»Starši, niste kapitani, ampak navigatorji«

30. 01. 2024

Izbira študija je ključna prelomnica v življenju vsakega mladostnika. Z vsakim dnem se bliža odločitev, ki bo oblikovala njihovo prihodnost. Informativni dnevi stojijo pred njimi kot vrata v svet možnosti.

 

V tej pomembni fazi se postavlja vprašanje: Kako lahko starši svojim otrokom pomagajo pri tej zahtevni odločitvi?

Izjemno pomembno je, da vzpostavite aktiven dialog z mladostnikom, pri čemer je ključno, da ste svetovalec in ne odločevalec. V tem procesu je zaupanje izrednega pomena – otrok mora zaupati vam, vi pa tudi v njega. Podprite ga s svojim zaupanjem in mu jasno dajte vedeti, da verjamete v njegovo sposobnost odločanja. Usmerjajte ga, da razmišlja o svojih interesih, ter ga spodbujajte k samostojnemu iskanju informacij.

V sredo, 5. marca ob 17:00 organiziramo predavanje Najstniki in izbira prihodnosti: »Starši, niste kapitani, ampak navigatorji.« Vodila ga bo Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske in družinske odnose, vzgojo otrok in najstnikov.

Starši imajo pomembno vlogo pri podpori mladostnika pri izbiri študija. Mladostniku želijo pomagati po svojih najboljših močeh – vendar to še ne pomeni, da ne delajo napak.

 

Melita Kuhar nam je zaupala dve najpogostejši napaki, ki jih počnejo starši

Starši dominantno in na vsiljiv način predstavijo svoje mnenje o določenem študijskem programu, zato se zgodi, da se mladostnik na koncu pod pritiskom odloči za študij, ki ga ne zanima. Prav tako pogosto otroku očitajo, če se tekom študija premisli in se prešola na drugi program. Otroka tako ne podprejo in mu ne zaupajo.

Na predavanju 5. marca se bo Melita Kuhar osredotočila na posledice tovrstnih napak, sprejemanje odgovornosti ter kako lahko pomagate vašim otrokom postati samozavestni in odločni posamezniki. Ne zamudite pogovora o pasteh in novodobnem razmišljanju mladih v sodobni družbi.

 

Predavanje bo potekalo v živo, v prostorih GEA College ali online.

Na predavanje se je potrebno prijaviti na tej povezavi.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial