Trajnost in GEA College – Rabljena oblačila

10. 05. 2021

Sveže novice s področja trajnosti v Sloveniji!

 

V nedeljskem dnevniku je izšel članek “Mar res potrebujemo še eno obleko”?. Da ga na kratko povzamem, gre  za ključni problem hitre mode, kar je hiperprodukcija, nizke cene in s tem slaba kakovost oblačil. V Sloveniji je pod okriljem projekta Obleka naredi človeka izšla obsežna in aktualna raziskava o proizvodnji, potrošnji in ravnanju s odpadlimi oblačili v Sloveniji. Pri tem se je pokazalo, da je bilo leta 2019 zavrženih, kar 25.079 ton oblačil oziroma 12,3kg na prebivalca. Evropsko povprečje je sicer nižje in znaša 11kg.

V anketi, kjer je sodelovalo 1300 posameznikov je bil glavni razlog za neuporabnost oblačil strgano ali poškodovano oblačilo. To je vse v povezavi s slabo kakovostjo materialov oziroma hitro modo. Povprečna cena na kilogram uvoženih oblačil je 25 evrov, izvoženih pa 45 evrov, kar kaže na izvoz kakovosti v primerjavi uvoza z nizkokakovostnimi izdelki. Leta 2019 je bilo v Sloveniji proizvedenih 24 milijonov kosov oblačil predvsem nogavic in delovnih oblačil.

Ekologi brez meja sodelujejo s partnerjema, društvom Focus in Pravično trgovino 3MUHE Slovenija, ki že več let opozarjajo na to problematiko in sami tudi skrbijo za izboljšanje situacije. Pri nas smo proizvajali kakovostna oblačila, ki so jih proizvajala slovenska podjetja. Ta so bila vedno kakovostna in uporabna še do danes. Dan rabljenih oblačil je tudi eden izmed takšnih akcij, kjer se ozavešča ljudi o posledicah hitre mode.

Pri tem naj še poudarim izkoriščenost delavcev, ko kupimo majico za 2 evra nekdo, pa ta strošek plača s svojim zdravjem, morda tudi življenjem. Ceno plačujejo vsi, ki so vključeni v ta proces izdelave oblačil. Oblačila, ki nato zavržemo pristanejo v zažigalnicah, ki dodatno onesnažujejo naš zrak.

Potrebno je torej premisliti, preden kupimo novo oblačilo. Poiskati je potrebno alternative, kot so izmenjevalnice oblačil ali oblačila iz druge roke, kjer se dobijo skoraj, da nova oblačila po možnosti še boljše kakovosti in predvsem trajnostna. Zadnja rešitev je še to, da preverimo, če so kupljena oblačila narejena brez izkoriščanja okolja in ljudi, kar se izve iz certifikatov.

 

“Velenje in trajnostna trgovina z oblačili za pomoč dijakom”

 

Zdaj pa še novica o trgovini v Velenju, ki so jo ustvarili dijaki s pomočjo učiteljev v Šolskem centru Velenje. Gre za prodajo rabljenih oblačil oziroma oblačila iz druge roke, ki so dostopne vsem in ves prispevek od prodaje namenijo vsem socialno šibkejšim dijakom. Z zbiranjem oblačil, so pričeli že dve leti nazaj v okviru projekta Prostovoljno delo, saj so ugotovili, da nekateri dijaki niso imeli toplih oblačil na zimskih ekskurzijah ali si niso mogli privoščiti nekaterih dejavnosti. Iz tega, se jim je porodila ideja, ki je tudi zaživela s tem se borijo za lepšo in boljšo prihodnost mladih in predvsem tudi prihodnost celotnega planeta.

Ideja se mi je zdela odlična in predvsem trajnostno naravnana in z veseljem, bi si želela imeti podoben projekt tudi na naši fakulteti:).

 

Oglejte si reportažo o sodelovanju s študenti Fakultete za dizajn pri projektu Re-srajca in Re-jeans:

*video edit in montaža: študentka Eva Kastelic

 

Avtorica: Lučka Kuhar, študentka GEA College – Fakultete za podjetništvo in ambasadorka Danes za jutri

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial