Vas zanima, katere veščine vam bodo v letu 2020 prišle prav? – 4. del

13. 12. 2019

Vas zanima, katere veščine vam bodo v letu 2020 prišle prav? – 4. del

 

Seznam veščin 2020, tako kot leto 2019, drvi proti koncu. The World Economic so na drugo mesto postavili kritično razmišljanje oziroma mišljenje.

»We cannot solve problems with the same thinking we used when we created them«, Albert Einstein.

Ali je kritično razmišljanje enako vsesplošnemu nestrinjanju? Ni. Je morda podajanje kritike? Tudi ne. Kaj pa je potem? Razlag in definicij je kar nekaj, odvisno koga vprašate. Če boste vprašanje postavili filozofu, vam bo najbrž odgovoril, da je kritični mislec nekdo, ki vešče analizira, vrednoti in oblikuje argumente, tako lastne kot tuje. Psihološka perspektiva pa pravi, da je kritični mislec nekdo, ki vešče uporablja vrsto zahtevnejših miselnih procesov in veščin ter so zanj oz. zanjo značilne raznolike čustveno – motivacijske naravnanosti. Je tole dovolj oprijemljivo?

Poskusimo raje postaviti vse prebrano na skupni imenovalec. Lahko torej razumemo, da je kritično razmišljanje sposobnost in pripravljenost vrednotiti trditve ter objektivno presojati na podlagi dobro podprtih argumentov. Pogoj za to je, da smo vedoželjni, dobro poučeni, zaupamo razumu in smo odprti, fleksibilni, pošteni v ocenjevanju in soočanju z osebnimi zmotami, preudarni v presojanju in natančni pri obravnavi tem.

Sliši se enostavno. Pa je res? Poglejmo si nekaj načinov, kako lahko svoje kritično mišljenje izboljšamo!

 

Postavljajte vprašanja

Včasih se zalotimo, da raje ne vprašamo, ker nam je nerodno, se bojimo, da nas bodo imeli za neuke ipd. A ravno postavljanje vprašanj, »vrtanje« po tematiki lahko hitro pripelje do novega, drugačnega načina razmišljanja.

 

Ne predpostavljajte, da imate prav

Čeprav je včasih težko. Občutek, da imamo prav, je hrana za naš ego in nam seveda zato tudi prija. A v tem tudi lahko tiči past, če želite razmišljati kritično. Skušajte razumeti druge perspektive in zorne kote ter jih primerjajte z vašimi.

 

Raziskujte

Več podatkov vam vsekakor širi nabor možnih odgovorov in predstavljajo dobro orodje za kritično razmišljanje. Vedno se vprašajte, če razpolagate z dovolj informacijami, da si ustvarite končno sliko. A ne pozabite, tudi v te informacije je dobro dvomiti oziroma jih postaviti pod vprašaj kdaj pa kdaj.  🙂

 

Bodite samokritični

Če že postavljate vprašaj nad zunanje informacije, jih dajte še nad svoje. Samorefleksija je odlično orodje za rast. Kdaj pa kdaj se vprašajte po razlogih, zakaj verjamete v točno določeno stvar. Poskušajte se spomniti primera iz svojega življenja, kjer vaše prepričanje ni pilo vode ali pa bi vanj lahko podvomili.

 

Nenasilna komunikacija

Če želite zares dobro prisluhniti drugim, še posebno tistim, katerih mnenje je povsem drugačno od vašega, uberite nenasilno komuniciranje. Produktivni boste le, če boste dobro opazovali, bili sočutni in mirne glave.

 

No, zdaj pa razmislite, če vse napisano 100% drži!:)

 

Vir:
http://www.criticalthinking.org/
http://drustvo-portret.si/moduli/kriticno-razmisljanje/
https://www.academia.edu/20203564/Kriti%C4%8Dno_razmi%C5%A1ljanje
https://www.zrss.si/pdf/vescine-kriticnega-misljenja.pdf 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial