Starši skrbi ‘na zalogo’ so odveč!

07. 03. 2024

V torek 5. marca smo na Informativnem dnevu za starše gostili Melito Kuhar, strokovnjakinjo za partnerske in družinske odnose, vzgojo otrok in najstnikov.

 

Bliža se ena izmed prvih ključnih odločitev, ki jih sprejmejo mladostniki – izbira o študiju. Starši v tem procesu pogosto želijo ‘prevzeti volan’ in Melita je udeležencem svetovala, kako biti navigatorji in ne kapitani.

 

Prava mera med svetovanjem in svobodo

Potrebno je prisluhniti, spoštovati in zaupati odraščajočim otrokom, je poudarjala Melita Kuhar. Ključno je vzpostaviti pravo mero med svetovanjem in svobodo. Mladostniki imajo svoje cilje in želje, starši pa so skoraj vedno prepričani, da so oni tisti, ki vedo, kaj je za otroka najbolje. V resnici je vloga starša pravzaprav stranska.

 

Notranja motivacija šteje (naj)več

Pridružila sta se študenta Amaris in Jure, ki sta delila svojo izkušnjo ob odločitvi za študij. Potrdila sta, da sta zaupanje in komunikacija izrednega pomena. Bolj kot starši vsiljujejo svoje mnenje in mladostnike prepričujejo v njihov prav večji upora nastaja, saj so mladostniki v obdobju, ko se imajo za popolnoma odrasle osebe in vsiljevanja mnenj pravzaprav ne prenesejo.

 

Kako naj podprem otroka, ko za študij izbere tujino?

Navedeno vprašanje je spodbudilo zanimivo razpravo, saj se je Melita soočila s podobnimi skrbmi, ko se je njena hči odločila za študij v tujini. Vendar je bil njen odgovor preprost: »Skrbi na zalogo so odveč.« Starše pogosto spremlja notranji glas, ki se sprašuje: Kaj če bo pretežko? Kaj če ne bo zmogel? V resnici pa to ni potrebno.

Amaris in Jure sta dodala, da je skrb odveč že zaradi notranje motivacije mladostnika, ki je dejansko največ vredna. Tisti, ki jasno vedo, kam si želijo na študij, kaj jih zanima in kam želijo usmeriti svoj čas, bodo najverjetneje najuspešnejši. Starši mladostnikov, ki vse to vedo, si pravzaprav lahko čestitajo, saj so otroke pripeljali do »razmišljanja s svojo glavo« in do prevzemanja odgovornosti. To pa je uspeh.

Zunanja motivacija, kot jo morda vsiljujejo ali poskušajo vplivati na mladostnike ravno starši, ko se mladostnik odloča za študij, ni primerljiva s tem. Če se mladostnik odloči za študij zato, ker si tega študija želi starš, je to skoraj vedno recept za nezadovoljstvo, demotiviranost in očitke. Tega pa si starši ne želijo.

 

Ponos naj nadvlada skrb

Melita je za konec dodala naj se starši izogibajo negativnemu odzivu. Pa naj bo ideja mladostnika še tako čudna, smešna, grozna, srhljiva. Prespite in se nato pogovorite z otrokom. Komunikacija in zaupanje sta rešitev enačbe.

Staršem je včasih težko sprejeti, da otroci odraščajo v samostojne osebe. V resnici pa bi morali biti ponosni in srečni, da so vzgojili samostojnega in introspektivnega posameznika.

 

Na GEA College si prizadevamo študentom omogočiti študijsko okolje, kjer se počutijo kot del skupnosti, v kateri niso le vpisna številka, ampak ime in priimek. V času študijskega procesa jim pomagamo do ciljev in podpiramo njihove ambicije. Več o program si lahko preberete tukaj na spodnjih povezavah.

>> Fakulteta za podjetništvo
>> Center višjih šol

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial