V katerih industrijah so MBA diplomanti najbolj zaželeni?

09. 12. 2019

V katerih industrijah so MBA diplomanti najbolj zaželeni?

 

Ko se odločamo, kje bomo študirali, vedno razmišljamo tudi o možnostih zaposlitve oziroma kariernem napredku. In prav je tako. Izjemnim posameznikom sicer nikoli ne zmanjka delovnih priložnosti, a klub temu je dobro poznati možne poti, ki jih bomo po študiju ubrali. Opravljen študij MBA omogoča odlične možnosti zaposlitve, a nas predvsem zanima, katera so ta področja oziroma katere industrije najbolj kličejo po MBA diplomantih.
MBA je mednarodno priznan študij, ki je navzoč v večini držav Evrope, Azije in v ZDA. Nas in predvsem vas pa najbrž zanima, kakšne možnosti ponuja evropski trg, zato smo ga vzeli pod drobnogled.

Tu so področja, kjer se zaposli največje število MBA diplomantov:

 

1. POSLOVNO SVETOVANJE – 37%

Več kot tretjina MBA diplomantov svojo kariero bodisi nadaljuje, gradi ali začenja v panogi poslovnega svetovanja. Med največjimi podjetji, ki v omenjeni panogi zaposlujejo, so McKinsey&Company, Boston Consluting Group, Bain & Company ter A.T. Kearney. Evropski trg poslovnega svetovanja je glavni igralec v skupini EMEA (Evropa, Srednji vzhod in Afrika) in ustvari kar 90% od skupnih 100 milijard ameriških dolarjev na leto. Če vas panoga zanima, boste delo najlažje poiskali v Veliki Britaniji, Nemčiji ali Franciji.

2. FINANCE – 23%

Druga najbolj zastopana je finančna industrija, v kateri svoje karierne priložnosti išče (in najde) skoraj četrtina MBA diplomantov. Navkljub negotovosti, ki jo vnaša Brexit, britanski trg ostaja drugo največje finančno središče na svetu in moči mu kot kaže ne pojenjajo, vsaj ne v primerjavi z nemškim in francoskim. Med najbolj zaželenimi sektorji znotraj industrije so investicijske banke, upravljanje zasebnega kapitala, upravljanje investicij ter skladi tveganega kapitala.

3. TEHNOLOGIJE – 23%

V zadnjih letih evropska tehnološka industrija podira rekorde. Investicije v tehnologije so v letu 2018 znašale astronomskih 23 milijard USD. Samo za primerjavo, 2013 so le te nanesle “pičlih” 5 milijard USD. Evropski software sektor raste petkrat hitreje od evropskega gospodarstva in se na kani ustaviti. Najbolj priljubljena sektorja sta internet/spletna prodaja (13%) in informacijska tehnologija in storitve (5%).

 

Preostale industrije, ki so MBA študentom najbolj privlačne, so trgovina (na debelo in drobno), energetika ter farmacija. Pomemben podatek s katerim velja zaključiti je, da je zaposljivost MBA diplomantov izjemno visoka. Kar 95% jih v prvih treh mesecih po opravljenem študiju namreč prejme ponudbo za delo oziroma napredovanje.

 

V kateri industriji pa bi vi želeli nadaljevati kariero?

 

Vir: https://www.london.edu/-/media/files/programme-files/master-courses/mba/mba_employment_report.pdf

 

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial