemudoma sprosti »deal« v celoti, ki se zgodi glede na dogovor (pretečen čas v startupu, dosežek, upokojitev, exit startupa…). Priporočam prvi tip, ker je vezan na postopno sproščanje.

Pogajalska miza

Za zaključek še moje mnenje glede delitve lastniškega dela. Pripravite se na pogajanja, ki so uspešna takrat, ko imata obe strani »mejčken’ nosa« (po gorenjsko). Vsaka stran ve, da bi lahko iztržila bolje, po drugi strani pa bi lahko bilo slabše. Iščemo točko »poštenega deal-a«, če se jeziček na tehtnici prevesi bolj na eno stran bodo čez čas verjetno nova pogajanja. Posledično bodo nastali visoki transakcijski stroški z vzdrževanjem pogodb ali pa po-pogodbeni oportunizem (t.i. moralni hazard, ki pomeni deviiranje od dogovora v svojo korist).

 

Za virtualno kavo mi pišite na david.arnez@gea-college.si!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial