Žiga Vavpotič v GEA Top Talk

21. 05. 2021

Žiga Vavpotič

svetovalec predsedniku uprave družbe Jinke Holding Group in nekdanji predsednik upravnega odbora Outfit7

v tretjem GEA Top Talk

 

V sredo, 19. maja 2021, smo na tretjem spletnem dogodku GEA Top Talk gostili nekdanjega predsednika upravnega odbora Outfit7, g. Žigo Vavpotiča.

Nekdanji predsednik uprave Outfit7 Limited (Talking Tom in prijatelji), ene najhitreje rastočih multinacionalk za “family entartainment” oziroma družinsko zabavo (350 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, več kot 9 milijard prenosov) uspešno sodelovanje nadaljuje z dvema novima funkcijama: Žiga je namreč svetovalec predsedniku uprave družbe Jinke Holding Group (lastnica podjetja Outfit7) in neizvršni direktor družbe Outfit7.

G. Vavpotič je prav tako lastnik podjetja Globaldreamvision, soustanovitelj Zavoda Ypsilon, socialnega podjetja Simbioza Genesis, ABC podjetniškega pospeševalnika, sopobudnik Središča za socialno podjetništvo Univerze v Ljubljani, miselnega središča Act Tank in mnogih drugih družbeno intrigantnih projektov, pa tudi avtor knjig Moja sr(e)čna knjiga, Moja žepna sr(e)čna knjiga in Srčna knjiga mojega življenja.

Gre za redkega posameznika, ki je aktiven in uspešen na mnogoterih področjih. Je družbeno angažiran od mladih let, ukvarja se z managementom, socialnim podjetništvom, soustanovil je raznovrstna startup podjetja in organizacije, bil je novinar, zdaj usmerja in svetuje na najvišjem nivoju, do neke mere se je preizkusil tudi v politiki, deluje pa tudi kot prostovoljec.

 

gea top talk

Pogovor, ki je bil tokrat bolj sproščene narave, sta vodila mag. Katja Kraškovic, predsednica uprave GEA College, ter predavatelj in predsednik nadzornega sveta GEA College mag. Žiga Peljko, ta zabaven dogodek pa je povezovala vodja marketinga in prodaje GEA College Petra Janc Pšeničnik.

 

 

V času, ko prevladuje individualizem, globoka razdeljenost družbe in ko ljudem manjka motivacije, nas je zanimalo, od kje Žiga črpa moč za vse podvige, ki spreminjajo svet na bolje.

“Jaz to sprejemam kot neko odgovornost. Glede na to, da sem na tem svetu, da so mi bile neke stvari dane. Zdi se mi, da vsak individualno lahko prispeva k širšem družbenem uspehu. Vsi imamo 24 ur na dan in od nas je odvisno, čemu posvetimo svoj čas. V življenju je vredno dobro in polno živeti, se obkrožati z zanimivimi ljudmi, prebrati kaj zanimivega, vsak dan posvetiti temu, da nekaj novega izveš in na drugi strani ustvarjaš nekaj novega.”

Kako premagati neuspehe in kaj se je treba iz njih naučiti?

“Na vsak neuspeh gledam kot del uspeha. Ko doživim nekaj, kar ni čisto tako kot sem si zamislil, se vprašam, kaj se lahko iz tega naučim. Če bi moral globoko analizirati, kaj je bil v življenju moj res velik neuspeh, bi imel kar nekaj težav, saj se mi zdi, da je vsak neuspeh pomenil dobro šolo za naprej. “

Doda še, da so napake del procesa, da gremo lahko naprej ter da znamo ustvarjati več in boljše. In če je možno, da se iz napak drugih kaj naučiš, je to ceneje in učinkoviteje. Potem je pametno tudi, da teh napak ne ponavljaš in da napake niso narejene iz malomarnosti.

“Če bi me vprašali, kaj kot nekdanji predsednik uprave obžalujem, je, da nisem uspel prepričati kolegov in lastnika, da bi šel Talking Tom bolj v smer izobraževanja. »Education« sem močno videl v tem, pa mi to ni uspelo. Sem pa znan po tem, da sem trmast in vztrajen. Stvari, ki si jih zadam, izpeljem. Z veliko mero odgovornosti in vztrajnosti , vedno sem se pripravljen učiti in se mi ni problem opravičiti, ko naredim napako. Pogosto si dovolim biti tudi ranljiv, in s tem sem stoprocentno iskren, najprej do sebe in potem do okolice.”

Začetna prepoznavnost je prišla z ustanovitvijo zavoda Ypsilon in zavoda Simbioza, kjer gre za koncept medgeneracijskega povezovanja. Kakšne projekte, ki bi bili družbeno aktivni in hkrati kritični, bi danes potrebovali mladi, kaj bi jim svetovali?

“Mladi naj mnogo več potujejo. Spoznavati svet in razumeti, da nas samo drugačnost bogati, je dober recept. Zaznamujejo nas tudi knjige, ki jih preberemo. Se je pa svet v zadnjih petdesetih letih tako hitro razvil, da si ne moremo dovoliti, da ne razmišljamo o prihodnosti. AI (artificial inteligence), big data (množični podatki), to bo zaznamovalo svet, potem je tudi pomembno razumevanje in zaznavanje velesil, geopolitičnih situacij. Tu igra Kitajska izjemno zanimivo, kompleksno zgodbo. Če bi imel otroke, stare 5 let, bi jim rekel, da se začnejo učiti kitajščine in programiranja.”

“Kako združiti digital in green. Vprašanje narave. Izziv je tudi projekt lepljenja družbe. Kako zmanjšati ta gap, ki se pojavlja med bogatimi in revnimi, bo en izziv, drugi pa, kaj in kako delamo s to Zemljo. Danes tisti, ki se ne vpraša, ali bomo čez 40 let še obstajali … ta je pač slep.”

Prepričan je, da ko si mlad, si lahko drzen, če ne celo predrzen. “Moraš si upati. Želim si, da bi mladi imeli več poguma, in da bi si dovolili spreminjati svet. Ker, kdo ga pa bo, če ne oni.”

Številni so ga spoznali kot direktorja milijardnega podjetja Outfit7. Kako je sploh vstopil v to globalno zgodbo?

“Imam veliko socialno mrežo in v življenju sem popil veliko kave. To vse sem si zgradil sam, z veliko podporo družine, ki me je spodbujala, da sem bil lahko drugačen, da sem si lahko dovolil speljati stvari. Vedno sem bil proaktiven in iskal priložnosti, kako nagovoriti mlade. Ni me zanimal sektor, ampak ljudje. Mene je zanimalo, kdo so ljudje, od katerih se jaz lahko nekaj naučim. Ni skrivnost, da sem takrat potrkal na vrata Samota in Ize Login ter Sandija Češka.”

Katere so najpomembnejše kvalitete današnjih vodij?

“Mislim, da je ključno, da poslušam bolj pametne ljudi kot sem sam, in da se z njimi pogosto tudi obdajam. Mene ni nikoli strah priznati ljudem, da so boljši od mene v nekih stvareh. Ker če niso boljši, potem je vprašanje, zakaj bi sploh sodelovali. Dober lider mora biti empatičen, mora opazovati trende prihodnosti in znati mora delati z ljudmi. Vse ostalo se da naučiti. Če si dovolj zvedav, se lahko marsikaj naučiš. Neke osnovne vrednote, zanimanje za učenje, spoštovanje ljudi, je fino imeti, da lahko vodiš te ljudi.”

“Tekmovati moramo z globalnim svetom, se od njega učit in si dati priložnost, da tudi tam pokažemo, da smo lahko najboljši. To je tisto, kar mene »drajva«, to je tisto, kar bi Sloveniji rad dal, ker sem imel ta privilegij, da sem svet opazoval in da ga še danes lahko opazujem.”

Iskreno o delu

“Razumem, da ljudje hodijo v službo, da zaslužijo, ker položnice je treba plačati. Ampak svetujem, da to ne delajo dolgo. Preveč časa zapravimo v službah, zato da bi bili nesrečni.”

In če bi naš navdihujoči gost imel čudežni telefon, ki bi mu omogočil klic 18-letnem Žigi , kaj bi mu svetoval?

“Naj se nauči kitajsko. Ker če bi danes znal kitajsko, bi bil še bolj cenjen v teh krogih. Naučil bi se tudi kodiranja, ker ti da neko znanje, širino in razumevanje sveta. Morda bi še več potoval, čeprav sem že takrat veliko potoval. Ne vem pa, če bi si dovolil biti še bolj drzen, ker to sem pa vedno bil dovolj in sem včasih hodil že malo po robu.”

Ponosen je na svojo domačo knjižnico in polne knjižne police ter je mnenja, da je mesec, ki ga preživimo, ne da bi prebrali kakšno knjigo, izgubljen. V branje priporoča knjigi Moč prijaznosti avtorja Piera Ferruccija, ki govori o nepričakovani prednosti sočutnega življenja, in Mož, ki je sadil drevesa, čutno delo, ki ga je napisal Jean Giono.

Tokratni pronicljiv GEA Top Talk, ki je nasmejal in navdihnil vse prisotne, lahko pospremimo še z eno lepo gostovo mislijo: “Če si iskren in delaš dobre stvari, veš, da se ti bodo vrata odpirala.”

Celoten spletni dogodek si lahko pogledate na spodnjem posnetku.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial